Foto: fah

Najveći sprinter svih vremena, Jamajčanin Usain Bolt (30) nije uspio završiti svoju posljednju utrku u karijeri, u finalu štafete 4×100 metara na Svjetskom atletskom prvenstvu u Londonu morao je odustati zbog ozljede nakon samo 20-ak metara.

Boltova velika karijera tako je završila na najgori način. Jamajčanski sprinter je tijekom karijere osvojio 22 velike medalje, 14 na svjetskim prvenstvima (11 zlata, dva srebra, jednu broncu) i osam olimpijskih (sva zlata). U subotu je ujutro nastupio čak i u kvalifikacijama štafetne utrke kako bi si dao priliku za 15. medalju sa svjetskih prvenstava, ali njegovo tijelo nije izdržalo. Nakon samo 20-ak metara Bolt je zastao, a najvjerojatnije je razlog ozljeda zadnje lože.

Bolt je tako na svom posljednjem natjecanju osvojio samo broncu na 100 metara.

U trenutku Boltova odustajanja Jamajka je držala treće mjesto iza vodeće Velike Britanije i drugih SAD. Britanac Nathaneel Mitchell-Blake uspio je do kraja utrke zadržati prednost ispred Christiana Colemana i osigurati veliko slavlje domaćina.

Britanci su do zlata stigli s izvrsnim vremenom od 37.47 sekundi, pet stotinki brže od drugih Amerikanaca, dok su do bronce stigli Japanci sa 38.04.

Foto: fah
Foto: fah

Uz Mitchell-Blakea, za Veliku Britaniju su još trčali Chijndu Ujah, Adam Gemili i Daniel Talbot.

REZULTATI:
1. Velika Britanija (C.Ujah/A.Gemili/D.Talbot/N.Mitchell-Blake) 37.47
2. SAD (M.Rodgers/J.Gatlin/J.Bacon/C.Coleman) 37.52
3. Japan (S.Tada/S.Iizuka/Y.Kiryu/K.Fujimitsu) 38.04
4. Kina (Wu Z Q/Xie Z Y/Su B T/Zhang P M) 38.34
5. Francuska (S.Dutamby/J.Vicaut/M.Zeze/C.Lemaitre) 38.48
6. Kanada (G.Smellie/A.Brown/B.Rodney/M.Ajomale) 38.59
7. Turska (Y.Hekimoglu/J.Harvey/E.Barnes/R.Guliyev) 38.73
. Jamajka (O.McLeod/J.Forte/Y.Blake/U.Bolt) nije

Izvor: Hina/mh