Posebna regulacija prometa u Bordeauxu: Navijači će se sami organizirati kako bi spriječili napad na Vatrene

Polako, ali sigurno, “biser Akvitanije” puni se hrvatskim i španjolskim navijačima, izgrednika zasad nema, atmosfera je sjajna, no, traje posebna regulacija prometa u gradu te pogotovo u blizini stadiona Matmut Atlantique. Francuska policija je na oprezu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Španjolci favoriti, ali ne tako veliki kao što su bili prije četiri godine?

Hrvatska i Španjolska dosad su igrale tek jedan službeni susret i to prije četiri godine na Euru u Poljskoj i Ukrajini, Španjolska je tada uz pomoć sudaca slavila pogotkom postignutim u zadnjim sekundama utakmice.  Sportski komentatori se slažu da prije četiri godine Španjolska nikad nije bila jača te da su Španjolci danas ipak nešto slabiji u odnosu na zadnji Euro, dok je Hrvatska podigla razinu kvalitete. Ukratko, Španjolska je favorit, ali ne onoliko koliko je to bila 2012.

STADION, BORDEAUX 2

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako Vatreni imaju moćnu, možda nikad jaču, generaciju svi će se složiti da su Španjolci favoriti, radi se o igračima koji dolaze iz najjače nogometne lige na svijetu i koji su nositelji igre u svojim klubovima. Naime, kompletna Španjolska ima jako malo slabih mjesta. Međutim, hoće li protiv Vatrenih Del Bosque izvesti kompletnu momčad ili će odmarati neke igrače?

Ako će igrati Modrić?

Prema nepotvrđenim informacijama ne zna se hoće li biti spreman najbolji hrvatski nogometaš Luka Modrić, koji ima problema s aduktorom. Ozljeda nije ozbiljne prirode, međutim, zahtjeva mirovanje. Ovu informaciju potvrdio je i liječnik Vatrenih dr. Nemec.  Izbornik Ante Čačić još uvijek nije riješio dvojbu glede Modrića. Informacije koje dolaze iz hrvatskog tabora govore da Modrić ipak nije 100 posto spreman, drugim riječima, realno je očekivati promjene u sastavu u odnosu na prve dvije utakmice iz kojih je Hrvatska osvojila četiri boda. Izbornik Luku ne želi forsirati ako ne mora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spominje se mogućnost da umjesto Modrića zaigra Marko Pjaca, što bi izazvalo pretumbacije u formaciji momčadi, neki bi igrači zamijenili mjesta,  druga opcija je mladi Ante Ćorić. Umjesto Marija Mandžukića, koji je također pod upitnikom, mogao bi priliku dobiti Andrej Kramarić.

Izbornik očito nije zadovoljan kako je reagirao Mateo Kovačić kada je protiv Češke ušao umjesto Luke Modrića. Čačić je posebno nezadovoljan igrom Matea u defanzivi. Kovačić ne može u obrani odgovoriti jednako agresivno kao što to može Modrić.

PROMET, EURO

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vijest dana stiže iz Uefe

Najvažnija vijest dana ipak je stigla iz Uefe, čestitku vrijednu 100 000 eura HNS-u poslala je Disciplinska komisija krovne nogometne europske organizacije. Naime, UEFA je zbog nereda takozvanih navijača HNS kaznila sa 100 tisuća eura. Dakle, Hrvatska nije izbačena, kao što su neki očekivali, možda se i nadali, napadači nisu uspjeli u svojoj namjeri.

Kaznu Uefe komentirao je i hrvatski izbornik Ante Čačić: “Nije nam bilo lako, ali mi smo se usredotočili na ono što nas čeka. I predsjednik HNS-a Davor Šuker je nakon utakmice rekao da Hrvatska neće biti izbačena”, kazao je Čačić, kome je očito laknulo kada je shvatio da Hrvatska nije izbačena s Europskog nogometnog prvenstva.

STADION, BORDEAUX

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strah od nereda?

Nažalost, strah od novih nereda postoji, iako su se sami navijači između sebe organizirali kako bi spriječili napad na Vatrene. Naime, navijački klub “Uvijek vjerni” trebao bi organizirati redare unutar navijačkih boksova na tribinama kako bi se mogućnost provokacija, a onda i realizacije režiranih nereda, svela na što je moguću mjeru. Navijačima je dosta napada na Vatrene koji igraju sjajno i svakako zaslužuju iskrenu i sportsku potporu.

“Nismo zabrinuti, jer je to bila dovoljna opomena za francusku policiju i nas same. Mislim da će navijači biti uzorni. Bile su neke indikacije da bi se mogla pojaviti neka grupica koja bi mogla iskompromitirati reprezentaciju protiv Češke, a naša je jedina obrana u tom slučaju ponašanje i dobre igre. To je senzibiliziralo Hrvatsku i došlo je do stava da se ne može terorizirati nekoga tko na takav način prezentira državu”, smatra izbornik koji i sam potvrđuje ono što su svi vidjeli, dakle, da su u većini slučajeva hrvatski navijači pokazali uzorno ponašanje. U desetak dana Eura jedan incident, i to onaj na tribinama za koji pravi navijači nisu odgovorni.

H20160616013430

Francuska policija u akciji

Pripadnici francuske policije na motorima preusmjeravali su promet tijekom vožnje autobusa sa španjolskim novinarima na trening nogometne reprezentacije Španjolske na stadionu Chaban Delmas u Bordeauxu. Pred sutrašnju utakmicu 3. kola skupine D Europskog nogometnog prvenstva u Francuskoj između reprezentacija Hrvatske i Španjolske policija je na nogama, isti je režim i kada je hrvatska nogometna reprezentacija u pitanju.

Očito je kako su pripadnici francuske policije izvukli pouke iz St. Etiennea, kada je nekoliko napadača na tribine uspjelo unijeti desetak baklji te izazvati višeminutni namjerni prekid utakmice. Francuska policija navodno je identificirala izgrednike iz St. Etiennea, jednog od njih i uhitila.

Potpišite peticiju i  zatražite od saborskih zastupnika da  hitno izglasaju pooštreni Zakon o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima kako bi se ubuduće učinkovito kažnjavalo manjinu – huligane, spriječilo nanošenje štete hrvatskom sportu i Hrvatskoj i omogućilo da možemo sa svojim obiteljima uživati u nogometu i svakom drugom sportu!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.