Polemike su nepotrebne, Cristiano Ronaldo je zaslužio Zlatnu loptu!

Foto: fah

Nakon što je portugalski reprezentativac i nogometaš Reala Cristiano Ronaldo osvojio Zlatnu loptu, po četvrti puta u karijeri, krenule su prve isprva tiho a onda i sve bučnije, polemike, jedan je dio novinara koji osporava nagradu najboljem igraču Europe, većina smatra da je trofej otišao u prave ruke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Statistički gledano 2016. godina  svakako nije bila najbolja godina u bogatoj karijeri ovog Portugalca, znao je on igrati puno bolje, biti ubojiti, no, nikada prije, a vjerojatno ni nikada poslije, Ronaldo nije i neće osvojiti ono što mu je uspjelo ove godine za koju je dobio prestižno priznanje.

Novom, četvrtom, Zlatnom loptom, Cristiano Ronaldo se odmaknuo od legendarnog Francuza Michaela Platinija, Cruijffa i Marca Van Bastena te sam drži drugo mjesto na vječnoj ljestvici. Uspješniji od Portugalca tek je Lionel Messi s jednom Zlatnom loptom više, Messi je zasluženo na vrhu, iako s reprezentacijom nikada nije uspio napraviti ono što je uspjelo drugom velikom Argentincu Diegu Maradoni, koji nikad nije dobio Zlatnu loptu. Messi je, naravno, bio blizu 2014. u Brazilu, no, ipak ne i dovoljno blizu da bi ponovio ono što je uspjelo prije 30 godina Maradoni u Meksiku. Što zapravo želimo reći? Zlatna lopta nerijetko i nije trofej koji uvijek završava u pravim rukama i koji je pravo mjerilo nečije “izvrsnosti.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, ovo 2016. godine koja je već na izmaku malo je tko zaslužio dobiti Zlatnu loptu a da to ne izazove žestoke polemike? Ne možemo se sjetiti niti jednog imena, niti jednog igrača, koji bi ponio Zlatnu loptu doma a da se zbog toga u velikom dijelu javnosti ne bi prosvjedovalo? Lionel Messi? Ne, Messi je s Barcelonom osvojio Primeru, no, zapeo je u Ligi prvaka. Argentina ne briljira, naprotiv.  Tko onda? Luka Modrić? Nažalost, ni on.  Kapetan Vatrenih, veznjak Reala, igrao je skoro čitavu godinu izvanredno, međutim, pokleknuo je s reprezentacijom već na prvom koraku nokaut faze Europskog prvenstva… Drugim riječima, nema igrača koji bi zaslužio ovaj trofej a da to ne bilo sporno za veliki broj drugih.

U tom slučaju, a s obzirom da se Zlatna lopta tradicionalno dijeli već 60 godina, zar nije “normalno” dodijeliti Zlatnu loptu igraču koji je osvojio sve, ili skoro sve. Ligu prvaka s Realom, bio je tijekom sezone u Ligi prvaka uvjerljivo najbolji strijelac te igrač tog kluba, prvenstvo Europe s Portugalom.  Nogomet se, između ostaloga, ipak igra i zbog rezultata. Mada je danas, nažalost, novac na prvom mjestu.

Cristiano Ronaldo nije briljirao na Europskom prvenstvu u Francuskoj, naprotiv, no, ima li danas netko ozbiljan tko će reći da bi Portugal bez Ronalda po prvi puta u povijesti osvojio Euro? Zaboga, Portugal bi ispao u osmini finala, protiv Hrvatske, da nije bilo Ronalda i njegovog bljeska u drami produžetka koji je u očaj bacio cijelu hrvatsku naciju. Nabrajati dalje bilo bi suvišno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.