Što će biti s košarkom? U samo 90 dana očekuju nas tri velika natjecanja, koji je hrvatski prijedlog?

Foto: fah

Košarkaška lopta, barem kad je u pitanju reprezentativna košarka, mirovat će ovog ljeta. Naime, odlukom FIBA-e, nakon video konferencije na kojoj je hrvatsku košarku predstavljao predsjednik Hrvatskog košarkaškog saveza, Stojko Vranković, kad su u pitanju reprezentativne utakmice lopta će mirovati možda i do kraja godine. Dakle, zna se da se ništa ne zna kad je u pitanju kvalifikacijski turnir za Olimpijske igre, na kojem su naši reprezentativci trebali ovog ljeta biti domaćini u Splitu i to već u lipnju. Dakako, očekivano od toga neće biti ništa, barem ne u lipnju, ovogodišnjem lipnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Dali su nam vremena do 10. mjeseca da vidimo kako će se ova situacija s koronavirusom razvijati, a i sama činjenica da smo u Hrvatskoj imali onaj razoran potres u Zagrebu”, rekao je predsjednik HKS-a i dodao:

“Razgovara se da se ti kvalifikacijski turniri odigraju nekih tri do četiri tjedna prije samih Olimpijskih igara, tako da bi to trebalo biti recimo u isto vrijeme kao ovu godinu, odnosno dogodine s odgodom.”

Kako se i očekivalo odgoda Olimpijskih igara, kao i cijeli niz poremećaja zbog pandemije koronavirusa, uzrok je kaosu i kad je košarka u pitanju. Naime, nedostaje slobodnih termina, košarkaški je kalendar prenatrpan, posebno ako će se kvalifikacijski turniri uistinu igrati u lipnju s obzirom da su OI na rasporedu već od 23. srpnja do 8. kolovoza. Europsko košarkaško prvenstvo na rasporedu je samo nekoliko tjedana kasnije, već od 19. rujna 2021.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno, nameće se posve jasno pitanje, mogu li košarkaši izdržati takve napore i hoće li zbog prenatrpanog rasporeda ispaštati kvaliteta košarke? Što će biti s igračima koji igraju NBA ligu, bez njih Hrvatska nema šanse izboriti Olimpijske igre u Tokiju?  Nije svejedno hoće li se ostatku reprezentacije pridružiti Bogdanović, Zubac, Šarić…ili ćemo biti osuđeni na skromne ”europske snage”.

“Svi smo suglasni da je u tom kratkom periodu od nekih 90 dana teško izvodivo da se odigraju tri velika natjecanja – predolimpijski turnir, Olimpijske igre i Europsko prvenstvo”, smatra Stojko.

Koja je alternativa?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Naš je prijedlog išao, znači članova FIBE Europe Boarda, da se Europsko prvenstvo odgodi za iduću godinu, 2022”, kazao je Vranković, prenosi portal gol.hr.

Idućeg tjedna ipak bi sve trebalo biti napokon puno jasnije…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.