Pjongčang: Japanka Nana Takagi i Južnokorejac Lee Seung-hoon zlatni na utrci sa skupnim startom

Foto: fah

U novoj disciplini brzog klizanja, utrke na 6.400 metara skupnim startom, zlatnu medalju osvojila je 25-godišnja Japanka Nana Takagi. To joj je drugo zlato na ZOI u Pjongčangu, jer ima najjsjanije odličje i u ekipnoj dohvatnoj utrci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Južnokorejka Kim Bo-reum, koja je zaostala 12 stotinki, osvojila je srebro, a Nizozemka Irene Schouten broncu.

U ovoj disciplini za prvo mjesto se dobija 60 bodova, za drugo 40, a za treće 20 bodova, a tijekom utrke postoje i tri sprinterska cilja, na kojima se dijele 5, 3 i 1 bod. Za osvajače medalja bodovi koji se dobiju na tri sprinterska cilja nemaju nikakav značaj, ali su bitni za ostale, jer bodovi odlučuju o plasmanu. Tako je Estonka Saskia Alusalu, koja je u finalu imala 13. vrijeme, bila na kraju četvrta jer je bila najbrža na tri sprinterska cilja i skupila je 15 bodova.

U muškoj konkurenciji ove discipline zlato je osvojio 29-godišnji Južnokorejac Lee Seung-Hoon, kojemu je to četvrta olimpijska medalja u karijeri. U Vancouveru je bio srebrni na 5.000 metara, u Sočiju srebrni u momčadskoj dohvatnoj utrci, a i u u Pjongčangu ima srebro u momčadskoj dohvatnoj utrci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srebro je pripalo Belgijancu Bartu Swingsu, koji je zaostao 11 stotinki, a broncu je osvojio Nizozemac Koen Verweij, koji je bio brončani i u momčadskoj dohvatnoj utrci.

Najveća zvijezda brzog klizanja 31-godišnji Nizozemac Sven Kramer, koji ima devet olimpijskih medalja u karijeri od čega četiri zlatne, prerano je počeo finiširati pa mu je ponestalo snage i na kraju je bio posljednji u finalu.

I na ovim Igrama Nizozemska je dominirala u brzom klizanju, osvojila je 7 zlatnih, 4 srebrne i 5 brončanih medalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žene, 6.400m, skupni start, finale:
1. Nana Takagi (JAP) 60 bodova
2. Kim Bo-reum (J. KOR) 40
3. Irene Schouten (NIZ) 20
4. Saskia Alusalu (EST) 15
5. Li Dan (KINA) 6
6. Marina Sujeva (BLR) 3

Muškarci, 6.400m, skupni start, finale:
1. Lee Seung-hoon (J. KOR) 60 bodova
2. Bart Swings (BEL) 40
3. Koen Verweij (NIZ) 20
4. Livio Wenger (ŠVI) 11
5. Viktor Hald Thorup (DAN) 8
6. Linus Heidegger (AUT) 6

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.