Tko može pomoći Ciboni? Možda vodstvo besmislene regionalne lige? Zagreb i država, s obzirom na potres, na pandemiju – teško…

Foto: fah

Pandemija koronavirusa itekako je imala i imat će utjecaja na sve pore naših života, svijet se promijenio, pa tako i situacija u sportu. Nažalost, posljedice pandemije, kao i posljedice potresa u Zagrebu, osjetit će gospodarstvo, hrvatski građani, posebno oni koji imaju manja primanja. Kao i uvijek prvi udar na svojim leđima nose oni najugroženiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljedice pandemije osjetit će sport, diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj.

Vlada Republike Hrvatske odobrila je mjere za pomoć sportskim organizacijama.

Prema mjerama Vlade klubovi će za svoje radnike moći zatražiti naknadu za plaće u iznosu do 3250 kuna za ožujak te do 4000 kuna za travanj i svibanj. Planira se obuhvatiti oko 3000 korisnika, za što je prenamjenom sredstava koja su bila rezervirana za natječaje osigurano oko 40 milijuna kuna, piše portal 24 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi se krenulo u što hitniju realizaciju donesenih mjera, Vlada RH je u hitnu proceduru u Hrvatski sabor uputila Zakon o dopunama Zakona o sportu, kojim će se regulirati usvojene mjere. Nakon usvajanja Zakona u Hrvatskom saboru raspisat će se poziv i krenuti s isplatom naknada svim korisnicima koji će zadovoljavati propisane uvjete.

Riječ je o djelatnicima koji ne primaju plaću, odnosno, klubovi nemaju refundacije za njihove plaće već sredstva za plaće ostvaruju iz vlastitih prihoda. Riječ je o ljudima koji imaju ugovore o radu i svima koji su imali ugovore i prije 1. ožujka, kako bismo izbjegli nekakve manipulacije, da se ne bi sad netko naknadno sjetio”, kazao je Tomislav Družak, glavni tajnik SDUŠ-a.

Središnji državni ured za šport poslat će i prijedlog Stožeru civilne zaštite u kojem će prezentirati plan kojim bi se omogućilo da vrhunski sportaši u strogo kontroliranim uvjetima mogu trenirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče nekoć velikog ponosa hrvatske košarke, hrvatskog sporta, Grada Zagreba, Cibone, ona je i prije ovih problema za pandemije bila u teškoj situaciji. Oni koji su je u takvu situaciju doveli također bi trebali snositi svoj dio odgovornosti. Cibona je u besmislenoj regionalnoj ligi, koja joj sada ne može pomoći, iako je direktor kluba Domagoj Čavlović, jedan od najvećih zagovornika ABA lige, koja je u dobroj mjeri upropastila hrvatsku košarku. Gdje je hrvatska košarka danas? U kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo doživjeli smo debakl, još uvijek se nismo uspjeli plasirati na Olimpijske igre, posljednju medalju smo osvojili davno, 1995., kada nikome na pamet nije palo da igre neku regionalnu ligu.

Hoće li Vladina mjera pomoći Ciboni?

‘S ovom mjerom je vrlo izvjesno da vratimo radnu zajednicu u radni odnos. Još nisu poznati uvjeti dobivanja ovih mjera, no ukoliko ih budemo ispunjavali, povući ćemo radnike s burze. Vjerujem kako je naš potez da pošaljemo radnu zajednicu na burzu koji je imao glasan odjek u javnosti, pripomogao donošenju ovakvih mjera. Pozdravljam ovu odluku i vjerujem da će to imati veliki utjecaj na to da se sport spasi i da ostane bitna grana”, prenosi stranica Cibone izjavu direktora kluba već spomenutog Domagoja Čavlovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, u izjavi za Jutarnji list Čavlović se požalio te je rekao:

”Imamo problem dokazivanja pada prometa i prihoda. Nije problem predstečajna nagodba nego bismo trebali uskoro dobiti novac od Grada, ali nemamo ugovor za to, kao ni za novac koji dobivamo od Grada iz stavke za vrhunski sport.”

Vrhunski sport? Davno je, nažalost, Cibona igrala ”vrhunsku” ulogu u europskoj košarci, a da se može, može se pokazali su i neki klubovi iz našeg susjedstva, kojima regionalna lige nije nanijela toliko štete koliko je to učinila hrvatskoj košarci.

Drugim riječima, novac koji Cibona godinama dobiva od Grada, pa i mimo kriterija, nije nigdje ugovorno zaveden. I kako sad dokazati da je to neki novac koji ste trebali dobiti, a nećete?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grad Zagreb godinama Cibonu održava na životu, financira je puno više nego njezine konkurente, pa i puno uspješnije, piše portal 24 sata.  Više od toga je previše…

Grad Zagreb i stanovnici tog grada suočili su se nedavno s jakim potresom, jedan dio stanovnika Zagreba ne može ni živjeti u svojim kućama, stanovima, u svojim domovima. Praktički su beskućnici…  Oštećene su i neke bolnice. Grad Zagreb više ne može, kao što ne može bi država, pomoći Ciboni, a pomoglo se, kako smo već spomenuli, puno.

Možda da se čelništvo Cibone obrati za pomoć regionalnoj ligi koju uporno guraju iako su u toj ligi hrvatski klubovi postali kanta za napucavanje, iako je ta liga, kako smo više puta ponovili, kao što se to i dokazalo, malo toga dobroga donijela hrvatskoj košarci?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.