Svjetsko prvenstvo: Francuska i Španjolska vrijede preko milijardu eura, Portugal tek osmi, odmah ispred Hrvatske, Srbija daleko ispod…

Foto: Getty Images

Kako se zahuktava Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji tako se novinari ”igraju” raznih procjena te na temelju nekih, pomalo i čudnih, parametara, sastavljaju liste ”najvrijednijih” svjetskih reprezentacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među deset najskupljih reprezentacija je i Hrvatska, Vatreni su, prema listi koju je sastavio portal goal.com/hr, na devetom mjestu. Prvo mjesto drže Francuzi, koji se nisu baš proslavili na startu SP-a protiv Australije, odnosno Perua, ali pobjeđuju, što je na ovakvom turnirskom natjecanju najvažnije. Na začelju je skromna reprezentacija Paname, čija je vrijednost prema toj listi 10 milijuna eura. Što je to u odnosu na 1.037 milijuna eura koliko vrijede Francuzi.

Priznat ćete, milijardu eura za jednu nogometnu reprezentaciju, odnosno, skup od 23 nogometaša, zvuči zastrašujuće. Nogomet je očito već odavno postao ogroman biznis, dok svote samo rastu. Trend će se očito nastaviti i ovog ljeta.

Vrijednost Francuza temeljena je na posljednjim astronomskim transferima njihovih ključnih igrača. Na drugom je mjestu Španjolska, ista ona reprezentacija za koju neki tvrde kako je slabija od Ronaldovog Portugala, vrlo će se brzo dokazati suprotno, već u osmini finala SP-a kada Španjolci idu na Rusiju, a Portugalci na Urugvaj. Španjolska reprezentacija prema procjeni portala goal.com/hr vrijedi 1,001 milijuna eura. Da im je u momčadi i Alvaro Morata preskočili bi Francuze na samom vrhu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez obzira na Neymara i Coutinha Brazilci su ”tek” na trećem mjestu, njihova je vrijednost procijenjena na 948 milijuna eura. No, prema mnogim anketama i procjenama, pa i prema kladionicama, Brazilci su uoči SP-a proglašavani kao prvi favoriti turnira. Glavni favoriti, uključujući i Brazil, Francusku, Španjolsku, nisu do sada puno pokazali, ponajmanje dominaciju nad protivnikom koja bi rezultirala uvjerljivim pobjedama. Dosta su se mučili.

Tek na četvrtom su mjestu aktualni svjetski prvaci Nijemci, koji se također muče u skupini, a čija je vrijednost procijenjena na 896 milijuna eura.

Peto mjesto drže, ali daleko ispod, Englezi sa 668 milijuna eura. Engleska je na ovom SP-u ostvarila do sada najuvjerljiviju pobjedu, predvođeni najboljim strijelcem turnira Kaneom dobili su Panamu sa 6:1. Šesto mjesto, predvođena Edenom Hazardom te Lukakuom drži belgijska reprezentacija čija je vrijednost procijenjena na 602 milijuna eura. No, slažu se mnogi, kao i kod Vatrenih, njihov je potencijal puno veći. Argentina, koju je Hrvatska deklasirala u grupi zabivši im čak tri gola vrijedi 529 milijuna eura te drži sedmu poziciju. Naravno, Lionel Messi procijenjen je na 137 milijuna eura, iako mu je odštetna klauzula u Barceloni 530 milijuna…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Portugalska reprezentacija je tek na osmom mjestu, njihova je momčad procijenjena na 355 milijuna eura

Hrvatska nogometna reprezentacija procijenjena je na 291 milijun eura. Dosta visoko, ali, i dokaz to činjenici kako novac ipak ne igra. Vatrena pobjeda protiv Argentine od 3:0 mnoge je diljem svijeta šokirala.  Hrvatska je deveta.

Hrvatska reprezentacija: Danijel Subašić, Lovre Kalinić, Dominik Livaković, Vedran Ćorluka, Domagoj Vida, Ivan Strinić, Dejan Lovren, Šime Vrsaljko, Josip Pivarić, Tin Jedvaj, Duje Ćaleta-Car, Luka Modrić, Ivan Rakitić, Mateo Kovačić, Milan Badelj, Marcelo Brozović, Filip Bradarić, Mario Mandžukić, Ivan Perišić, Andrej Kramarić, Marko Pjaca, Ante Rebić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Urugvaj, predvođen Luisom Suarezom i Edinsonom Cavanijem zatvara listu od TOP deset reprezentacija, sa 280 milijuna eura.

Nadalje:

Senegalska reprezentacija – 252 milijuna eura

Danska reprezentacija – 200 milijuna eura

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poljska reprezentacija – 200 milijuna eura

Kolumbijska reprezentacija – 196 milijuna eura

Srpska reprezentacija – 181 milijuna eura

Švicarska reprezentacija – 161 milijun eura…

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.