Univerzijada u Koreji! Solar: Zbog bolesti MERS kupili smo zaštitne maske

Osječki gimnastičar Andrej Korosteljev jučer je otputovao u Južnu Koreju, gdje će se od 3. do 14. srpnja u gradu Gwangju održati Ljetna univerzijada. Kako je riječ o velikoj sportskoj priredbi, svjedoči najava da će sudjelovati 170 zemalja uz čak 20 tisuća akreditiranih osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska gimnastika poslala je svoje mlade snage koje predvodi Andrej Korosteljev, finalist EP-a u Montpellieru. Osim njega nastupit će Anton Kovačević (preča) te Matija Baron, Leonardo Kušan i Kristijan Vugrinski, koji će nastupiti na konju s hvataljkama, izvještava Glas Slavonije.

Kvalifikacije su na rasporedu 4. i 5. srpnja, a pojedinačna finala 7. srpnja. Još ranije, iz Inove gim, Andrejova kluba, najavljena je prijava elementa koji će, ako ga sudačka organizacija prizna, a mladi ga Osječanin uspješno odradi, dobiti naziv “Korosteljev”.

“Iskreno, između medalje i priznavanja vlastitog elementa više bismo u ovom trenutku voljeli ovo drugo” – rekao je Saša Solar, trener mladog gimnastičara, trenutno studenta Prehrambeno-tehnološkog fakulteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Južnoj Koreji “patentiranje” vlastitog elementa nije jedina ambicija.

“Procjena je kako će odrađeni element uz korektno odrađenu vježbu biti dovoljno za finale. Vidjeli smo samo kako su prijave poslale sve najjače svjetske gimnastičke sile, ali startnu listu još nismo vidjeli. No, očekujem kako bi azijske slike mogle nastupiti u najjačem sastavu” – rekao je Solar za Glas Slavonije.

Najveći problem kad je  Univerzijada u pitanju je pojava bolesti MERS-a u Južnoj Koreji koja je dosad uzela i živote. Organizatori tvrde kako je bolest pod kontrolom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Od našeg Ministarstva zasad nismo dobili nikakve upute kako se ponašati. Iz Organizacijskog odbora tvrde kako održavanje Univerzijade nije ugroženo te da je bolest pod kontrolom. Ipak, opreza radi, kupili smo zaštitne maske. Sigurni smo da u Olimpijskom selu ne postoji ugroza, međutim mi ćemo od Seoula do Gwangjua putovati vlakom, pa kako dolazimo najviše u kontakt s domaćim stanovništvom, vjerojatno ćemo samo tada i koristiti maske” – zaključio je Solar u razgovoru za Glas Slavonije.

Što je to MERS virus koji hara Dalekim Istokom?

MERS-CoV je virus koji uzrokuje respiratorne infekcije kod ljudi i životinja, uzrokuje povišenu tjelesnu temperaturu, kašalj te teškoće s disanjem, također može uzrokovati kroničnu pneumoniju i ponekad dovesti do otkazivanja bubrega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod ljudi, prijenos coronavirusa između zaraženih pojedinaca i drugih može se dogoditi preko respiratornih izlučevina. To se može dogoditi direktno preko kapljica kašljanjem, kihanjem ili indirektno kroz dodirivanje kontaminiranih predmeta ili površina kao i pri bliskom kontaktu, kao što je dodirivanje ili rukovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.