Svi Marcini snovi o ‘Jugoslaviji’: Analizirali košarku, tenis i Olimpijske igre u Riju

raspad Jugoslavije
Foto: Thinkstock

Prije nekoliko dana pisali smo o Marci i tekstu u kojem su složili ‘idealnu momčad’ bivše Jugoslavije. Učinili su to za nogomet, ali i za košarku, dotaknuli su se i tenisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ovoga tjedna Ujedinjeni narodi priznali su odcjepljenje Bosne i Hercegovine. Takva odluka zadala je i posljednji udarac Jugoslaviji, a nacije koje su se formirale krenule u vlastite avanture, pa i sportske”, počinje tekst novinara Alvara Roca u Marci.

Košarka

Novinar smatra kako a trenutačna košarkaška generacija možda ne bi bila najjača u ‘Jugoslaviji’, ali nabraja sve važne igrače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razigravači: Miloš Teodosić (Srbija), Goran Dragić (Slovenija)

Šuteri: Luka Dončić (Slovenija), Bogdan Bogdanović (Srbija)

Krila: Mario Hezonja (Hrvatska), Nikola Kalinić (Srbija)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krilni centri: Dario Šarić (Hrvatska), Nikola Jokić (Srbija), Nikola Vučević (Crna Gora)

Centri: Nikola Peković (Crna Gora), Ante Tomić (Hrvatska), Pero Antić (Makedonija)

Tenis

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao prvo ime vide Novaka Đokovića, no ističu i ulogu Gorana Ivaniševića u popularizaciji sporta, ali i Marina Čilića i njegovu pobjedu na US Openu.

GRAND SLAM NASLOVI

1. Novak Đoković 12
2. Goran Ivanišević 1
3. Marin Čilić 1
4. Iva Majoli 1
5. Ana Ivanović 1

Olimpijske igre iz Rija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Španjolski dnevnik donosi kako bi s ukupnim zbrojem medalja – 23, Jugoslavija bila među najboljih 10 zemalja na svijetu.

MEDALJE U RIJU

1. Hrvatska – 10 medalja (5 zlata)
2. Srbija – 8 medalja (2 zlata)
3. Slovenija 4 medalje (1 zlato)
4. Kosovo 1 medalja (1 zlato)

Neki nažalost i dva i pol desetljeća nakon krvavog raspada Jugoslavije, velikosrpske agresije, zločinačke politike Slobodana Miloševića, još uvijek sanjaju državu koja se raspala na isti način na koji je i nastala, pritom zaboravljaju razloge njenog postojanja i način njenog propadanja. Još više zabrinjava činjenica da je riječ o zapadnim medijima, te da se to nastavlja iz dana u dan.

Jugoslavija je postojala sedamdesetak godina, a i jugoslavenski sportaši, kako se ‘u ono vrijeme’ zvalo sportaše iz Hrvatske, BiH, Slovenije, Srbije…i ostalih država nastalih raspadom Jugoslavije, odlazili su na velika natjecanja, i bili poprilično uspješni. Ali Jugoslaviji nikada nije uspjelo ono što je uspjelo Hrvatskoj nakon tek nekoliko godina postojanja.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.