(VIDEO) Joe Šimunić: ‘Sve što su napravili Vatreni je zbog vjere, oni su jedna velika obitelj i ako su složni moraju uspjeti’

Foto: Snimka zaslona

U prvom javnom nastupu nakon duže vremena Joe Šimunić je u Bujici je također prokomentirao što uspjeh njegovih kolega znači za narod. Upravo se vratio iz Fojnice u Bosni, odakle su njegovi roditelji, gdje se također slavila pobjeda hrvatske nogometne reprezentacije: ”Većina ljudi od dolje doživljavaju naš uspjeh još emotivnije, zato što puno teže žive nego mi u Hrvatskoj. Dugo nisam vidio ovako nešto. U Fojnici i Kiseljaku nije se moglo zaspati, jer je bilo jako veselo, automobili su blokirali sve ceste i non stop se trubilo…”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šimunić je u emisiji otkrio da su pobjednički crni dresovi izvorno njegova ideja: ”Još prije nekoliko godina se o tome pričalo, više zbog marketinške strategije. Baš bih volio vidjeti podatak u kojoj količini su ti dresovi prodani. A da su pobjednički – jesu!“

Investicije u nogometu

Šimunić je otvoreno progovorio o tome koliko drugi ulažu u nogomet, a Hrvatska niša, no unatoč tome je u svjetskom vrhu: “Godine 1998. Francuzi su krenuli investirati u omladinske pogone i deset godina kasnije postali su prvaci. Godine 2002. isto je napravila Njemačka i ubrzo su i oni bili prvaci. Belgija je prije sedam, osam godina učinila isto i sada su u polufinalu Svjetskog nogometnog prvenstva. Englezi su krenuli investirati silne milijune u zadnjih pet, šest godina naročito u mlade i sada im se to isplatilo. Kada bismo sve njih usporedili s Hrvatskom, dolazimo do zaključka da smo iznimka. Nismo ulagali ništa, a postigli smo svjetski uspjeh. Naša država nije uložila baš ništa u nogometnu infrastrukturu, mlade i našu budućnost. Nemamo čak niti nacionalni stadion, a u polufinalu smo Svjetskog nogometnog prvenstva! Izgleda da netko čeka da nam stranci naprave stadione i ulažu u nas… Imamo najbolje trenere, igrače, stučno osoblje i bez ikakvih ulaganja smo 30 posto bolji od svih.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O Thompsonu, Daliću…

Josip Šimunić je dao kompliment i Thompsonu: “Nažalost, u našim se školama ne uči povijest na dovoljno dobar način, ali se zato kroz Markove pjesme može sve naučiti!”

Šimunić je nastavio o Zlatku Daliću: ”Ono što je Dalić napravio do sada je nevjerojatno! Gledajući s više strana, njegov je doprinos veliki i to je svjetsko čudo! Zajednišvo je najvažnije, a sve kreće od obitelji. Kada je obitelj čvrsta, to je temelj svega, tako je i u sportskom životu – kada jedan tim ima zajednički cilj oni su jedna velika obitelj i ako su složni moraju uspjeti. Momci se mogu pošteno pogledati u ogledalo, znaju da su dali sve od sebe, od prvoga do zadnjega i u svim segmentima – od vrha do dna Saveza. Ja im samo mogu skinuti kapu i čestitati.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O iseljenicima

Šimunić je u Bujici posebno istaknuo naše iseljenike koji na svim kontinentima svijeta na neviđeni način slave pobjede hrvatskih nogometaša: ”Oni to doživljavaju najpozitivnije. Ponosni su na svoje podrijetlo i slave u svim sportovima – od tenisa do nogometa. Ponosni su kada vide našu zastavu i kada vide da Hrvat pobjeđuje. Naše su pobjede našim ljudima u cijelome svijetu inspiracija.“

O vjeri

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šimunić smatra da je jedan od ključnih faktora za uspjeh naših nogometaša – vjera: “Sve što su do sada napravili je zato što su vjerovali u sebe – i u Boga. Zato ne vidim razlog zašto i dalje ne bi mogli pobjeđivati.. Bez vjere nema ništa! Oni vjeruju u sebe i Boga, a mi vjerujemo u njih.”

O pjesmi Čavoglave

Na pitanje Šimuniću bi li i on u svlačionici zapjevao s Lovrenom i Vrsaljkom ‘Bojnu Čavoglave’, Joe je bez razmišljanja odgovorio: ”Hvala Bogu! To je lijep osjećaj. Pobijediš i napravio si čudo za državu, za sebe i svoju obitelj, pa je normalno da slaviš. Jako mi je drago kada vidim te snimke na kojima se vesele i pjevaju. Ako dragi Bog da bit će tu još slavlja!”

Pogledajte Bujicu u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.