SDSS napao BBB zbog HOS-ovog murala u Vukovaru: ‘Iz nemogućnosti ispoljavanja primitivizma na tribinama, to isto čine na gradskim ulicama’

Foto: Facebook, fah, montaža narod.hr

Prošlog vikenda trafostanica u vukovarskom naselju Budžak oslikana je s grbom HOS-a i pozdravom “Za dom spremni”. Oslikali su je Bad Blue Boysi, navijači Dinama.

Nakon što se oglasio Srđan Milaković, zamjenik vukovarskog gradonačelnika iz redova srpskog naroda, javio se i Boro Rkman iz SDSS-a.

> Vukovar: Nakon Milanovićeve izjave o spomen-ploči kraj grafita BBB-a zašaran grafit HOS-ovcima

> Milaković se pobunio zbog grafita BBB-a posvećenog HOS-u i optužio Penavu da je napravljen uz njegovo odobrenje

“Ako je i umjetnička sloboda, a nije jer je riječ o vrlo jasnoj poznatoj poruci, takva vrsta slobode ima svoje granice. Oslikavanje trafostanice u dijelu Vukovara zvanom Budžak oznakama HOS-a s pozdravom Za dom spremni, za Samostalnu demokratsku srpsku stranku, za svakoga tko iole drži do suvremenih civilizacijskih normi, apsolutno je neprihvatljivo. Zaslužuje svaku vrstu osude i to one najžešće kategorije”, piše SDSS.

“Mural s ustaškim pozdravom prijeti, vrijeđa, omalovažava demokratske standarde, u blato baca sve što je do sada svih ovih godina urađeno na normalizaciji međunacionalnih, međukonfesionalnih te svih drugih odnosa u ovom gradu. Sve to dodatno i više jer je, prema informacijama dostupnim javnosti, mural oslikan uz blagoslov vukovarskog gradonačelnika Penave u sklopu akcije “kreativnog” uljepšavanja grada u režiji grupe takozvanih navijača Dinama”, piše.

“Takozvanih iz činjenice jer iz nemogućnosti ispoljavanja primitivizma na tribinama, to isto čine na gradskim ulicama. Samo je ova vrsta primitivizma svojom tematikom daleko opasnija.

Na bahato ponašanje ovih “umjetnika” građani su se već žalili proteklih dana jer su kršili mjere protiv pandemije okupljajući se njih po dvadesetak, ispijajući alkohol na javnim mjestima koji im valjda pozitivno tangira “umjetnički nerv”, dobacivali i prijetili građanima. To nažalost gradonačelniku i ostalima kojih ih i podržavaju, ali i financiraju našim novcima, poreznih obveznika, nije bilo dovoljno da ih zaustave”, navode.

“Jer ustaški pozdrav trebalo je, izgleda, da bude kruna ljepšeg grada i blistav završetak akcije! Lijepa i prava dobrodošlica za sve one koji dolaze i dolazit će u Vukovar, ali i onih koji u njemu žive i žele živjeti normalan život.

I to baš u Budžaku, djelu Vukovara koji vodi ka Vinkovcima i dalje prema Cerni, selu u kojem su pripadnici HOS-a s ovim istim oznakama i pod ustaškim bojnim pokličem za dom spremni ubili četveročlanu familiju Oluić!!! Ovi umjetnici možda to i nisu znali jer po suvremenim shvaćanjima “davno je to bilo”, ali onaj tko ih je usmjeravao mogao ih je i na to upozoriti. I ne sumnjamo da jest!!! Dakako u stimulativnom kontekstu”, piše u priopćenju SDSS-a.

“Simptomatično je, što je i na fotografiji jasno vidljivo, da policija ne čini ništa na sprečavanju ovog čina, već ispada da osigurava nesmetan rad “umjetnicima”. Doduše, u državi u kojoj je zakonski nešto “istovremeno i kažnjivo i dozvoljeno”, teško je i “čuvarima zakona” zauzeti jasan stav”, pišu.

“Samostalna demokratska srpska stranka je i do sada jasno i glasno ukazivala na nedopustive pojave poput državnog grba RH u gradskoj upravi koji se sa zida “smiješi” s prvim bijelim poljem kakav je bio i ustaški grb NDH-a. Upozoravali smo i na štetnost i opasnost prije par mjeseci oslikanog murala u centru Vukovara, također s ustaškim grbom. Ali on takav i dalje stoji.

Tračak nade vidimo u činjenici da je, u međuvremenu, ipak neko od savjesnijih građana precrtao pojedine poruke koje opasno “klikću” s objekta u vlasništvu državne firme HEP-a!!!

Apelujemo na gradske i na državne uprave strukture, posebno na državne, da se konačno odrede da li je ova država u kojoj živimo – Republika Hrvatska, nasljednica fašističke NDH ili antifašističke kako joj je i stoji u Ustavu. U tom cilju pozivamo da se donesu jednoznačne zakonske norme za sve obavezne”, stoji u priopćenju.

Sve je krenulo nakon Milanovićeve izjave

U međuvremenu netko je prekrio natpis ‘Za dom spremni’ na grafitu. Sve se odvilo nakon što je predsjednik RH Zoran Milanović na komemoraciji u Jasenovcu kazao kako HOS-ovu spomen ploču na kojoj je uklesan pozdrav “Za dom spremni”, koja je iz Jasenovca premještena nedaleko u Novsku, treba maknuti i negdje baciti, još je dodao kako to nema veze s Domovinskim ratom.

Ta izjava izazvala je reakcije navijačkih skupina, koje su pružile podršku HOS-ovcima.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr