Sve polako ipak ide prema planu UEFA-e: Diljem Europe najavljuje se nastavak nogometnih natjecanja

Foto: fah

Pandemija koronavirusa diljem Europe polako ali sigurno jenjava. S obzirom na takvu činjenicu nastavak nogometnih prvenstava, koja su prekinuta otprilike prije dva mjeseca, diljem Europe se očekuje u kraćem vremenu. Primjerice, prva se od jačih europskih liga vraća njemačka Bundesliga, već za dva dana, Prva hrvatska nogometna liga trebala bi se nastaviti početkom lipnja, govori se o povratku talijanske Serie A, u gotovo istom terminu.  U tom kontekstu stižu ohrabrujuće vijesti i s Otoka. Naime, navijači Premier lige mogu također očekivati nastavak prekinute sezone, Liverpool je, dakle, vrlo blizu naslovu prvaka, prvom poslije skoro tri desetljeća. Očekuje se nešto kasnije ovog ljeta i nastavak Lige prvaka te Europske lige.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državni tajnik za kulturu, medije i sport Oliver Dowden najavio je povratak profesionalnog nogometa u Englesku već u lipnju, dakle, sve ili barem dobar dio toga, ide prema planu koji je UEFA zacrtala, s obzirom kako oni doista žele završiti i Ligu prvaka, ali prije svega nacionalna prvenstva.

Podsjetimo, u četvrtak je Dowden održao vrlo ohrabrujući sastanak s nogometnim vlastima, koje uključuju čelnike engleskih liga i nogometnog saveza kako bi nastavili planirati povratak nogometa.

“Svi smo se složili da ćemo ići naprijed samo ako je to sigurno za zdravlje i dobrobit igrača, trenera i osoblja”, kazao je Dowden za britanske medije, nakon čega je doda:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Vlada otvara vrata da se natjecateljski nogomet vrati u lipnju. To bi trebalo uključivati i ​​širi pristup navijačima kako bi mogli gledati TV prijenose utakmica, osiguravajući financijska sredstva za podršku široj nogometnoj obitelji.”

Prema svemu sudeći, i prema projektu koji zagovara aktualno vodstvo Premier lige natjecanje bi se trebalo nastaviti 12. lipnja. Kako se i očekivalo utakmice bi se igrače bez nazočnosti gledatelja.

“Nogometne vlasti sada su dužne dogovoriti i dovršiti detalje svojih planova. Postoji zajednička dobra volja da se to postigne za njihove navijače, nogometnu zajednicu i cijeli narod.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada i naša medicinska struka nastavit će pružati smjernice i podršku nogometu”, kazao je državni tajnik.

Podsjetimo, neki nogometaši Premiershipa već su krenuli s individualnim treninzima, u klubovima se nadaju da će prva faza otvaranja treninga, u početku ograničena na 75. minuta, započeti već u ponedjeljak.  Naime, nogometni će klubovi treninge moći provoditi treninge u skladu s higijenskim protokolima. Naravno, uz postojanje sigurnosne distance između igrača.  Spomenimo također da će igračima čiji ugovori završavaju 30. lipnja biti omogućeno potpisivanje kratkoročnih produženja do kraja sezone.

“Ono što smo danas odlučili jest osigurati koliko god je moguće da klubovi završe sezonu s istim sastavom koji su imali na raspolaganju prije obustave. Igrači mogu produžiti svoje ugovore nakon 30. lipnja do kraja sezone, ali to moraju ugovoriti obje strane”, poručio je izvršni direktor Premier lige Richard Masters.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.