U Srbiji preko 3300 zaraženih i na snazi policijski sat, a Svjetska zdravstvena organizacija se okomila na Bjelorusiju zbog nogometa, u kojoj je puno manje pozitivnih…

Foto: Snimka zaslona

I dok, zbog pandemije koronavirusa, diljem Europe nogometna lopta miruje u Bjelorusiji sasvim suprotna slika, nema panike, nema histerije, nogomet se igra, a ima i gledatelja. Dio ”hrvatskih” medija pisao je o ”pobuni navijača” protiv ”diktatora” Lukašenka i odluke da se igra nogometno prvenstvo, no, to je toliko marginalno da nije vrijedno spomena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usporedimo za trenutak. U zemlji koja je brojem stanovnika dvostruko veća od naše Hrvatske ima nešto više od 2200 zaraženih ljudi, 72 su u kritičnom stanju, a da uopće nisu uvedene drastične mjere kakve su primjerice uvedene u Srbiji, u kojoj je zaraženih preko 3300 i preko sedmdeset umrlih, a na snazi je trenutno policijski sat. Pitanje samo po sebi se nameće, o čemu mi zapravo govorimo? Zašto je diktatura toliko moderna u 21. stoljeću, a da se uopće bivšeg Šešeljevog učenika, Aleksandra Vučića, ne smatra diktatorom, pa čak ni kad je svoje građane zaključao u kuće?

I dok Bjelorusi žive svoj život, igraju nogomet, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), za koju mnogi smatraju da je pod utjecajem komunističke Kine, odakle je pandemija i prodrla u ostatak svijeta, vrši pritisak da se prekinu sportska natjecanja i pojača izolacija kako se koronavirus ne bi širio. Naravno, Aleksandar Lukašenko se neće previše obazirati na poruke koje dolaze, što dobronamjerno, a što tko zna zbog čega, on je već odabrao terapiju za svoje građane, a to je traktor terapija, kako ju je nazvao…

“Iz podataka kojima raspolažemo jasno se bilježi kontinuirani rast zaraze, koji se udvostručuje svaka dva-tri dana. Zato pozivamo na veće mjere izolacije i zaustavljanje svih masovnih okupljanja, poput sporta”, poručio je dr. Patrick O’Connor, koji je dio radne skupine WHO-a koja je došla u Bjelorusiju provjeriti kakvo je stanje u toj zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinari u Bjelorusiji pokušali su dobiti odgovor od bjeloruskog ministra zdravstva, zdravstva Vladimira Karanika, koji im je samo kratko poručio, bez previše okolišanja, čak im nije ni zahvalio na pitanju, kako to svakih nekoliko sekundi u Hrvatskoj radi hrvatski ministar zdravstva:

“Suspendiranje nogometnog prvenstva nije moja odluka.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.