Tajna uspjeha zlatne hrvatske braće Sinković: ‘Uvijek isto, pobijediti svaku utrku, ali ne zbog novca ili slave…’

Foto: fah

Možda i najuspješniji hrvatski sportaši posljednjih godina, a što nije lako biti u zemlji koja je zapravo sportska velesila, Valent i Martin Sinković, kao aktualni svjetski, europski i olimpijski prvaci, koji su u veslanju osvojili sve što se dalo osvojiti, u blagdanskom razgovoru za Sportklub objasnili su tajnu svog uspjeha.  No, to i još više od toga kako bi ”prosječnom” Hrvatu malo približili veslanje, sport koji, nažalost, nema popularnost nogometa ili tenisa, a onda ni zarada se ne može mjeriti s onim što zarade tenisači, nogometaši, NBA zvijezde…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Početak…

“Roditelji nam nisu bili sportaši, ali kao klinci bili smo vrlo živahni, a roditelji su nas od malih nogu gurali prema sportu kako bi iskoristili tu energiju. Prošli smo puno opcija prije nego smo se odlučili za veslanje, imamo i starijeg brata Matiju koji je jednom prilikom na televiziji ugledao neki od sportova s čamcima, mama je nedugo zatim nazvala jedan od lokalnih veslačkih klubova i mi smo se tu našli”, kazao je Valent, nakon čega se nadovezao i Martin.

“Pomislili smo ako preživimo ovaj sport, koji ne donosi puno novca i slavu, onda ćemo sve u životu preživjeti.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki tvrde kako je bavljenje takvim sportom zapravo mazohizam, je li tome doista tako?

“Svakako da jest, ali to ne radimo radi novca ili slave, već se radi o ljubavi prema sportu. Neke stvari, kada novac nije uključen u većoj mjeri, su čak i bolje”, poručio je Valent Sinković.

No, nije sve tako ”tamno”, naime, slavni sportaši potvrdili su da su imali i sreće te da mogu biti zadovoljni uvjetima za treniranje u Hrvatskoj. Tvrde kako bavljenjem veslanjem nije skupo…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Imamo sreće da u Hrvatskoj posjedujemo znanje koje je potrebno da bismo ostvarili uspjeh, ne bi bili danas ovdje da nemamo sve potrebne uvjete, imamo sve što nam treba, a na svu sreću ne treba nam puno, ne trebaju nam veća sredstva, ovdje zaista imamo sve što nam treba. Osnovnu bazu imali smo u početku i to je dobar poziv da se ljudi pridruže veslanju… Sami čamci su skupi, običan košta 10 tisuća eura, ali sam trening ne košta ništa. Bavljenje veslanjem nije skupo.”

Planova za predstojeću 2019. godinu nemaju, osim, naravno, nastaviti u istom stilu, pobjednički?

“Nama je plan uvijek isti, pobijediti svaku utrku. Na svakom natjecanju vozimo po tri utrke, zatim po Hrvatskoj regate i slično. To je naša sezona.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.