Specijalizirani portal donosi poredak: Najbolji hrvatski treneri Niko Kovač, Zoran Mamić, Slaven Bilić…

Foto: fah, montaža narod.hr

Stranica Football World Rankings, kako smo već pisali, svakog tjedna osvježava poredak najboljih napadača, klubova, trenera…, na svijetu.  Do podataka dolaze tako što se oni baziraju rezultatima utakmica u posljednja 52 tjedna te se u obzir uzimaju razni parametri. Rezultati se svakog tjedna osvježavaju s rezultatima prethodnog tjedna, a rezultati iz tjedna prije godinu dana se brišu. Drugim riječima, radi se o vrlo aktualnoj listi na kojoj se nalaze uistinu u ovom trenutku najbolji na svijetu, odnosno najuspješniji, kako treneri, tako i klubovi, igrači…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad smo kod trenera recimo kako je svoje mjesto među 100 najboljih svjetskih trenera zauzeo i bivši hrvatski izbornik, danas trener bundesligaša Eintrachta, Niko Kovač, koji je na listi koju predvodi trener europskog prvaka, Reala, Francuz Zinedine Zidane, zauzeo velo visoko 80. mjesto. Inače, Kovač je i u Njemačkoj jedan od cijenjenijijh mlađih trenera, koji s relativno skromnom momčad i u okviru Bundeslige, jedne od najjačih europskih nogometnih liga, postiže vrlo dobre rezultate.

Podsjetimo, Niko je hrvatsku reprezentaciju vodio na Svjetskom prvenstvu u Brazilu prije tri godine.

Na drugom mjestu, kad rangiramo hrvatske trenere u okviru svjetske TOP liste, je Zoran Mamić, bivši trener Dinama, a danas prvi strateg saudijskog Al Aina. Mamić se smjestio na TOP listi između dva hrvatska bivša izbornika, Nika Kovača te Slavena Bilića. Naime, Mamić je 153. trener svijeta, a Slaven Bilić, trenutačno trener u engleskom West Hamu, zauzima 198. mjesto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slaven Bilić bio je uz Ćiru Blaževića najduže na klupi hrvatske reprezentacije, koju je vodio na dva velika natjecanja, Europskom prvenstvu 2008. godine te također na Euru četiri godine kasnije.

Od hrvatskih trenera svoje mjesto među TOP 200 hrvatskih stručnjaka zauzeo je Branko Ivanković, koji se nalazi na 198. mjestu. Branko Ivanković je također, kao i Zoran Mamić, jedno vrijeme vodio zagrebački Dinamo.  Branko Ivanković je u najslavnijim danima hrvatskog nogometa bio desna ruka tadašnjeg izbornika Miroslava Ćire Blaževića na klupi Vatrenih, trenutno svoj trenerski kruh zarađuje u Teheranu.  Zajedno je uz Ćiru bio i na legendarnom Svjetskom prvenstvu 1998. godine kada su Vatreni osvojili 3. mjesto na svijetu.

Na 200. mjestu nalazi se Nenad Bjelica, mlađi hrvatski trener i bivši nogometaš Osijeka, koji trenutno vodi Lecha iz Poznańa. Bjelici većina starijih hrvatskih trenera predviđa sjajnu trenersku budućnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poredak na svjetskoj listi trenera kad su u pitanju hrvatski stručnjaci:

80. Niko Kovač

153. Zoran Mamić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

184. Slaven Bilić

198. Branko Ivanković

200. Nenad Bjelica

232. Igor Tudor

Tekst se nastavlja ispod oglasa

307. Ivan Jurić

344. Ivan Leko

401. Zlatko Dalić

498. Zoran Zekić

554. Damir Burić

702. Tomislav Ivković

983. Mario Cvitanović

Spomenimo i strance u HNL-u, Hajdukov trener Joan Carrillo nalazi se na 674., a Rijekin stručnjak, Slovenac, Matjaž Kek na 496. mjestu

Kad govorimo općenito o najboljim trenerima svijeta prema stranici Football World Rankings recimo da listu, kako smo već spomenuli, predvodi sjajni Francuz Zinedine Zidane, koji je s Realom prošle sezone pokorio Europu, nakon njega slijede Luis Enrique, Diego Simeone, Allegri, Gallardo,… Prem izboru specijaliziranog portala u TOP 10 najboljih svjetskih trenera najjviše je Argentinaca čak tri, a više od jednog trenera imaju još samo Talijani – dvojicu.

U obzir nisu došli aktualni izbornici nogometnih reprezentacija…

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.