Srce Pariza pretvoreno u veliki Olimpijski park posvećen obilježavanju olimpijskih vrijednosti

Foto: fah

Tek nešto više od dva mjeseca uoči odluke o domaćinu Olimpijskih igara 2024. godine, srce Pariza je pretvoreno u veliki Olimpijski park posvećen obilježavanju sportskih i olimpijskih vrijednosti i ideala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuzi su iskoristili obilježavanje Međunarodnog olimpijskog dana (23. lipnja) kako bi nizom događaja promovirali svoju kandidaturu.

Tako je na rijeci Seine napravljena atletska staza, skakači u vodu su skakali s jednog od gradskih mostova, kajakaši i kanuisti su ‘plovili’ rijekom ispred znamenite katedrale Notre Dame, ispred Grand Palais publiku su zabavljali BMX biciklisti, gimnastičari su vježbali u muzeju Petit Palais…

Predstavljeno je više od 30 olimpijskih i paraolimpijskih sportova, uz velike mjere osiguranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Pariz je već sada spreman, ne vidim kako nam igre mogu pobjeći” kazao je bivši francuski nogometni reprezentativac Lilian Thuram, dok je olimpijski pobjednik u skoku s motkom Renaud Lavillenie dodao: “Impresioniran sam. Ovaj dan daje dojam da je već 2024. godina.”

Jedini protukandidat Parizu je Los Angeles, dok se Budimpešta povukla iz utrke. Domaćin će biti poznat na kongresu MOO-a 13. rujna u Limi.

Pariz je domaćinom Igara davnih 1900. i 1924. godine, proračun je Igara čak 6.2 milijarde dolara, a glavni grad Francuske ima čak 95 posto postojećih sportskih objekata. Pariz se dosad čak triput neuspješno kandidirao za domaćinstvo (1992., 2008., 2012.) i Francuzi smatraju da je sada došao red na njih. Kao najveći nedostatak kandidature spominje se veliki rizik od terorističkih napada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Los Angeles je bio domaćin Igara 1932 i 1984., predstavljeni proračun projekta Igara 2024. je 5.3 milijarde dolara, a Amerikanci smatraju da nije potrebno izgraditi nijedan trajni sportski objekt budući da već postoje četiri velika sportska parka unutar grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.