Raskol u Italiji zbog. tzv. Superlige i boji li se UEFA zapravo ozbiljno reagirati?

Foto: Snimka zaslona

Iako je tzv Superliga neslavno propala ideja o njoj još uvijek živi. Naime, četiri od 12 klubova ove famozne lige i dalje ustraje na ideji, to su mahom španjolski i talijanski klubovi, Real, Barcelona, Juventus i Milan, klubovi koji su trošili novac poput pijanih milijardera a sada grcaju u dugovima te se nadaju izvući, barem priveremeno, preko lige za bogate, koju je osudila javnost diljem Europe, a najuporniji su navijači.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Italiji vlada mali raskol među klubovima kada su u pitanju eventualne sankcije za tri odmetnika, dakle, za Juventus, Milan i Inter. Naime, na adresu čelnog čovjeka Serie A Paola Dal Pina stiglo je pismo u kojem klubovi  traže sankcije za najveća tri kluba, međutim na potpisu je bilo samo 11 imena. Klubovi koji su odbili potpisati su ujedno i klubovi koji sjede na dvije stolice i koji se nadaju da bi jednog dana, ako liga ipak zaživi, mogli dobiti poziv za sudjelovanje u njoj, dakle, to su Napoli, Lazio, Fiorentina, Atalanta i Verona.

Potpisnici pisma traže žestoke kazne za “separatiste” i njihove predstavnike jer nisu bili “na čisto” prema ostatku lige te se nisu pobrinuli za ekonomski rast natjecanja.

Inače, predsjednik UEFA, Aleksandar Čeferin, ponovno je zaprijetio odmetnicima, ali nije poduzeo nikakve konkretne korake te je zasad sve ostalo samo na prijetnjama. Pitanje je što zapravo hoće Slovenac i koliko doista može napraviti? Ipak su ”odmetnički” klubovi najutjecajniji u svojim ligama i mnogi smatraju da se Čeferin boji ozbiljno reagirati te bi najradije da se što prije sve zaboravi i da sve ostane po starom. Naravno, tako se cijela priča neće moći rasplesti, ako bi UEFA pokazala slabost tzv separatisti odmah bi tu slabost iskoristili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik UEFA-e uvjeren je da će Real Madrid, Barcelona i Juventus snositi posljedice. Zapravo, najavio je kazne za sve, ali posebno za imenovane klubove koji su i dalje za Superligu.

“Svatko mora snositi posljedice onoga što je učinio i ne možemo se pretvarati da se ništa nije dogodilo. Ne možete učiniti nešto takvo i jednostavno reći: ‘Kažnjavaju nas jer nas svi mrze'”, kazao je Čeferin te je dodao:

“Za mene postoji jasna razlika između engleskih klubova i ostalih šest. Oni su se prvi povuki s priznanjem da su pogriješili. Morate imati određenu veličinu u sebi kak biste priznali da ste pogriješili. Nakon njih, slijede Inter, Atletico i Milan koji su se također pokajali, a onda ostaju tri ekipe koje vjeruju da je Zemlja ravna i koji misle da Superliga još postoji”, istakao je Slovenac, koji je aludirao na Barcelonu, Juventus, Real…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Postoji jasna razlika između njih, ali svi će u nekoj mjeri biti odgovorni. Ne mislim na disciplinski postupak, ali mora postojati neki način. Svatko mora biti odgovoran. Vidjet ćemo na koji način ćemo ih kazniti, rano je govoriti o tome”.

Prema nekim medijskim spekulacijama postoji mogućnost da se drastično kazne oni koji su sudjelovali u cijelom cirkusu, navodno bi im moglo biti zabranjeno sudjelovanje u sljedećoj Ligi prvaka, međutim, malo tko vjeruje u takav rasplet, iako UEFA-a ima jasnu potporu FIFA-e.

“Najoštrije kazne bit će za Real Madrid, Barcelonu i Juventus, koji se i dalje drže ideje da bi Superliga mogla oživjeti”, pojasnio je predsjednik UEFA-e, koji je zadovoljan načinom na koji je reagiralo cijelo društvo na najavu osnivanja tzv. Superlige.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.