Samovojska: ‘Za VAR-om sjede ljudi, a ako je tamo čovjek naravno da može pogriješiti’

Foto: snimka zaslona

Još jedan nedosuđeni kazneni udarac na utakmici između Njemačke i Švedske ponovno je aktualizirao raspravu o videoanalizi (VAR) u studiju HRT-ove emisije Zabivaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 12. minuti utakmice u Sočiju švedski napadač Berg krenuo je sam od sredine igrališta prema Neueru, a kada je ušao u kazneni prostor i spremao se uputiti udarac Boateng ga je zakačio po nozi i istodobno ga malo gurnuo. Poljski sudac Marciniak nije pokazao na bijelu točku, a nije reagirala niti sudačka ekipa zadužena za VAR.

Prema FIFA-i, ovakve se odluke automatski gledaju kroz VAR, ali ako VAR nije primijetio da je to čista pogreška suca ona se prepušta sučevu subjektivnom doživljaju.

“Ponovno ću skrenuti pozornost, za VAR-om stoji čovjek. On ima svoje viđenje stvari. Na terenu je sudac, koji ima svoje viđenje. Ako sudac za VAR-om smatra da je sve u redu i da nema što reći sucu na terenu, onda on misli da je sve u redu”, rekao je Mateo Beusan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Naravno, za VAR-om sjede ljudi, njih su tamo četvorica i jedan od njih četvorice brine samo o zaleđu. Do sada nismo imali nijedno sporno zaleđe u Rusiji. Još su trojica, jedan glavni i jedan koji dojavljuje sucu da otiđe pogledati situaciju. Još su dva pomoćna. Znači čak trojica gledaju situacije koje se dotiču prekršaja. I naravno ako je tamo čovjek da može pogriješiti. U ovom su slučaju sva četvorica pogriješila i sva četvorica ocjena 1 za ovu današnju reakciju”, objasnio je Anton Samovojska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.