Venio Losert: ‘Za hrvatski rukomet jako je bitno da se plasiramo na OI’

Foto: Snimka zaslona

Hrvatska rukometna reprezentacija, nažalost, prije nego li se očekivalo vratila se sa Svjetskog prvenstva u Egiptu. Ispali su naši rukometaši prije četvrtfinala, a otišao je i legendarni Lino Červar. Hrvatska je već dobila novog izbornika, Hrvoje Horvat vodit će reprezentaciju kroz teške kvalifikacije za Olimpijske igre, a onda nadajmo se i na Olimpijskim igrama u Tokiju za nekoliko mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Egiptu se igra zaista jedno čudno Svjetsko prvenstvo, bez gledatelja, u sjeni pandemije koronavirusa, ali i činjenice da su brojni rukometaši imali problema s trovanjem hranom.

Egipat je bio u srijedu navečer na pragu senzacije i izbacivanja aktualnog svjetskog prvaka u četvrtfinalu. Egal u 60 minuta, pa egipatsko izjednačenje sedmercem u posljednjoj sekundi prvog produžetka uz crveni karton Hansena, ali i dansko provlačenje na isti način u zadnjoj sekundi drugog produžetka. Sedmerac za poravnanje i ostajanje u igri za odlučujući rulet udaraca sa 7 metara. U kojem su se bolje snašli rukometaši sa sjevera Europe od onih sa sjevera Afrike. Utakmica samo za one solidno čvrstih živaca, poglavito ako ste Egipćanin ili ako ste Hrvat koji trenira vratare egipatske reprezentacije.

Upravo je to posao bivšeg golmana hrvatske rukometne reprezentacije Venia Loserta, inače dvostrukog olimpijskog pobjednika s rukometnim Vatrenima, jednom pod vodstvom Velimira Kljajića, a drugi puta pod vodstvom Line Červara (Atlanta ’96. i Atena ’04.), Losert ima broncu iz Londona 2012., kada je Hrvatsku vodio Slavko Goluža, koji je, prema pisanju medija, bio favorit na hrvatsku klupu nakon što se nenadano oprostio Červar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O drami u Egiptu Losert je kazao:

”Je drama, mogli smo pobijediti i prije sedmeraca, u produžetku, ali mogli smo i jednako tako izgubiti i prije toga. Međutim, Danci su sada imali prvu utakmicu pod pritiskom. To je nešto.”

Losert tvrdi kako nakon drame i porata ipak nema razočarenja…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Međutim nema razočaranja. Očekivanja naša uoči SP su bila četvrtfinale. Kada je bio ždrijeb skupina, kao domaćini smo izabrali grupu da izbjegnemo i Dansku i Hrvatsku i Španjolsku. Na kraju su nam ostale opcije gdje bi nam nositelji bili ili Švedska ili Slovenija. Izabrali smo Švedsku, međutim kada je počeo turnir onda smo vidjeli da su i Rusi i Bjelorusi, kao i jasno Šveđani silno nezgodni. Velim, očekivanja i želja je bilo četvrtfinale, ali nitko nam nije postavljao imperativ. Jedino što su nam poručili iz Saveza, kao i mediji je da se borimo. Samo to”, poručio je bivši golman hrvatske rukometne reprezentacije za Sportske novosti.

Mediji u Egiptu sve konkretnije prate rukomet. Mogu li što više tražiti od egipatske reprezentacije, koja je na SP-u igrala više nego dobro?

”Ma, mediji ovdje strašno jako prate rukomet, to ne možete zamisliti. Recimo, naš najstariji igrač, najbolji, desni vanjski Ahmed El-Ahmar, on ima status u Egiptu kao nogometaš Mohamed Salah. Čudo jedno koliko je popularan. No, ja sam i prije rekao da Egipat ide u jako dobrom smjeru. Imaju dobru momčad, drugo SP su među 8 najboljih, jasno prvaci Afrike.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li Losert zadovoljan onim što su pokazali egipatski vratari s obzirom kako je zadužen za njih?

”Okvirno jesam. Ideja je od samog početka bila stvoriti vratarski par jer dominantnog vratara nemaju. Dakle, solidan par na koji se možete osloniti i da ne možete reći ni za jednu utakmicu da su loši. Neka minimum bude recimo 10-ak obrana po utakmici, jednog vratara jasno. Od 7 utakmica da su 2 jako dobri, a 5 solidni. Procjena je bila da bi s takvim parom bili u mogućnosti igrati s najjačim momčadima. Tako je na kraju i bilo, te zato moram biti zadovoljan, iako moram biti iskren to nije kvaliteta vrhunskih europskih vratara. Ali evo jedan problem. Jedan od dvojice egipatskih vratara je bez kluba 7 mjeseci…”

Losert je progovorio i o priči koja se pojavila, a koja je pomalo nevjerojatna te govori kako su  Egipćani svjesno hranom otrovali recimo Slovence, Dance, baš one s kojima je igrao Egipat.

”Ne vjerujem u te priče. Da nam je to bilo presudno, onda bi prvo valjda Šveđane otrovali, ha, ha. To nam je bila najvažnija utakmica.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kakvi su planovi Venia Loserta u Egiptu?

”Nemam ugovor, radimo na dogovor i dok god smo obostrano korektni, nije bilo potrebe za ugovorom. Ovaj Savez koji me je doveo ima mandat do OI u Tokiju. Vidjet ćemo kasnije.”

Losert nije htio govoriti o hrvatskoj rukometnoj reprezentaciji te nastupu na SP-u u Egiptu. O novom izborniku  Hrvoju Horvatu kojeg sigurno zna. No ipak…

‘Ne da neću razgovarati nego ne mogu biti objektivan jer čak nisam uspio ni gledati utakmice hrvatske reprezentacije. Ne mogu onda komentirati ni igru, ni što se događalo. Što se Cvebe (Horvat) tiče, on je korektan momak, nemam što loše reći, dapače. Čestitao bi mu i zaželio puno sreće. Taj posao nikad nije jednostavan. Trenutačno je za hrvatski rukomet jako bitno da se plasiramo na OI u Tokiju. Skupina je teška i mislim da svi trebaju podržati ovu reprezentaciju, od navijača do svih ostalih”, kazao je trofejni bivši golman hrvatske reprezentacije Venio Losert.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.