Sad se tek vidi koliko je veliki uspjeh Hrvatska postigla plasmanom na Svjetsko prvenstvo

Foto: fah

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo koje se iduće godine igra u Rusiji su završene, preostala je tek jedna ”nepoznanica”. Od samostalnosti do danas po peti puta dio najveće smotre svjetskog nogometa bit će i Hrvatska. Neki će reći ”mala zemlja”, drugi će reći prekrasna zemlja, taman koliko i kako treba. Naravno, veličina zemlje ne jamči nogometni naslov prvaka s obzirom kako mu Kinezi nikad nisu bili ni blizu, a Nizozemska u nekoliko navrata ipak je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vatreni su se poslije turbulentnih kvalifikacija i superiornih dodatnih kvalifikacija plasirali u Rusiju.  Veliki je to uspjeh hrvatskog nogometa, posebno je sjajno igrao tijekom završne faze kvalifikacija kapetan Vatrenih Luka Modrić, koga su pojedini mediji sve donedavno tjerali iz reprezentacije, a danas ti isti mediji, ti isti novinari, uglavnom pišu hvalospjeve posvećene hrvatskom kapetanu. Drugim riječima, nemali je broj onih kojima je malo, ili nimalo, stalo do istine, prevladava pravo licemjerje. Koliko je tu iskrenosti presudite sami.

Koliki su pak veliki uspjeh ostvarili Vatreni možda će najbolje ilustrirati činjenica da na Svjetskom prvenstvu neće biti jedne Italije, inače višestrukog prvaka svijeta, neće biti već spomenute  Nizozemske, nema Čilea, nema SAD-a, Gane… Nema ni ”one” Turske koja nas je sretno porazila u kvalifikacijama, i to uz obilatu pomoć suca, a koja je prije 15 godina osvojila treće mjesto na SP-u u Japanu i Južnoj Koreji.  Nema, dakle, uglednih reprezentacija, koje su osvajale svjetske i europske naslove. Na kraju krajeva, i ta Grčka, koju su Vatreni ”razbili” u dodatnim kvalifikacijama, prije 13 godina bila je prvak Europe.

S obzirom na veliki broj ”razočarenja” dobro je spomenuti ideju Američkog nogometnog saveza, čija je reprezentacija također ”razočarala”, a koji želi organizirati neku vrstu ”paralelnog Svjetskog prvenstva”, na kojem bi se natjecali oni koji nisu uspjeli kvalificirati se za Rusiju. Očito se u Americi teško nose s činjenicom da Rusi sudjeluju na najvećem sportskom događaju iduće godine a oni ipak ne.  Dakako, novac je glavni motiv ove inicijative budući da su reprezentacije koje su ostale bez SP-a ostale i bez znatnog financijskog kolača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navodno se već krenulo u realizaciju jedne takve ideje koja se vjerojatno neće svidjeti FIFA-i, s prvom budući da se SP igra skoro devedeset godina i da nikada jedna takva inicijativa se još nije pojavila.  ”Paralelno” SP bi se trebalo odigrati prije samog Svjetskog prvenstva, za sada postoji dvojba igrati turnirski ili ipak klasične prijateljske utakmice širom SAD-a.

Svjesni su začetnici takve ideje da bi Italija i Nizozemska privukle veliki broj navijača, kako na tribinama tako i pred malim ekranima. Međutim, samo novac ipak ne može biti tako veliki motiv kao što je to Svjetsko prvenstvo koje je zapravo pravi nogomet, ali i puno više od nogometa. To je promocija kako zemlje domaćina, tako i zemalja koje su izborile nastup na najvećoj svjetskoj nogometnoj smotri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.