UEFA i FIFA ne toleriraju miješanje politike u sport, osim možda kad je Srbija u pitanju: Kosovu prijeti višegodišnja suspenzija?

Foto: fah

Iz Prištine stižu ne baš ohrabrujuće vijesti za reprezentaciju Kosova. Naime, Nogometni savez Kosova mogao bi biti suspendiran od dvije do pet godina. Na samu mogućnost da bi reprezentacija Kosova mogla biti suspendirana u Srbiji slave. Postoji mogućnost da bi Kosovo moglo ostati bez prilike za plasman na Europsko prvenstvo 2020. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, FIFA i UEFA ne toleriraju miješanje politike u sport, osim djelomično kad je Srbija u pitanju s obzirom da nisu reagirali kada je ispred stadiona Crvene zvezde u Beogradu doveden tenk, kao ”kulturni simbol” Vučićeve Srbije. Da ne spominjemo konstantno veličanje fašističkih ratnih zločinaca, poput Ratka Mladića, Draže Mihailovića, Radovana Karadžića,  na utakmicama Zvezde, Partizana… Bilo je u nekoliko navrata nekoliko više simboličnih nego stvarnih kazni. Zašto Partizan i Zvezdu nisu suspendirali?

No, vratimo se Kosovu…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reprezentacije Nigerija (2014.) i Kamerun (2013.), osjetile su bijes FIFA-e u zbog miješanja Vlada u rad nogometnog saveza, isti scenarij sprema se i Kosovu.  Navodno bi do suspenzije moglo doći zbog  pokušaja smjene tamošnjeg predsjednika Saveza Agima Ademija

Kako pišu Sportske novosti na Kosovu su zabrinuti  jer njihova reprezentacija ima dobar ždrijeb i mogla bi završiti na završnom turniru, a ako se situacija zakomplicira najviše bi mogla profitirati Sjeverna Makedonija koja je polufinalni protivnik Kosovu u njihovoj skupini iz Lige nacija. Pobjednik tog duela išao bi na pobjednika susreta Bjelorusija – Gruzija.

‘Prema svemu sudeći u UEFA-i bi odahnuli kada bi suspendirali Kosovo jer njihova reprezentacija ima i još jedan problem, a on je političke naravi.  ”Naime, četiri domaćina završnog turnira ne priznaju Kosovo: Rusija, Azerbajdžan, Španjolska i – Rumunjska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A Kosovo bi u slučaju prolaska moglo upravo završiti u skupini gdje se utakmice dijelom odigravaju u – Bukureštu.

Dobra vijest je da su tamo već na turnirima sudjelovali kosovski košarkaši, pa su oni u kategoriji onih koji su nisu među najradikalnijim “mrziteljima Kosova”, kao što su primjerice tradicionalni srpski saveznici – Rusi”, pišu Sportske.

FIFA i UEFA priznale su Kosovo, eliminirati reprezentaciju Kosova samo zbog ”komoditeta”, odnosno zato da se izbjegnu komplikacije, a pod krinkom miješanja politike u sport, zapravo je licemjerno. Što je drugo ako ne politika ako bi UEFA suspendirala Kosovo navodno zbog jednog razloga, a u stvari zbog toga što Kosovo neke države, članice FIFA-e i UEFA-e, ne priznaju. Ili su priznali Kosovo ili nisu, nema drugih opcija za UEFA-u i FIFA-u. Nije problem UEFA-e i FIFA-e ako Kosovo ne priznaju Španjolci, to je problem Španjolske, zemlje u kojoj se ljude zatvara zbog referenduma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.