U potrazi za snom, glavne prepreke Španjolska, Srbija i Francuska: Hrvatska predvođena Šarićem i Bogdanovićem može do medalje?

Foto: fah

Službeni portal FIBA-e Hrvatsku svrstava u najuži krug favorita za medalju na Europskom prvenstvu, odmah iza Španjolske, Srbije te Francuske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuska je na EuroBasketu već doživjela jedan šok i iznenađujući poraz, Srbija je došla znatno oslabljena, dok je Španjolska ipak u najboljoj situaciji s obzirom na veliki broj velikih košarkaških imena. Isto tako Daria Šarića te Bojana Bogdanovića na portalu FIBA-e stručnjaci vide u idealnoj petorci turnira. Hrvatska, podsjetimo, danas kreće protiv Mađarske, sve osim pobjede bila bi senzacija.

“To što sam vidio jako dobro izgleda i optimističan sam. Imamo homogenu momčad koju predvode Bogdanović i Šarić te iskusne igrače poput Simona, Tomasa, Žorića i Popovića koji mogu jako puno pomoći. Ovo bi moglo biti natjecanje kojeg ćemo se sjećati po lijepome. Štoviše, potajno se nadam da bi ovo mogla biti naša godina jer imamo koncetraciju kvalitete i iskustva”, rekao je Damir Mulaomerović, koji je za reprezentaciju igrao punih sedam godina, u vrijeme kad je reprezentacija bila u silaznoj putanji, od 1996. do 2003. godine.

Legenda splitske košarke, Aramis Naglić, koji je bio član i legendarne srebrne košarkaške generacije iz Barcelone 1992., a danas trener Zadra, pun je optimizma, smatra kako Hrvatska izgleda moćno:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ulazak među četiri bio bi fantastičan uspjeh. A kada bismo osvojili i medalju, bila bi to mala senzacija. Mislim da izbornik Petrović dobro radi, momci su dosegnuli igračku zrelost, čini se da su i momčad i dobra klapa. Osim toga, sviđa mi se i njihova igračka svestranost. Napadački smo vrlo opasni, igramo lijepo, sposobni smo postizati koševe u nizovima. Sviđa mi se što Šarić kreira s pozicije “četvorke” i što je Bogdanović tako neumoran napadač, cijelu je utakmicu gladan koševa. Ukić je jako važan…”

Mišljenje Veljka Mršća, koji je za Hrvatsku nastupio na četiri europska prvenstva, također je značajno. Mršić smatra kako je Hrvatska u pripremnim utakmicama pokazala da ima dva igrača izvanredne kvalitete te da će puno ovisi o njima. Naravno, Veljko misli na vođe ove reprezentacije, NBA zvijezde, Šarića te Bogdanovića.

“Ovisit ćemo o tome u kakvoj će formi na prvenstvu biti Bojan i Dario i koliko će moći dati Ukić. Šteta što nije bilo mogućnosti za uigravanje s njim. Osim toga, moramo poboljšati obrambeni skok, pogotovo vanjski igrači, jer 40 posto šuteva u igri bude za tricu i zbog toga se lopte odbijaju dosta daleko od koša. Osim Šarića, nemamo igrača koji će kontinuirano imati 10 skokova pa će u tom segmentu puno više morati sudjelovati Bogdanović, Simon pa i razigravači. Važno će biti i koliko ćemo se brzo vraćati u obranu jer dopuštamo dosta otvorenih šuteva u prvih pet-šest sekundi napada. Inače, u obrani pet na pet igramo dobro, imamo prilično pokretne visoke igrače…”, tvrdi Marišić, koji će na EuroBasketu biti stručni komentator Sport kluba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako na šanse Hrvatske gleda doajen naše košarke Petar Skansi?

“S obzirom na to da ovaj Eurobasket nije kvalifikacijski za SP ili OI i da se igra za prestiž, na Petrovićevu mjestu, ja bih inzistirao na naraštaju koji je igrao u finalu Svjetskog prvenstva U-19 i tu bih tražio budućnost. No, Petrović se odlučio za iskusne igrače i to poštujem jer ipak je on najbolje informiran o mogućnostima svih tih igrača”, rekao je Skansi (73), koji je Hrvatsku vodio u dva navrata.

Srećom, oni najvažniji, dakle, igrači, svjesni su zamki te opasnosti jednog takvog turnira kao što je EuroBasket. Svaka pogreška skupa se plaća. Tako je Bojan Bogdanović poručio da svi moraju ostati čvrsto na zemlji, imati vjeru u sebe, ali bez euforije.  Hrvatska košarkaška reprezentacija već 22 godine čeka svoju prvu medalju s najvećih natjecanja. Potraga za snom traje jako dugo…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.