Svjetsko nogometno prvenstvo, povijest, ali ne samo to: Uspomene iz djetinjstva na prva svjetska prvenstva se gotovo nikad ne zaboravljaju…

Foto: Snimka zaslona

Za otprilike dvadesetak dana u Rusiji počinje 21. Svjetsko nogometno prvenstvo. Naravno, najveći sportski događaj, s kojim se mogu mjeriti tek Ljetne olimpijske igre, na prostoru najveće (prostorno) države na svijetu igra se po prvi puta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi put u Urugvaju

A sve je počelo davno 1930. godine u Urugvaju, u sam osvit turbulentnih i krvavih promjena koje su poharale svijet te unazadile čovječanstvo. Mislimo, naravno, na dolazak nacista na vlast u Njemačkoj, iako su u tom trenutku dva zla već harala svojim državama, fašizam Italijom, boljševizam i komunizam tadašnjim SSSR-om.

Kako vrijeme odmiče tako popularnost ovog natjecanja samo raste, a raste i novac koji se vrti oko njega, igrači na Svjetskom prvenstvu u najboljem su izlogu koji mogu poželjeti, najveći se transferi događaju neposredno nakon najveće nogometne smotre. Tako će vjerojatno biti i ovog ljeta 2018. Samo će i novca biti više, sume sve luđe…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako navode pojedini engleski mediji, dakle, novinari koji dolaze iz zemlje koja je navodno izmislila nogomet, tijekom Svjetskog prvenstva nema osobe koja ne pogleda barem jednu utakmicu, čak i ako ne voli nogomet.  ”Najvažniju sporednu stvar na svijetu”, kako nogometu tepaju već desetljećima mnogi diljem svijeta.

Naravno, najbolji se nogomet igra na prostoru Europe te Južne Amerike.  Brazil je pet puta osvajao svjetski naslov,  to puno govori, iako već 16 godina dominiraju europske momčadi. Posljednja reprezentacija koja je trijumfirala na Svjetskom prvenstvu, a da nije iz Europe, upravo je Brazil. Bilo je to 2002. godine, na SP-u u Japanu i Južnoj Koreji, Brazilci su u finalu nadigrali Njemačku 2:0.

Generacije i uspomene

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ideja o začetku svjetskog nogometnog natjecanja, kao što je Svjetsko prvenstvo, rođena je davne 1920. Naime tada se grupa francuskih stručnjaka nogometne lopte, predvođena Julesom Rimetom, dosjetila kako dovesti na jedno mjesto sve najjače nogometne reprezentacije svijeta. Rodio se spektakl, koji je s vremenom postao sastavni dio život, uz koji su odrastale generacije.

Puno je onih, ako su istinski zaljubljenici u nogomet, koji će se sjetiti, i čuvati drage uspomene, svog prvog SP-a, svojih prvih gledanja televizora u društvu roditelja, ili nekih prijatelja iz djetinjstva. Lijepe su to uspomene, takve su uspomene najbolji dio Svjetskog prvenstva. Mnogi od njih zauvijek ostaju, iako život prolazi, Pamtimo nogometne velikane, Pelea, pamtimo Rossija, Maradonu, Platinija, pamtimo, mnogi, Zidanea, našeg Davora Šukera, brazilskog Ronalda, Klosea, Schilachija

U Rusiji nas čekaju velikani današnjice, predvođeni Cristianom Ronadom Lionelom Messijem, Lukom Modrićem… I njih će neke druge generacije, neki novi klinci, pamtiti i ostat će im drage uspomene, koje će biti sve draže kako vrijeme bude prolazilo…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko je dizajnirao prvi pokal koji se dodijeljivao pobjedniku?

Bio je to francuski kipar Abel Lafleur. Naime, prvi je pokal 1930. osvojila reprezentacija Urugvaja, a težio je 1.82 kilograma te je bio načinjen od čistog zlata.  Posljednji, takav pokal iz tridesetih, osvojio je Brazil predvođen Peleom.  Nakon čega je zamijenjena novim službenim “FIFA World Cup” peharom. Originalna statua, nažalost, ukradena je 1983. godine, a 1950. nazvana je imenom Julesa Rimeta. Nikad nije pronađena. Tragalo se, bez uspjeha.

Ako je prvo Svjetsko prvenstvo 1930. poznato po najmanjem broju gledatelja, a najmanje je bilo na utakmici Rumunjska – Peru koju je na stadionu pratilo tek 300 ljudi, Svjetsko prvenstvo, prvo nakon užasa Dugog svjetskog rata iz 1950., na kojem je trijumfirao također Urugvaj, a koje je održano u Brazilu, i danas drži rekord po posjećenosti. Naime, u finalu tog turnira Urugvaj je bio bolji od domaćina, na tribinama je  bilo blizu 200.000 ljudi. Pedesetih, šezdesetih i sedamdesetih Svjetsko prvenstvo u nogometu preraslo je u najrespektabilniji sportski događaj na svijetu.

Hrvatska prvi put u Francuskoj 1998.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za kraj, ovog dijela, recimo kako se najbliže Hrvatskoj Svjetsko prvenstvo odigralo u Italiji prije 28. godina. U finalu su se sreli stari znanci iz Meksika 1986., Argentina, predvođena Maradonom i Njemačka. Za razliku od 1986. Njemačka je ovog puta trijumfirala.

Hrvatska reprezentacija debitirala je na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. godine te je i ostvarila najveći uspjeh hrvatskog nogometa – treće mjesto. Davor Šuker postao je najbolji strijelac tog Mundijala sa šest pogodaka. Hrvatska za treće mjesto svladala Nizozemsku 2:1. Prvaci te 1998. bili su Francuzi, pobjedom protiv Brazila u finalu 3:0.  Hrvatskoj će SP u Rusiji ovog ljeta biti ujedno i peto takvo natjecanje, peto od šest mogućih. Doista sjajna statistika. Pogotovo ako znamo da na SP-u u Rusiji neće biti jedne Italije, ali ni Nizozemske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.