Palić: Ako se potvrdi da je sudac koji je osudio Mamića kriv, nije teško pretpostaviti što će biti dalje

palić
Foto: fah

USKOK je podigao optužnicu protiv Zdravka i Zorana Mamića te sudaca Darka Krušlina, Zvonka Vekića i Ante Kvesića, kao i osječkog poduzetnika Drage Tadića i partnerice jednog od sudaca Nataše Sekulić. Ovo bi moglo biti potvrda je toga da je ranije suđenje braći Mamić bilo kompromitirano i mogao bi biti valjani razlog da se prethodne presude ponište.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O ovome se oglasio i ustavnopravni stručnjak Mato Palić.

“Ukoliko država tvrdi (podnošenje optužnice od strane USKOK-a) da je sudac koji je sudjelovao u donošenju presude protiv Zdravka Mamića počinio kazneno djelo onda je presuda u čijem je donošenju taj sudac sudjelovao kontaminirana do te mjere da je pravno neodrživa. Proizlazi da u postupku nije bilo osigurano ustavno i konvencijsko pravo na pravično suđenje jer nije bilo nepristranosti suca. Nakon ovoga nije teško pretpostaviti kakvu će odluku donijeti Europski sud za ljudska prava”, objavio je Palić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Podignuta optužnica protiv Mamića i osječkih sudaca

Podsjetimo, tužiteljstvo je, ne navodeći identitete, priopćilo da se okrivljenici uz navedena kaznena djela terete i za davanje mita za trgovanje utjecajem te pranje novca.

Nakon priopćenja USKOK-a o svemu se oglasio i Zdravko Mamić. Njegovu objavu na Facebooku prenosimo u cijelosti.

“32 mjeseca! 340.550.000 djece rođeno je u svijetu u razmaku od trenutka otkada sam uz dokaze prokazao i optužio osječke suce koji su me nepravedno osudili do današnje objave da je protiv tih sudaca podignuta otpužnica. Objava je, po dobrom starom običaju plasirana na kraju radnog vremena, prije produženog vikenda, da je što manji broj ljudi vidi. Ali hej, protiv troje sudaca jedne zapadne demokracije dignute su optužnice.

Svi šute. Što bi bilo, da su umjesto tri člana sudbene na njihovom mjestu tri člana izvršne vlasti? Spektakl! Sumnjali su u mene mnogi, sumnjao sam ponekad u sebe i ja. Sada više nema sumnje – tri suca koja sam prokazao kao manipulatore, lažljivce i lopove od danas su na optuženičkoj klupi. Za mene, iznenađenje u rangu informacije da je nebo plave boje. Za sve ostale, pokazatelj u kakvom stanju se nalazi hrvatsko pravosuđe. Dok trojica sudaca postaju optuženici, njihovi prijatelji, koji su im do jučer držali ljestve u zajedničkim ucjenama i iznudama ostaju na mjestu predsjednika tog istog suda i članova vijeća u drugim predmetima, predmetima koji se tiču svakoga od vas koji ovo čitate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Situacija u Dinamu – kakva je uloga Tomaševića, a kakva Mamića i što će biti dalje u klubu?

Zdravko Mamić je, kao osiguranje za njihove mirovine, postao meta na kraju njihovih dugih sudačkih karijera. Postavlja se pitanje – ako su od mene iskamatarili stotine tisuća eura u par godina – koliko su i od koga sve uzeli za nepravedne presude u cijeloj karijeri? Lijep je to sustav, u kojem možete čak i dokazati da su suci lopovi, ali će njihovi nadređeni reći da to nije razlog zbog kojeg vam njihovi prijatelji s istog suda, s kojima su se do jučer grlili, pjevali, pili i talili ne mogu dalje nastaviti suditi.

Objektivno je to i nepristrano, kao i izbori u Sjevernoj Koreji. Montirano poput trećerazrednog trilera, lažno, jadno i tužno, ne za mene, već za one koji glume zakon, a zapravo su njegova negacija. U iščekivanju pravde s hrvatskih ili europskih sudova u borbi za bolje pravosuđe, ostaje samo još jedno pitanje – po čijoj naredbi i za čiji račun su me osudili?”, napisao je Mamić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.