Senzacionalistička medijska podvala uoči Turske: ‘Modriću i igračima pukao film zbog novaca’!?

Foto: fah

Do utakmice Hrvatska-Turska na Maksimiru u sklopu kvalifikacija za Svjetsko nogometno prvenstvo preostala su dva dana. Kolika je važnost te utakmice, s obzirom da je prva te da je Turska direktan suparnik Vatrenima za plasman na SP ne treba posebno ni naglašavati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premije i podjele?

Hrvatska nogometna reprezentacija za dvije pobjede na Europskom prvenstvu protiv Turske i Španjolske te za neriješeni rezultat protiv Češke u skupini, kao i za ukupni plasman u osminu finala Europskog prvenstva, zaradila je četiri milijun eura. Luka Modrić i igrači trebali su podijeliti, i podijeliti će oko toga nema nikakve dvojbe, 1.6 milijuna eura, drugim riječima, svaki nogometaš trebao bi dobiti oko pola milijuna kuna, što je za neke nogometaše Vatrenih, koji igraju u velikim europskim klubovima, na neki način sitniš, no, stvar je principa.

Naime, uoči Eura u Francuskoj predsjednik Saveza zajedno s izbornikom Antom Čačićem te tadašnjim kapetanom Darijom Srnom dogovorio je da se po prvi puta premije od rezultata na Europskom prvenstvu podijele možda i najpoštenije pola-pola. Novac još nije sjeo na račun nogometaša, navodno novac kasni i na račun Saveza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo na pravila honoriranja sa Europskog prvenstva, pobjeda nosi milijun eura, dok bod vrijedi pola milijuna eura, a plasman u drugi krug, dakle osminu finalu milijun i pol eura. Kako se dijeli pola-pola tako pola ide u blagajnu Saveza, a pola igračima, od tih dva milijuna eura koja idu igračima 400 000 eura dijeli se stručnom stožeru. Igrači bi novac trebali dobiti, svojih 1.6 miljuna eura, međutim, još nisu.

I sad ide “pucanje filma”

To je čitava priča, bez senzacija, no, za senzaciju pobrinuo se tabloid 24 sata koji je konstruirao čitavu priču oko toga, iako zapravo u pozadini zapravo nema ništa, barem ne ništa vrijednog pažnje uoči važne utakmice protiv Turske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, kako piše navedeni tabloid “Modriću i igračima je pukao film” te “pitaju di su pare“, radi se o naslovu i konstrukciji koja ne samo da ima malo veze sa istinom, nego je toliko senzacionalistički postavljena da je odbojna. Naime, točno je da su u nevezenom razgovoru, Luka Modrić, kao kapetan, i neki igrači pitali predsjednika HNS-a Davora Šukera kad će novac stići, dobili su objašnjenje, o pucanju filma, još manje pobuni, nema ni govora.  Odgovorom su igrači zadovoljni. Novac stiže za nekoliko dana.

Uefa kasni?

Krovna nogometna europska asocijacija Uefa kasni s isplatom, kako Uefa lovu ne isplaćuje, ili kako je prekoračila planirani rok, tako ni Savez ne može isplatiti ono što Uefa nije njima isplatila, ili u čemu je zakasnila, drugim riječima, čak i ako je “igračima pukao film” trebali bi se obratiti šefu Uefe, međutim film je na mjestu. Teško se oteti dojmu kako se radi zapravo o senzacionalističkoj podvali dva dana prije važne utakmice s Turskom. Novac će stići idući tjedan, a za nekoliko dana, vjerovali ili ne,  Modrić, Pjaca, Mandžukić… i ostale zvijezde hrvatskog nogometa neće skapavati od gladi bez svog zarađenog novca koji im nedvojbeno pripada i što nitko ne smije dovesti u pitanje, niti će dovesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šuker je u svoje vrijeme…

Neki tvrde da je Davor Šuker u svoje vrijeme, kada je bio najveća zvijezda hrvatskog nogometa bez koje Miroslav Ćiro Blažević ne bi nikad bio “trener svih trenera”, vodio žestoku borbu za premije, svađao se s tadašnjim šefovima HNS-a.

To je točno, međutim, to je neka druga tema, i ovo danas, s onim nekad, nema nikakve veze niti to treba otvarati na način da se dva dana uoči Turske povlači paralela između “pucanja filma” Luka Modrića i “borbe za premije” Davora Šukera.  Ili možda, kako neki misle, ipak treba?

Umjesto o utakmici, nadajmo se pobjedi Vatrenih, govorit će se o novcima, a bespotrebno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.