Skandal u Srbiji: Dopustili tzv. Republici Srpskoj da na SP-u za srednjoškolce nastupa kao samostalna država?

Foto: GettyImages

Svjetsko prvenstvo u nogometu za srednjoškolce održava se do 14. travnja u Beogradu, no iznenađuje da tzv. Republika Srpska sudjeluje kao samostalna država!?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“S obzirom na to da sam u svjetskoj organizaciji, uspio sam se izboriti da sudjeluju i djeca iz Republike Srpske. Natjecanje s vršnjacima iz cijelog svijeta velika je stvar za njih. S ponosom ću reći da će Republika Srpska sljedeće godine biti domaćin SP-a za srednjoškolce, ali u odbojci”, rekao je Željko Tanasković, bivši odbojkaš i predsjednik Saveza za školski sport Srbije.

“Presretni smo jer će Beograd u sljedećim danima biti centar svijeta za najbolje mlade srednjoškolce, nogometaše i nogometašice. Uz utakmice, mladi ljudi imat će priliku razgledati Beograd, družiti se i steći nova iskustva. Također, to je i glavni cilj ove manifestacije, jer sam uvjeren da će neka prijateljstva ostati trajna. Srbija je uvijek bila najbolji domaćin, bit će to i ovaj put”, rekao je.

Paradržava nastala protjerivanjem i zločinima nad nesrpskim stanovništvom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je 1992. u Bosni i Hercegovini proveden referendum o njezinoj neovisnosti, srpsko ga je stanovništvo, na poziv svog političkog vodstva, bojkotiralo, te je nakon izglasavanja neovisnosti Bosne i Hercegovine, proglasilo takozvanu „Republiku Srpsku“. Njezin predsjednik postao je velikosrpski političar Radovan Karadžić, danas još uvijek nepravomoćno osuđen za ratne zločine nad nesrpskim stanovništvom. Na vojnom planu njegove je ideje provodio Ratko Mladić, također još uvijek nepravomoćno osuđen na doživotni zatvor, za zločine nad nesrpskim stanovništvom, s vrhuncem u Srebrenici.
Još prije stvaranja “RS”, Mladić je, tada kao general JNA zapovijedao napadima u Hrvatskoj. Odgovoran je za masakr civilnog stanovništva u Škabrnji, uništenje mjesta u zaleđu Zadra i Šibenika, topničke napade na Šibenik, Zadar, Sinj… “Posao” je zatim nastavio u BiH…

Srpska agresija na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu uključivala je stvaranje paradržavnih tvorevina na okupiranom teritoriju, koje su trebale postati samo sastavni dijelovi zamišljene „Velike Srbije“.

I dok su te torevine na teritoriju Hrvatske, oslobodilačkim akcijama te mirnom reintegracijom zauvijek nestale, takozvana „Republika Srpska“ u Bosni i Hercegovini, danas i dalje postoji, i to kao legalan entitet unutar Bosne i Hercegovine. Nesrpsko stanovništvo tog područja protjerivano je te je nad njime vršeno etničko čišćenje i genocid. Ni danas nema povratka, primjerice, protjeranog hrvatskog stanovništva Bosanske posavine. Govoreći o sudbini Hrvata podsjetimo na zločin u mjestu Presnače, gdje su 1993. ubijeni župnik Ivan Lukenda i časna sestra Cecilija Grgić. U srpskim koncentracijskim logorima vršena su najstrašnija zlostavljanja i mučenja zarobljenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.