Uspješni sportaši i izbornici upozoravaju: ‘Nakon svih uspjeha ne smijemo dozvoliti prođu 2-3 dana tapšanja bez rješenja za sport’

Foto: snimka zaslona

Hrvatski tenisači prvaci su svijeta! Pridružili su se našim najuspješnijim sportašima – nogometašima, rukometašima, vaterpolistima, košarkašima, skijašima, atletičarima, veslačima, jedriličarima… Mnogi treniraju u nemogućim uvjetima, a pobjeđuju! Mala Hrvatska – postiže sve više sportskih uspjeha! U čemu je tajna uspjeha?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

https://video.hrt.hr/2611/geoblocking/otvoreno26112018.mp

O tome su u Otvorenom govorili jedriličar Šime Fantela, izbornik rukometne reprezentacije Lino Červar, izbornik vaterpolske reprezentacije Ivica Tucak, Dubravko Šimenc iz Hrvatske turističke zajednice, sportski komentator Mićo Dušanović i Marijan Kustić, dopredsjednik Hrvatskog nogometnog saveza.

“Očekivao sam da ćemo biti svjetski prvaci. Bili smo jači od svih reprezentacija s kojima smo se susreli”, rekao je Dušanović. Istaknuo je da osvojiti Davis Cup je jezivo teško i zbog toga je to cijenjeno natjecanje u svijetu. “Četiri puta u godini morate biti u top formi, ne znate gdje ćete igrati, u kojim vremenskim uvjetima, kakva će biti podloga… i sada jedna mala država koja nema veliku klupu, kako se kaže u sportu, mora četiri puta to napraviti i doći do kraja. Zato se o Hrvatskoj govori u svakom kutku svijeta jer se cijeni taj uspjeh u Davis cupu”. Dodao je da se zaboravlja kako ti sportaši dođu do tog Olimpa. “Iza tog uspjeha krije se znoj, tud i strahoviti rad od malih nogu. Zaboravlja se koliko tu ima rizika, odricanja. To je dokaz da se može kod nas bez obzira kakvi su uvjeti i ne trebamo odlaziti iz Hrvatske već ostati i ovdje se boriti i ovdje napraviti nešto”, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šime Fantela se sa šest godina zaljubio u jedrenje. “Mene je uz tu stranu prirode i ljepotu jedrenja guralo natjecanje. Uživao sam se natjecati, pobjeđivati i to me vuklo naprijed. Sanjao sam svaku regatu koja je ispred mene i pokušao se pripremiti što bolje”, rekao je te dodao da je najveći pomak bio kad se Igor Marenić doselio sa Cresa u Zadar. “Onda je postalo ozbiljno. Tada smo shvatili ozbiljnost i koliko to sve košta i koliko smo daleko od velikih nacija koje imaju bolje uvjete. U osvajanju medalja pomogao nam je inat, želja za dokazivanjem sebi i drugima i nismo se htjeli pomiriti s tim da nećemo imati uvjete kakve drugi imaju”.

Izbornik rukometne reprezentacije rekao je kako ga se dojmilo da se u trenutku najvišeg veselja u njima vidjelo, da neovisno što zarađuju dobro, da su obična naša djeca koja u sebi imaju skromnost i poniznost.

Dodao je kako nas drugi podcjenjuju jer smo mali. “Ali ako je David mogao pobijediti Golijata, može i Hrvatska neovisno o tome što ima 4 i nešto milijuna stanovnika. Moramo biti ponosni. Sport je trenutno najdragocjeniji proizvod naše državi”, rekao je te dodao da u ovom času nemamo strategiju razvoja sporta, niti Zakon o sportu, niti sportsku infrastrukturu i da nas to treba zabrinuti. “Najisplativija investicija u ovom društvu je investicija u našu djecu, a sportom se bave naša djeca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tucak se složio s Červarom da nakon svega što se dogodilo u ovoj godini ne smijemo dozvoliti da to prođe za 2-3 dana tapšanja, primanja, a da se ne riješi pitanje kategorizacije sporta. “Toliko puno prostora ima da se riješi pitanje sporta, da se postave neki osnovni uvjeti. Ne postoji niti jedna društvena djelatnost koja na ovakav način prezentira Hrvatsku u svijetu”.

