Sir Alex Ferguson o najvećoj pogrešci svoje karijere: ‘Bilo je to 2011. godine…’

epa07239845 (FILE) - Manchester United assistant coach Mike Phelan (L) congratulates head coach Sir Alex Ferguson (R) on their 1-1 draw with Blackburn Rovers during the English Premier League soccer match at Ewood Park stadium in Blackburn, north west Britain, 14 May 2011. Phelan, a former player and member of coaching staff at Manchester United, will be assistant to Ole Gunner Solskjær who has been appointed as caretaker manager of Manchester United on 19 December 2018 EPA/LINDSEY PARNABY

Legendarni Sir Alex Ferguson vodio je Manchester United 27 godina te je u tom razdoblju u dva navrata osvojio Ligu prvaka, 13 puta bili su prvaci Engleske te su osvojili FA Cup u pet navrata. Najuspješnija sezona bila je svakako ona 1998/99 kada je na Old Trafford Ferguson donio trostruku krunu. Za gotovo tri desetljeća vladavine u Manchester Unitedu Ferguson je osvojio sve što se osvojiti moglo, a kako je sam priznao najveću je pogrešku napravio pred sam kraj svoje duge karijere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, bilo je to 2011. godine u finalu Lige prvaka kada je Manchester United izgubio 3:1 od Barcelone. Bila je to generacija Barcelone  s Xavijem, Messijem, Villom i Iniestom te Pepom Guardiolom koja je bila možda i najbolja u bogatoj povijesti katalonskog kluba. Dok je bio trener kroz svlačionicu Manchester Uniteda je prošao veliki broj vrhunskih, i onih malo slabijih, igrača, a najpotcjenjeniji kojeg je trenirao bio je južnokorejski igrač Park Ji-Sung. Upravo je s njim, kako priznaje, Ferguson napravio najveću grešku te svibanje noći na Wembleyu.

Naime, Park je bio nogometaš za tzv. posebne zadatke, jako borben, rastrčan te taktički savršeno discipliniran te itekako zahvalan nogometaš koji je svoje misije ispunjavao uglavnom uspješno. Park je u tom susretu krenuo od početka, ali je imao neke drugačije zadaće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Na poluvremenu utakmice protiv Barcelone sam trebao ubaciti Parka da markira Messija. Zato sam izgubio finale. Išli smo na poluvrijeme i govorio sam sebi: ‘Tek smo izjednačili, možda sada gledaju utakmicu drugačije, možda ćemo napredovati kako bude utakmica napredovala… Bili smo dobri u posljednjih 10 minuta prvog dijela. Mogli smo i pobijediti. Da sam stavio Parka da čuva Messija, mislim da bi ih pobijedili. Stvarno to mislim.

Nakon devet minuta igre u drugom poluvremenu Lionel Messi, koji je proglašen najboljim igračem utakmice, zabio je gol za novo vodstvo Barce, da bi u 69. minuti Villa stavio točku na ‘I’ te tako Kataloncima donio veliki trofej.

Podsjetimo, Park je na Old Trafford stigao davne 2005. godine iz nizozemskog  PSV Eindhovena. U Manchester Unitedu se zadržao sedam godina, uspio je u tom razdoblju osvojiti veliki broj trofeja, a definitivno je najznačniji Liga prvaka iz 2008. godine. Od aktivne nogometne karijere se oprostio na kraju sezone 2013./14., s reprezentacijom Južne Koreje je igrao na tri različita Svjetska prvenstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Odlazim u mirovinu i ni za čim ne žalim. Uživao sam igrajući nogomet. Uspio sam više nego što sam mislio da mogu. Iskreno sam zahvalan na silnoj podršci”, rekao je prilikom oproštaja od nogometa Park.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.