‘Revolucionarne promjene u nogometu’: Zašto su se Englezi, mediji najviše, okomili na odluku FIFA-e o povećanju sudionika na svjetskim prvenstvima?

Foto: Twitter

Kako smo već pisali FIFA je pokrenula revolucionarne promjene u nogometu kada je u pitanju Svjetsko nogometno prvenstvo, naime, na SP 2026. godine sudjelovat će 48 reprezentacija, umjesto dosadašnje 32, što je izazvalo brojne reakcije, kako one pozitivne tako i one negativne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluka donesena na sastanku FIFA-e u švicarskom Zürichu nije, dakle, mogla proći neprimjećeno. Radi se zaista o drastičnim promjenama, naime, ukupno će na SP-u sudjelovati 23 posto zemalja koje su službeno dio krovne svjetske nogometne organizacije – FIFA-e. Neki bi rekli da će svi dobiti svoju priliku te da se tako gubi draž samih kvalifikacija.

U novom formatu reprezentacije će biti podijeljene u 16 grupa po tri momčadi, dok će prolaz osigurati 32 najbolje reprezentacije koliko ih je i dosad sudjelovalo na Svjetskom prvenstvu. Nokaut faza neće krenuti od osmine finala kao u Brazilu prije dvije godine već od šesnaestine finala.

Reakcija navijača diljem svijeta kao i uvijek kod većih promjena je podijeljena, od onih koji se vesele činjenici da će tijekom ljetnih dana biti više nogometa, uglavnom u terminu koji je predviđen za ljetni odmor, do onih koji tvrde kako je ovom promjenom FIFA ubila Svjetsko prvenstvo i nogomet, što svakako nije istina ili nije potpuna istina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, kvaliteta će se u početku definitivno razvodniti, no, na kraju će kao i uvijek isplivati oni najbolji pa i oni najsretniji, ne možete osvojiti Svjetsko nogometno prvenstvo, bez obzira na kvalitetu, ako nemate sreće. Uzmimo za primjer SP u Brazilu prije dvije godine, Njemačka je uglavnom dominirala na turniru, no, u finalu je Argentinu pobijedila u produžetku, da je Messi iskoristio nekoliko dobrih prilika za gol Nijemci možda ne bi ni došli do produžetka. Da ne spominjemo na koji je način ispao Meksiko u osmini finala od Nizozemske i kako su u tome sudjelovali suci.

Engleski mediji, koji su oduvijek s visoka promatrali svijet oko sebe, posebno kad je nogomet u pitanju rukovodeći se starom napuhanom tvrdnjom da su Englezi izmislili nogomet, iako su zadnje polufinale SP-a igrali daleke 1990. u Italiji, sastavili su sedam pitanja za FIFA-u i Infantina, u sastavljanju ovih pitanja engleskim medijima pomogli su i engleski navijači preko društvenih mreža.

1. Kako će se Panini nositi s povećanom proizvodnjom naljepnica?
2. Koja će mala zemlja ovog puta izbaciti Englesku?
3. Hoće li se Škotska konačno plasirati na SP?
4. Kako će izgledati “grupa smrti” na SP 2026?
5. Gdje ćemo staviti raspored i kalendar natjecanja?
6. Koji je bio motiv FIFA-e za uvođenje novog formata?
7. I na kraju… Zašto je, dovraga, trebalo išta mijenjati?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobro pročitajte pitanja, pa ćete shvatiti zašto ona nisu objektivna, posebno pitanje: Koja će mala zemlja ovog puta izbaciti Englesku?

Naime, svojedobno je iz konkurencije za Europsko prvenstvo Hrvatska predvođena Slavenom Bilićem na legendarnom Wembleyju izbacila Engleze porazivši ih 3:2. Engleski mediji su ludovali mjesecima nakon toga tvrdeći kako je sustav nepravedan. Nepravedan? Zar Engleska ne bi smjela izgubiti i zar doista engleski mediji i navijači misle da bi Engleska trebala imati osigurano mjesto na Svjetskom prvenstvu? Tko to odlučuje tko su male, a tko su velike zemlje? Je li Nizozemska mala zemlja u nogometnom smislu ako je u tri navrata igrala finale SP-a, a Engleska tek jednom?

“Mala zemlja” koja će pobijediti Englesku bit će ona koja bude bolja, nije teško, posebno ne na SP-u i Europskom prvenstvu, izbaciti Englesku, pokazao je to nedavno i Island.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.