“Mi smo velika sportska nacija. Slažem se da moramo donijeti kvalitetan zakon o sportu i posebno što moramo riješiti je financiranje sporta. Sportaši rade u teškim uvjetima, rekao je Kustić, te iznio podataka da Njemačka ima 6,8 milijuna registriranih nogometaša i nogometašica, a Hrvatska 140.000, i 1.500 klubova.

Šimenc je rekao da kad mala zemlja Hrvatska diše zajedno za uspjeh, onda je on zagarantiran. Istaknuo je da su tenisači dobili poruke i čestitke iz cijelog svijeta. “Vatreni u Moskvi – Hrvatska, Croatia to su bili milijunski pregledi na društvenim mrežama.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dušanović kaže da je jedan dio tajne uspjeha hrvatskog sporta u inatu i nastojanju da se dokažemo kao mali. ‘Mali se u svijetu dokazuju. Traži se i egzistencija, kroz sport. I roditelji tu imaju veliku ulogu’, kazao je. Dodao je kako mediji trebaju podržavati sport kroz način da snime koliko je dvorana izgrađeno, koliko dvorana je rukomet donio Hrvatskoj, da prođu kroz bazene koje je vaterpolo donio, no – o tome se ne govori. Smatra da se treba govoriti i o školi – i njima treba omogućiti da odgajaju djecu u sportskom duhu.

Fantela smatra da država treba omogućiti firmama olakšice da se što više ulaže u sport. On je u MORH-u, kaže da je to dobra stvar koja pomaže sportašima i daje priliku mlađim generacijama da vide kojim smjerom se ide ako ostanu u sport. Nakon osvajanja olimpijske medalje stvari su lakše u neku ruku, ali neke stare boljke ostaju iste – sredstava uvijek fali, jedrenje ide naprijed.

Govoreći o tajni uspjeha hrvatskih sportaša, Tucak kaže da kod nas postoji nacionalni naboj. ‘Kada se okupimo pred veliko natjecanje, ta želja da se napravi vrhunski rezultat, ta ljubav prema državi i sportu koji predstavljamo, je nešto što je teško objasniti’, dodao je. Smatra da ne smijemo dozvoliti da prođe vrhunski rezultat s tapšanjima na dočecima i nakon 3-4 dana opet uđemo u probleme, da nema sustavnog rješavanja sporta. Problem su i treneri u Hrvatskoj, dodao je.

Červar se osvrnuo na nove talente, kazao je da treba rano početi raditi s djecom. ‘Naši dečki kada obuku dres reprezentacije imaju nevjerojatnu ljubav prema državu, društvu, ali imaju i odgovornost i znaju se nositi s njom’, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kustić je rekao kako je nerealno očekivati od HNS-a da gradi nogometne stadione jer niti rukometni savez gradi dvorane, niti vaterpolski gradi bazene. Rekao je da je sada napravljeno 5 prvoligaških terena, prema novim podacima, na njima se igra 8 minuta više nego na prijašnjim terenima – brže, kvalitetnije i bolje.

Šimenc je kazao da je HTZ ove godine prvi put napravila projekt ‘Sportska Hrvatska’ gdje su uključili nekoliko saveza i marketinškim projektima pomažu manifestacijama u RU. Tako će nastaviti i u 2019., dodao je.

Dušanović je rekao da se zalaže za škole, za djecu da se pravilno odgajaju, da savezi tamo šalju trenere, da se od tamo iz te baze uzimaju sportaši. ‘Pomognite školama, u škole uložite za sada i nemojte biti sujetni – prekopirajte od Francuza i Mađara kao rade, oni imaju uspjeha jer imaju sistem’, poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.