Tucak o emotivnim istupima nakon utakmica: ‘Pripremiti se za takva iskušenja je od nevjerojatne važnosti’

Foto: fah

“Uloga izbornika na velikom natjecanju je nevjerojatno zahtjevna i teška. Multiplicirana su očekivanja, jer se tu uključuje i šira sportska javnost, pa se samim time povećava nervoza i stres. Pripremiti se za takva iskušenja je od nevjerojatne važnosti. Često znam reći da kao što igrači prolaze pripreme, od fizičkog, kondicijskog dijela, mentalne pripreme, izbornici također moraju proći svoje pripreme. I ja ih imam, strašno puno uoči takvog natjecanja komuniciram s našim sportskim psihologom, mojim suradnicima. I znate što, ukoliko odem na veliko natjecanje nespreman u tom pogledu, onda sam, da oprostite, naj….”, priča izbornik hrvatskih vaterpolista Ivica Tucak komentirajući istup rukometnog izbornika Line Červara, koji je prozvao neke novinare koji su ga kritizirali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Lino je moj kolega i zadužio je hrvatski sport, našu državu, on će uvijek imati punu moju podršku kao trener. Trenutak u kojemu se dogodio cijeli prijepor vrlo je nespretan. To su oni trenuci, odmah kad završi utakmica, kad bi trebalo malo zastati, razmisliti, a još uvijek si vruć. Mene, recimo, užasava taj prolazak kroz mix-zonu odmah nakon utakmice. Naime, lani sam imao situaciju nakon polufinala EP-a u Barceloni i poraza od Srbije kad sam u takvom trenutku komentirao suđenje i odrezana mi je kazna. Kad si vruć, kažeš što misliš i što ne misliš, puno je komotnije dobiti na vremenu, pa onda mudrije sročiti izjavu”, kaže Tucak za Sportske novosti.

Tucak inače ima zanimljivu inicijativu zaštite trenera koji su ostavili trag u hrvatskom sportu.

“Mi smo polučili uspjeh na SP u nogometu s istim onim igračima, koji su i ranije bili tu, ali taj je iskorak izostao. Razlika je u Zlatku Daliću. On je napravio taj rezultat. Nogomet je sport u kojemu se vrti velik novac, ali pitanje je što je hrvatska država dala Zlatku Daliću nakon toga. Državne nagrade za trenere danas su manje nego one igračima. Kakva je ostavština nas kao trenera koji smo, poput Lina, Ratka Rudića ili mene bili svjetski prvaci. Koji je naš status kad sutra dobijemo otkaz? Gdje smo mi tada?”, poručuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.