Sada i službeno – Slaven Bilić postao je novi trener West Ham Uniteda!

Nekadašnji izbornik Hrvatske i donedavni trener turskog giganta Bešiktaša Slaven Bilić, novi je trener engleskog premijerligaša West Ham Uniteda, objavljeno je na službenoj stranici tog londonskog kluba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se danima nagađalo tko će preuzeti klupu Čekićara nakon odlaska “Big Sam” Allardycea, Bilić je od početka slovio kao prvi favorit prema prognozama engleskih kladionica. U konkurenciji za klupu premijerligaša iz istočnog dijela Londona bili su Steve McClaren, Roberto di Matteo, Avram Grant, Marcelo Bielsa, Frank de Boer, Harry Redknapp, David Moyes, Jorge Jesus, Michael Laudrup pa čak i Carlo Ancelotti, koji je u startu opovrgnuo tu mogućnost.

Par dana uoči objave imena novog trenera predsjednik kluba David Gold izjavio je za službenu stranicu West Hama kako žele dovesti trenera koji je stvorio ime u jakom klubu, europske tradicije te da žele trenera koji će ih učiniti “velikim igračima” u Premiershipu.

“Želimo nekoga tko je vrlo uspješno vodio klub u jednoj od boljih svjetskih liga. Želimo dovesti menadžera za kojeg znamo za što je sposoban i što može učiniti.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slaven Bilić je očito cjenjen u očima vlasnika West Hama, koji je u najavio govorio kako traže kvalitetno rješenje. Bilića pamte i stariji navijači koji se sjećaju vremena kad je popularni “Nane” igrao za Čekićare sredinom 90-tih.

U klub ga je doveo Harry Redknapp (dokazani ljubitelj hrvatskih nogometaša op.a.) za 1.3 milijuna funti, što je tada bila najveća cifra koju su Čekićari dali za nekog igrača koji nije s Otoka. Bilić je debitirao u pobjedi nad gradskim rivalom Tottenhamom od 1:0, a pogodak je pao baš nakon njegovog udarca. Za vrijeme igranja u West Hamu Bilić je postigao tri pogotka (Liverpool, Sunderland i Barnet), a iz kluba je prešao na kraju druge sezone u Everton za 4.5 milijuna funti. Ostao je upamćen po lojalnosti klubu jer je imao priliku otići i ranije, ali nije. Želio je pomoći Čekićarima u borbi za ostanak, što je na kraju i uspio.

Na kraju svoje druge godine među Čekićarima, Bilić je proglašen drugim najboljim igračem godine u klubu, odmah iza Juliana Dicksa, koji je titulu najboljeg odnio čak četiri puta. Zanimljivo, nekadašnji partneri u obrani sad su treneri u istom klubu. Dicks vodi žensku selekciju West Hama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz vođenje Hrvatske reprezentacije, možemo reći kako je ovo najveći trenerski zadatak za Slavena Bilića. Iako ni Lokomotiv Moskva i Bešiktaš nisu destinacije koje loše stoje na trenerskim kartama svijeta. Priča o Hajduku je specifična i tamo je svakom treneru teško, plus, Bilić se tu jako kratko zadržao.

S Vatrenima (a i mladom U-21 reprezentacijom op.a.) je ostvario dosta zapaženih pobjeda i kvalitetnih rezultata. Poraz protiv Turske zauvijek će ostati “mrlja” ali više iz razloga što je tadašnja reprezentacija bila spremna za nešto veliko. Epizoda u Moskvi nije bila pretjerano uspješna, a u Turskoj je sve do kraja bio u igri za naslov prvaka, iako je imao najslabiji roster između Galatasaraya, Fenerbahčea i Bešiktaša.

Stil vođenja momčadi opisan je kao “prijateljski”, jer se Bilić voli zbližiti sa svojim igračima. Međutim on sam tvrdi da je više sociolog ekipe, jer mu svaki igrač može doći u bilo kojem trenutku i povjeriti se. Najvažnije je dobro poznavati psihu igrača i kako se oni osjećaju. Osim toga, Bilić voli do detalja analizirati protivničku momčad, a svoje igrače često je poticao da motivaciju traže kroz glazbu.

Iako bi, da je ostao u Bešiktašu, vodio momčad u Europskoj ligi, to će činiti i na klupi West Hama jer su oni kao Fair-play momčad osigurali mjesto u tom natjecanju iduće sezone. Osim u Premier ligi, West Ham će nastupati i u FA kupu, Liga Kupu te Europskoj ligi. Bilić do sad nije vodio momčad koja igra na četiri kolosjeka, stoga će se zajedno sa stručnim stožerom morati jako dobro pripremiti te dovesti pojačanja koja će mu pomoći u ispunjenju ambicija i ciljeva koji su pred njim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.