Vahid Halilhodžić o ‘slučaju Kalinić’, pobjedi Vatrenih protiv Nigerije, šansama protiv Argentine: ‘Vatreni se trebaju čuvati provokacija’

Foto: fah

Bivši izbornik Alžira i Japana, bivši trener Dinama, Vahid Hailhodžić, umjesto na Svjetskom prvenstvu trenutno se nalazi na odmoru. Naravno, poznati bosansko – hercegovački stručnjak prati Svjetsko prvenstvo, ali i hrvatsku nogometnu reprezentaciju.  O Japanu, čiji je bio donedavni izbornik te ih je odveo na SP, nije želio govoriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Halihodžić je svoje viđenje utakmice Hrvatska – Nigerija 2:0 dao za portal goal.com/hr. Osvrnuo se Vaha i na incident koji je skrivio Nikola Kalinić, nakon čega ga je izbornik Zlatko Dalić bio primoran udaljiti iz momčadi. Kalinić se već vratio kući. Igrači su redom podržali izbornika, jasno su tako dali do znanja kako ne odobravaju Nikolino ponašanje.

“Uh, ma nezadovoljstvo igrača minutažom je čest slučaj u nogometu, pogotovo na velikim natjecanjima. Evo, ja se dobro sjećam i svog primjera iz igračkih dana. Bio sam u sličnoj situaciji kao Nikola Kalinić na Svjetskom prvenstvu 1982. godine u Španjolskoj . Tada sam bio proglašen najboljim igračem, bio siguran kako ću puno igrati, a onda sam na treninzima shvatio da me izbornik Miljanić nema ‘na mapi’. Nije to ugodan osjećaj, toliko se veselite nečemu, a onda ste tamo u drugom planu” rekao je u razgovoru za Goal Vahid Halilhodžić, nakon čega je nastavio o istom slučaju:

“Bio sam ljutit, razočaran, počeo trenirati još više od drugih. Ali, niti u jednom trenutku nisam iskakao iz nekih okvira, išao izvan granica dopuštenog ponašanja. Tako je, po mom mišljenju, trebao postupiti i Nikola Kalinić . Znam kako se osjeća, bio sam u toj koži. Ali, izbornicima također nije jednostavno, svih 23 igrača uvijek se nada minutaži, a ne mogu svi na teren. I to igrači trebaju respektirati. Možda zbog tog svog igračkog iskustva sada još više pokušavam biti što pošteniji prema igračima, ali uvijek kao trener ili izbornik imate neku svoju viziju, svoju ideju. I tu ne mogu svi igrati, to igrači trebaju maksimalno poštovati.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li na ovako velikim natjecanjima, koji iziskuju veliku koncentraciju, odricanje te napore, bitno imati igrače koji se mogu podrediti momčadi i koji žele prihvatiti i klupu ako tako odredi izbornik?

“Ma to je najvažnije za dobru atmosferu, pa samim time i za dobar rezultat. Dobro se sjećam primjera iz 1998. godine kada francuski izbornik Aime Jacquet , bez obzira na veliki pritisak javnosti, nije u reprezentaciju zvao Erica Cantonu i Davida Ginolu . Oni su po svojim kvalitetama morali biti tamo, ali Jacquet je znao kako bi s njima mogao imati velike probleme ostanu li na klupi. I na kraju je bez njih postao prvak svijeta, teške su to odluke.”

Kalinić je, kaže Vaha, potreban hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po mom mišljenju on je potreban hrvatskoj reprezentaciji, kao napadač za razliku od Mandžukića i Kramarića ima brzinu i dubinu, a još k tome sudjeluje u igri. I siguran sam kako bi ga izbornik Dalić koristio, pitanje s kojom minutažom i u kojoj utakmici. Ali, u reprezentaciji treba ego postaviti po strani, to je najvažnije. Dobro poznajem Zlatka Dailća, on je miran i staložen tip, pa sam siguran kako je dobro promislio prije ovakve odluke. I kako mu je nije bilo lako donijeti. Na kraju on odgovara i za rezultat, s Kalinićem ili bez njega.”

Može li ovakav nekorektan potez homogenizirati ostale igrače, koji sasvim sigurno nisu pretjerano sretni postupkom Kalinića, koji je svojim ponašanjem ostavio momčad na cjedilu?

“Teško pitanje, ovisi od slučaja do slučaja. U nekim situacijama ovakva stvar može razdrmati momčad i u krivom smjeru. Nikola Kalinić sigurno je bio dobar s nekoliko suigrača, a njima se možda nije svidio ovakav potez Zlatka Dalića. A opet, vaša momčad sada doista može biti još jača, još čvršća, a prema reakcijima iz medija vidim kako si je izbornik ovime još dodatno učvrstio poziciju.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi poznati trener ocijenio pobjedu Hrvatske protiv Nigerije u prvoj utakmici SP-a?

“Treba biti realan, to je bila rutinska pobjeda Hrvatske . I što je važno, igrači vam se u toj utakmici nisu puno potrošili. A igra? Tu sam vidio nekih slabih, ali i iznenađujuće dobrih strana. Hrvatska vezna linija mi nekako ima prespor protok lopte, bržim pasovima bi momčad bila puno opasnija. I stvorila više prigoda, potencijalno zabila i više golova. Ali, oduševio me i način na koji je Hrvatska zaustavila Nigeriju , pa joj nije dopustila niti jednu jedinu priliku”, kazao je Vaha te dodao:

” Nigerija je po meni izuzetno kvalitetna reprezentacija, ne treba joj suditi prema toj utakmici s Hrvatskom. Ona ima izrazitu brzinu, moć i eskplozivnost u napadačkom dijelu igre, tu su igrači koji godinama igraju u engleskoj Premier ligi. I doista me iznenadilo kako vam nisu uspjeli prodati niti jedan kontranapad, niti jednom stigli u opasnu zonu pred vaša vrata. A to je kvaliteta Hrvatske . Smirili ste igru, niste dali Nigeriji da ubrza utakmicu, pa mirno iz dva prekida stigli do pobjede. I tu više nije bilo nikakve potrebe za nekim rizikom.”

Može li Hrvatska protiv Messija i Argentine?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Bit će to jako teška i zahtjevna utakmica. Argentinski izbornik Sampaoli i Lionel Messi sada su pod velikim pritiskom, oni jednostavno ne smiju rezultatski podbaciti protiv Hrvatske. Ispadanje u skupini bi bio nevjerojatan podbačaj za ovu reprezentaciju, možete misliti kako bi oni bili dočekani po povratku u domovinu. A vjerujem kako taj dvoboj Zlatku Daliću nosi puno zamki. Hrvatska ni na koji način ne smije nasjesti na nekakve provokacije Argentinaca, a siguran sam kako će ih biti s njihove strane u ovako važnom susretu. Treba paziti i na Messija, bazirati se na druge opasnosti u njihovoj momčadi, paralelno tom imati plan za napadački dio igre. Puno je tu ozbiljnih pitanja, vjerujem da će Hrvatska i u toj utakmici biti prava.”

.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.