Opširna analiza Zlatka Dalića nakon velike pobjede: ‘Hrvatska može bolje, oduševljen sam, još jednom su Hrvati pokazali koliko vole svoju reprezentaciju’

Foto: fah

Hrvatska nogometna reprezentacija nakon velike borbe svladala je 2:0 u Kalinjingradu Nigeriju na startu Svjetskog prvenstva. U prvoj utakmici skupine D Argentina je izborila tek remi s Islandom, bilo je 1:1.  Pobjedom protiv Nigerije Hrvatska je na krilima Marija Mandžukića i Luke Modrića privremeno zasjela na prvo mjesto.  Prvi gol za Vatrene zabio je – Nigerijac, Eteba, nakon sjajnog skoka Mandžukića. U drugom poluvremenu točku na ”I” stavio je iz kaznenog udaraca Luka Modrić. Opet je u naslovnoj ulozi bio Mandžo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako smo već pisali izbornik Zlatko Dalić dao je nakon utakmice kratku izjavu za HRT, no, poslije u studiju je bio puno opširnije te je i analizirao igru Vatrenih.  Bilo je važno startati s pobjedom na SP-u, osjetio se grč u hrvatskoj igri.

Čestitam našim igračima na pobjedi i disciplini u igri, bila je teška utakmica, ali uspjeli smo. Bila je ovo utakmica protiv dobrog suparnika, ali smo se dobro postavili i zasluženo pobijedili. Bila su nam bitna ta tri boda s otvaranja turnira, zato nismo kalkulirali već odmah išli na pobjedu. A do nje nismo došli tako jednostavno kao što se možda nekome tako činilo” izjavio je izbornik.

Izbornik tvrdi, Hrvatska može bolje?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Odigrali smo pravu utakmicu, puno smo trčali i radili, bili smo na nivou i zabili dva gola iz prekida.”

Vatreni su igrali s četiri napadača, no, iskreno to se nije vidjelo, nije bilo puno prilika, dojam je kako se Modrić nalazio predaleko od gola protivnika te se jako puno potrošio da bi uspio više pridonijeti napadu, iako je slao dosta dugih i upotrebljivih lopti prema našim krilima.

“Mi smo kvalitetniji i mi moramo napasti i tražiti pobjedu, ali Nigerija je dobra reprezentacija s kvalitetnim igračima pa je u igračima bila kočnica da se neidemo otvarati na sve strane.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako su reagirali hrvatski vezni igrači?

“Ništa nije prošlo kroz njih dvojicu, mislim da Nigerija ni nije imala neke šanse osim tih centaršuta sa strane. S Lukom i Raketom u vezi, ostvarili smo bolji protok lopte i veći posjed. Možda je i falilo malo probojnosti Rebića i Perišića, normalno je da ritam na kraju sezone padne, ali bitno je da smo dobili, a na tom dijelu igre ćemo sigurno poraditi.”

Izbornik je obrazložio zašto je u drugom dijelu izvadio Andreja Kramarića, iako su neki očekivali da će izaći Mandžo, a uveo je Marcela Brozovića, koji je donekle uspio rasteretiti Modrića te Rakitića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Kramarić je igrao dobro, njegova zamjena je bila isključivo taktičke naravi. Željeli smo još više kontrolirati loptu, rasteretiti Modrića i Rakitića u čuvanju lopte, pa smo zato odlučili izvaditi Kramarića i uvesti Brozovića. A Kramarić? On je bio jako dobar. Brozović je unio mirnoću u igri, sve je dobro ispalo, sretni smo.”

Dalić je bio oduševljen fenomenalnom atmosferom u Kalinjingradu, naših navijača je bilo četiri puta više nego što su mnogi mediji najavljivali.

“Zaista je bila atmosfera kao da igramo u Hrvatskoj, znali smo da će biti puno naših navijača, ali ne baš toliko. Došli su iz svih krajeva svijeta, iz cijele Hrvatske, pokazali koliko vole ovu reprezentaciju. Ovo je pobjeda za njih, hvala im na toj podršci. Možda je takav broj navijača za nas bio i malo opterećenje, bili smo iznenađeni kada smo vidjeli koliko je naših ljudi na tribinama, ali daj Bože da se to opet ponovi. Igrali smo za sve koji se muče i preživljavaju, za naše branitelje, za sve Hrvate. S ponosom ćemo nastaviti nositi hrvatski dres”

O Islandu i Argentini?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Kada sam gledao utakmicu Argentine i Islanda, pa kada je Aguero zabio, navijao sam, da tako završi. Pa kada je bilo 1:1, opet dobro – svakome po bod. Imamo sada malu prednost, dobro ćemo se pripremiti za Argentinu. Pobjeda nam donosi prolaz grupe, a poraz Argentinu izbacuje iz daljnjeg natjecanja, ali mi gledamo samo sebe. Nećemo kalkulirati, želimo najbolje, bit će nekih promjena u momčadi. No, oni imaju Messija pa mogu biti jako opasni. Sada će i kod njih nakon tih 1:1 biti drugačija situacija. Argentina nije oduševila igrom, sve ide preko Messija. Island se fanatično brani, a napada dugim loptama.”

Hrvatska je nakon 20 godina slavila u prvoj utakmici na SP-u, kako to Dalić komentira? Podsjetimo, Hrvatska NIKADA u povijesti nije poražena u drugoj utakmici Svjetskog prvenstva, idući protivnici su Argentinci.

“Da, nakon 1998. smo prvi put dobili prvu utakmicu u skupini, a tradicija govori kada bi dobili prvu utakmicu na velikim natjecanjima onda smo uvijek prolazili grupu. Još nam treba jedan mali korak za prolaz skupine, daleko je još to od onoga što želimo. Danas smo uspjeli, osvojili za nas važna i bitna tri boda. Ali, nećemo se opustiti i pomisliti da je sve gotovo. Ništa nije gotovo, a sada počinjemo razmišljati o Argentini.”

Kako su igrali Lovren i Vida?

Obojica su bili na nivou, mislim da su odigrali bez greške. Dobili su prednost nad Ćorlukom jer su brži, a to nam je trebalo za ovu utakmicu. Za njih dvojicu imam samo riječi pohvale, bili su sigurni, čvrsti i pouzdani, odigrali bez greške. Ćorluka je naš vazan igrač, ali sada nije igrao zbog našeg stila igre. Argentina? Sutra kreću pripreme za tu utakmicu, pa ćemo vidjeti.”

Na redu je prvi favorit grupe, Messijeva Argentina?

“Mi imamo respket prema svakom suparniku, pogotovo prema Argentini, ali se nećemo prilagođavati nikome. Da, nešto ćemo sigurno mijenjati. Sada smo lideri i imamo nekakvu prednost, ali ne smijemo ići u neke kalkulacije i nešto čekati. Rekao sam da će za nas najlakša utakmica biti Argentina. Igrat ćemo protiv velikog suparnika, to je užitak i veselje, ali moramo ići – na rezultat.  Moramo zaboraviti Nigeriju, sada nas čeka Argentina, a mi ćemo opet igrati svoju igru.”

Izbornik, naravno, i dalje vjeruje u igrače, ima i razloga…

“Vjerujem u igrače i ekipu, ali ponavljam, još je dosta posla pred nama…”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.