Jednom su pokušali, nije prošlo: Zašto Europska unija neće uspjeti promijeniti grb na dresu hrvatske nogometne reprezentacije?

Foto: fah

Posljednjih sati, kako smo već pisali, kroz medije je prostrujala vijest iz Bruxellesa, krovna europska nogometna organizacija, “nadahnuta” Bruxellesom, navodno ima za mnoge suludi plan mijenjati grbove nacionalnih reprezentacija kako bi se “promovirale vrijednosti Europske unije.” Sama ideja, dakako, nije došla iz UEFA-e. Naravno, takva vijest, takav naum, šokirala je čitavu sportsku, ponajprije nogometnu, Europu. Došlo je ponovno, kao i 2011., do otpora u samoj UEFA-i. S obzirom na otpor koji se javio u većini zemalja koje su članice Europske unije, a koje su ujedno i članice UEFA-e, teško će takva ideja sjesti na plodno tlo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova se inicijativa odnosi na reprezentacije koje dolaze iz zemalja članica Europske unije, kako Engleska napušta EU tako bi se direktiva odnosila na 27 zemalja. Europska unija može svoju direktivu proširiti na države koje nisu njezine članice.

Kako smo rekli od toga neće biti ništa, iz više razloga. Jedan od njih je svakako činjenica da Europska unija nije država, nije čak ni federacija, Europska unija interesni je i privremeni savez više razvijenih zemalja Europe i ništa više. Svaka je država unutar Europske unije, barem formalno, suverena te ima pravo napustiti EU kad želi i ako želi. Prva bježi Engleska.  Drugim riječima, tvorci takve ideje su zapravo, kako bi to rekli u Dalmaciji, “promašili balun.” Da ne spominjemo činjenicu koliko su FIFA i UEFA alergične na uplitanje politike u sport, pa čak i ako treba “promicati vrijednosti Europske unije.” Što su zapravo vrijednosti EU ako su neke tzv. vrijednosti sporne većini država članica EU? Europska unija u Mađarskoj nije isto što i Europska unija u Njemačkoj, da ne spominjemo razliku između Europske unije u Francuskoj i EU u Rumunjskoj…

Ponovimo, prema ideji iz Bruxellesa reprezentacije zemalja članica trebale bi načiniti izmjene na grbovima kako bi se promicale vrijednosti Europske unije, dakle, mijenjao bi se i hrvatski grb, odnosno grb Hrvatskog nogometnog saveza, na dresu reprezentacije, a dobili bismo  grb koji bi imao plavu podlogu okruženu žutim zvjezdicama koje simboliziraju jedinstvo i solidarnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europska unije nije, naravno, jedinstvena, ni u čemu, osim pomalo kolektivne svijesti koja im govori da bi još uvijek bilo dobro ostati na okupu kako bi pričekale u kojem će smjeru krenuti svijet koji se posljednjih godina definitivno mijenja.

Podsjetimo također da se sličan prijedlog javio i prije šest godina, međutim, tada nije prošao, a tada je EU bila jedinstvenija nego danas, teško će im slična ideja proći danas kada sve manje građana iz država članica EU ima povjerenja u tu istu Europsku uniju.  Ako se prije šest godina nisu uspjeli dogovoriti….?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.