(VIDEO) Finale na Maracani: Neymar junak povijesne pobjede Brazila protiv Njemačke

Foto: fah

U finalu olimpijskog nogometnog turnira Brazil je svladao Njemačku, ali Brazil s Neymarom, dok ipak Nijemci na OI nisu, naravno, vodili sve one najbolje nogometne zvijezde. Brazil je pobijedio Njemačku nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca. Regularnih 90 minuta završilo je 1:1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogodak za Brazil te za vodstvo domaćina na Maracani zabio je sjani igrač Barcelone Neymar u 27. minuti majstorijom od gola. Neymar je prebacio živi zid te pogodio u gornji kut. Inače, to je četvrti pogodak Neymara na Olimpijskim igrama. Navijači na Maracani su, naravno, poludjeli, međutim Nijemci su izjednačili.  Naime, poravnanje rezultata Njemačkoj je donio 60. minuti Meyer, a do kraja utakmice, a kako smo rekli ni nakon produžetaka, nije bilo golova.

Foto: fah
Foto: fah

Odlučujućim pogotkom tijekom izvođenja penala, u petoj seriji, nakon što su Nijemci promašili, Neymara, Brazil je po prvi puta osvojio Olimpijske igre, bio je pet puta prvak svijeta, osam puta je Brazil bio prvak Južne Amerike. Nakon pogotka odluke iz jedanaesterca Neymar je zaplakao, Brazilci poludjeli od sreće i oduševljenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: fah
Foto: fah

Junaci slavlja

Junaci u brazilskoj pobjedi bili su vratar Weverton koji je u petoj seriji obranio jedanaesterac Nilsu Petersenu, te Neymar koji je postigao vodeći pogodak na utakmici, te odlučujući kazneni udarac.

‘Selecao’ je poveo u 27. minuti sjajnim Neymarovim pogotkom iz slobodnog udarca, a izjednačio je Maximilian Meyer u 59. minuti. U nastavku pogodaka više nije bilo pa su o zlatu odlučivali kazneni udaraci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod Brazila je svih pet izvođača bilo precizno, golove su zabili Renato Augusto, Marquinhos, Rafael Alcantara, Luan i Neymar, dok su u njemačkim redovima bili precizni Ginter, Gnabry, Brandt i Suele.

Brazil je pet puta bio svjetski prvak, a tri puta prvak Južne Amerike, no do sada nikada u nije osvojio olimpijsko zlato. Tri puta je bi drugi, a dva puta treći. Do sada je ‘Selecao’ u finalima gubio od Meksika (1-2) prije četiri godine, od SSSR-a u Seoulu 1988. (1-2), te 1984. u Los Angelesu od Francuske (0-2).

Njemačkoj olimpijskoj reprezentaciji je srebro najveći uspjeh u povijesti nakon dvije bronce osvojene 1988. u Seoulu i 1964. u Tokiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U susretu za treće mjesto Nigerija je pobijedila Honduras 3-2. Strijelci za Nigeriju bili su Sadiq Umar (34, 56) i Aminu Umar (49), a pogotke za Honduras postigli su Lozano (71) i Pereira (86).

Ovo je treća olimpijska medalja za nogometaše Nigerije, koji su bili olimpijski prvaci 1996., te srebrni 2008. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.