Šesti miting Dijamantne sezone: Dibaba istrčala rezultat sezone, McLeod oborio Šubenkova

epa07652715 (L-R) Mikiah Brisco of the USA, Vitoria Cristina Rosa of Brazil, Dafne Schippers of the Netherlands, Marie-Josee Ta Lou of the Ivory Coast, Blessing Okagbare of Nigeria, and Gina Lueckenkemper of Germany in action during the women's 100m race at the IAAF Diamond League athletics meeting in Rabat, Morocco, 16 June 2019. Okagbare won the race. EPA/JALAL MORCHIDI

Etiopljanka Genzebe Dibaba na 1.500 metara i njezin sunarodnjak Getnet Wale na 3.000 metara sa zaprekama istrčali su najbolje rezultate sezone na šestom mitingu Dijamantne sezone koji je održan u Rabatu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljiva je bila i utrka na 110 metara s preponama u kojoj je pobijedio Rus Sergej Šubenkov premda ga je u posljednjim metrima oborio njegov najveći konkurent Jamajčanin Omar McLeod.

Dibaba je prije deset dana u Rimu pobijedila s rezultatom 3:56.28, a u glavnom marokanskom gradu je trčala još brže ostvarivši rezultat 3:55.47. Druga je bila Nizozemka Sifan Hassan s rezultatom 3:55.93, dok je treća bila Etiopljanka Gudaf Tsegay s rezultatom 3:57.40.

Najbolji rezultat sezone ostvario je i Etiopljanin Getnet Wale na 3.000 metara sa zaprekama istrčavši vrijeme 8:06.01. Mladi Etiopljanin je postavio i novi osobni, te nacionalni rekord, a dosadašnje najbolje vrijeme na svijetu ove godine Kenijca Benjamina Kigena popravio je za 12 stotinki sekunde. Drugi je bio njegov sunarodnjak Chala Beyo (8:06.48), a treći upravo Kenijac Kigena 8:07.25.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na 110 metara s preponama pobijedio je Rus Sergej Šubenkov kojeg je u posljednjim metrima utrke oborio njegov najveći konkurent Jamajčanin Omar McLeod. Šubenkov je usprkos padu prvi prošao ciljem s rezultatom 13.12, dok je Jamajčanin s drugog pao na peto mjesto sa 13.48. Drugo mjesto osvojio je Britanac Andrew Pozzi (13.30), a treći Brazilac Gabriel Constantino (13.41).

U jednoj od najzanimljivijih disciplina večeri, ženskoj utrci na 100 metara pobijedila je Nigerijka Blessing Okagbare s rezultatom 11.05 ispred Bjelokošćanke Marie-Josee Ta Lou s rezultatom 11.09 i Kanađanke Crystal Emmanuel (11.30).

U muškom skoku u vis drugu pobjedu sezone ostvario je Ukrajinac Bohdan Bondarenko s preskočenih 2.28, a isti rezultat imali su i Japanac Naoto Tobe na drugom i Rus Ilja Ivanjuk na treće mjestu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na 200 metara najbrži je bio Kanađanin Andre de Grasse s rezultatom 20.19 ispred Turčina Ramila Gulijeva (20.28) koji je ove sezone pobijedio u Dohi. Pobjednik iz Šangaja i Stockholma Kanađanin Aaron Brown nije nastupio u Rabatu.

Na 800 metara je pobijedio Nijel Amos iz Bocvane s rezultatom 1:45.57, što je njegova druga pobjeda nakon što je bio najbrži i na otvaranju sezone u Dohi.

Kod djevojaka u istoj disciplini slavila je Kenijka Nelly Jepkosgei s rezultatom 1:59.50 ispred Etiopljanke Habitam Alemu (1:59.90) i Ukrajinke Olhe Ljahove (2:00.35).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Rabatu nije nastupila olimpijska pobjednica i svjetska prvakinja na 800 metara Južnoafrikanka Caster Semenya. Organizatori su tvrdili kako su je pozvali, ali je ona odbila, dok je Južnoafrikanka izjavila kako su joj Marokanci zabranili dolazak u Rabat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.