Podsjetnik na nezaboravni spektakl na Poljudu u godini Oluje, svi su bili euforični, a predsjednik Tuđman je poručio: ”Gledatelji su bili divni…”

Foto: Snimka zaslona

Za otprilike dva dana hrvatska nogometna reprezentacija na prepunom Poljudu, pred oko 30 000 gledatelja, igrat će protiv Mađarske utakmicu u sklopu kvalifikacija za Europsko prvenstvo. Pobjedom bi Vatreni stigli nadomak plasmana na još jedno veliki natjecanje, što bi također bio veliki uspjeh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je na Poljudu već jednom osigurala Euro, zašto to ne bi učinila ponovno?

Bilo je to nezaboravne i sad već davne 1995. godine, u listopadu, protiv Italije, najveće i najatraktivnije reprezentacije koju u Split uopće možete dovesti. Doduše, Vatreni tada nisu pobijedili, no, i 1:1 bilo je dovoljno da izabranici Ćire Blaževića, predvođeni Davorom Šukerom, osiguraju plasman na Europsko prvenstvo koje se 1996. godine igralo u Engleskoj. Kad smo kod Davora, jedini gol za Vatrene zabio je, pogađate, Šuker, koji je te 1995. na Poljudu doživio ovacije. Danas? Teško…

Atmosfera te 1995.godine bila je jedinstvena, pobjednička, euforična. Splitska publika, nakon pobjedonosne Oluje, dočekala je s neviđenim ovacijama i tadašnjeg hrvatskog predsjednika, utemeljitelja hrvatske države. dr. Franju Tuđmana, koji je oduševljen svime što se događalo na Poljudu rekao kako nigdje na svijetu  takve atmosfere nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako podsjećaju Sportske novosti uoči utakmice protiv tada aktualnih svjetskih doprvaka, dakle, upravo ono što su Vatreni danas, Zvonimir Boban je rekao:

”Sve osim poraza bilo bi vrlo vrijedno…”

Protiv Mađarske bod svakako ne bi zadovoljio nikoga, osim možda Mađare. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Budimo realni i pogledajmo istini u oči. U ovakvoj situaciji vredniji je remi u Splitu nego pobjeda u Palermu. Bez Prosinečkog, Jarnija, Bilića te s neoporavljenim Štimcem velika bi stvar bila odigrati neodlučeno. Da smo kompletni, remi bi bio sasvim realan, a ovako treba sačuvati glavu na ramenu”, poručio je te 1995. kapetan Zvone.

Talijani su u Split stigli kako bi Hrvatskoj vratili za poraz u Palermu od 2:1.   ”Tada su još bili umorni od Svjetskog prvenstva, neki su mi rekli da im se i lopta gadila. Sada stižu u dobroj formi ”, govorio je uoči prvog poljudskog spektakla Boban.

Neki su kod Talijana imali strah od raketiranja, bojali su se napada velikosrpskih terorista, na što je Boban imao spreman odgovor: ‘Talijani još nisu shvatili što je značila Oluja za sigurnost Hrvatske, ali ne treba im zamjeriti, oni ipak ne mogu znati ono što mi znamo…”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sjajnom je raspoloženju bio, danas, nažalost, pokojni, Tomislav Ivić. Naime, ”mali Napoleon” je vodio u Palermu Hrvatsku do pobjede od 2:1 protiv Italije. Mijenjao je tada suspendiranog Ćiru.

”Bilo bi izvrsno kada bismo remizirali, ali da bismo uzeli bod, trebamo igrati na pobjedu”, poručio je Ivić.  I bi tako…

Bila je to sjajno organizirana utakmica, atmosfera odlična, 30. 000 malih, papirnatih zastavica. Pokojni predsjednik Tuđman. kako smo već spomenuli, bio je dočekan ovacijama, a diljem tribina isticali su se transparenti navijača pristiglih iz kompletne domovine.

Utakmica za nas nije mogla bolje početi jer je Bucci već u 10. minuti zaradio crveni karton zbog toga što je rukom uhvatilo loptu izvan kaznenog prostora u trenutku kada bi se Šuker sam sjurio prema praznom golu. Naše je igrače to dodatno osokolilo pa su žestoko pritisnuli Talijane. Međutim, u 29. minuti Talijani su šokantno poveli nakon jedne kontre. Nikola Jurčević je tada prekršajem zaustavio Del Piera, slobodan udarac sa 17 metara izveo je Di Matteo koji je kratko gurnuo loptu Albertiniju, a ovaj je iznenadio Ladića na vratima pogodivši mrežu u njegovu kutu.
Na sreću, već u 48. minuti smo izjednačili. Rezervni golman Toldo srušio je Bokšića u naletu, a Šuker je bio sigurni izvođač s 11 metara. Bio je toj njegov 15. gol u dresu Hrvatske. Nakon toga zabio ih je još gotovo trideset.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do kraja utakmice bili smo bolji, više smo napadali, ali na koncu je ostalo tih 1:1; što je bilo dovoljno da praktički osiguramo odlazak u Englesku.

”Velika Italija još se mora namučiti da bi vidjela Euro, a mi smo već tamo. Hvala igračima na ovoj predstavi, na sjajnim kvalifikacijama. Netko će možda biti razočaran što nismo pobijedili, jer je Italija cijelu utakmicu igrala s igračem manje, ali to nije bitno. Gledatelji su bili divni i zbog njih mi je žao što nismo pobijedili”,  likovao je nakon utakmice predsjednik Tuđman.

Predsjednik Talijanskog nogometnog saveza Antonio Matarrese bio je oduševljen svim što je vidio u Splitu pa je nakon utakmice euforično objavio:

”Doći ćemo i na proslavu konačnog oslobođenja Hrvatske!”

A hrvatski izbornik Ćiro Blažević primao je komplimente sa svih strana.

”Na kraju ćemo najviše pamtiti rezultat kojim sam vrlo zadovoljan, jer igrali smo protiv sjajne momčadi koja se herojski borila.”

Sretni su bili i njegovi igrači. Zvonimir Boban bio je oduševljen atmosferom:

”Bilo je nezamislivo, nezaboravno i fenomenalno. Nigdje na svijetu se ne može stvoriti ovakva atmosfera.”

Davor Šuker bio je sretan zbog postignutog pogotka:

”Da su mi koljena klecala, sigurno ga ne bih zabio. Bacio sam Tolda varkom tijela u krivi kut, a onda je udarac bio stvar rutine.”

Da, zaista, u godini Oluje sve je hrvatski disalo i nikako drugačije osim pobjednički ta godina nije mogla završiti.

Video pogledajte O V D J E

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.