(VIDEO) Milojko Pantić prognozira rezultat utakmice Engleska-Hrvatska, govorio o Vučiću, Mamiću…

Foto: snimka zaslona

Bivši sportski komentator Miloševićevog RTS-a, Milojko Pantić u Pressingu s Petrom Štefanićem komentirao je Svjetsko prvenstvo u Rusiji i ulazak Vatrenih u polufinale te prognozirao završnicu turnira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pred nama je utakmica Hrvatske i Engleske. Koja je vaša prognoza?

Sjetit ćete se da sam prije početka SP-a prognozirao da će Hrvatska u polufinalu igrati s Engleskom. To je bila procjena na osnovu kvalitete svih reprezentacija. Čini mi se da Engleska ima veće izglede za finale. Prvi razlog je da je Hrvatska iscrpljena i ispražnjena mentalno i fizički. Taj vulkan emocija koji je zahvatio sve, od igrača do navijača, ima svoje posljedice. Emocije imaju moć da zamrače um do te mjere da se gubi razum. Drugi razlog zašto mislim da su Englezi favoriti je zato što ih je Hrvatska 2007. godine u kvalifikacijama za EP porazila i na neki način ponizila, iako im nije trebala pobjeda jer je već bila sigurna prva. To će Englezi pamtiti i dok postoji nogomet igrat će protiv Hrvatske uvijek s motivom više. To je taj motiv zbog kojeg mislim da će Englezi proći.

Tko će, po vama, biti svjetski prvak?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mislim da će Engleska pobjediti Hrvatsku, a Belgija Francusku i da će u finalu igrati Engleska i Belgija i da će Englezi osvojiti titulu prvaka. Prvu pravu, a ne onu sumnjivu iz 1966. godine. Da je tada bio VAR, ne bi oni bili svjetski prvaci. Za treće mjesto će igrati Francuska i Hrvatska, i imam osjećaj da će se u toj utakmici Hrvatska revanširati za onu krađu na Svjetskom prvenstvu u polufinalu iz 1998. godine, kada je Hrvatska nadigrala Francusku, ali uz pomoć sudaca nije pobjedila i nije ušla u finale. Ovoga puta će se revanširati Francuzima.

Vaša nedavna gostovanja u hrvatskim medijima izazvala su buru s obje strane granice.

Genijalni Krleža je rekao da su Srbi i Hrvati ista kravlja balega koju je kotač povijesti pregazio, kao što balegu pregazi volovska zapreka. U tom smislu gledam na sve što se događa poslije mog gostovanja na HTV-u. Isto je to kod nacionalista u Hrvatskoj i Srbiji. Moje riječi su u Srbiji falsificirali. Falsificirali su moju izjavu o tome kakav stav ima Srbija prema utakmici Hrvatska- Rusija. Rekao sam da je Srbija podijeljena i da će građanska Srbija navijati za Hrvatsku, ali da postoji kleronacionalistička i šovinistička Srbija koja sanja, nisam rekao navija, da nogometna Rusija pregazi na terenu Hrvatsku, ali rekao sam da se to neće dogoditi jer je hrvatska momčad bolja. Falsifikatori su to preveli kao da Pantić vrijeđa Srbe jer je sve koji ne navijaju za Ruse nazvao klerofašistima i fašistima. No, ja nigdje nisam rekao klerofašisti, ni narod, ni svi Srbi. Ali to je njihov način da druge ponize i da im naprave metu na čelu. Čovjek sam koji ne zastupa ta stajališta, ali prihvaćam pozicije nacionalista. No, u toj borbi ne treba podmetati laži i falsifikate. Isto je to i u Hrvatskoj. Pročitao sam da je neki nacionalist u Hrvatskoj napisao da “što nas briga što misli Srbija, građanska ili negrađanska što misli i Milojko Pantić”. Poruka nacionalistima i u Hrvatskoj i Srbiji je zatvorite se u svoje “krapinske pećine” i vičite koliko hoćete: “Mi Hrvati” ili “Srbija, Srbija”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Vučić je izjavio da ga je nerviralo kako je komentator RTS-a navijao za Hrvatsku u utamici protiv Rusije. Kako to komentirate?

To je plitkoumni nacionalistički populizam. Možete li zamisliti bilo kojeg državnika u Europi iz 20. stoljeća da uopće daje izjave o utakmici ili da ulazi u svlačionicu i grli i ljubi oznojene sportaše. To pokazuje da politički lideri u Srbiji i Hrvatskoj nisu pravi politički lideri.

Što mislite o Zdravku Mamiću?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na njega gledam kao na slučaj koji pokazuje što vlada u čitavom europskom i svjetskom nogometu. Nogometom je, i planetom, zavladao kapital. Ušao je ogroman kapital u nogomet i sada taj kapital proizvodi korupciju oceanskih razmjera. Onaj tko je izmislio kladionice, koje su zamijenile sportsku prognozu, bi trebao dobiti Nobelovu nagradu za krađu, jer su one svima u nogometu omogućile da kradu. I krade se od vrha do dna. Kad se nekome da 100 milijuna eura za guranje lopte onda masa kao masa kaže: “vidi, ovaj se obogatio”. Kao da ti igrači dobivaju sve te novce. Ako igrač dobije 10 posto onda mora biti sretan. Na taj način tajkuni raznim ugovorima vraćaju sebi taj novac. Nogomet je postao stroj za pranje novca.

Dinamo, Hajduk, Crvena Zvezda, Partizan – koji je od tih klubova najbolji nakon 1990. godine?

Sve su to danas “dubioza kolektivi” i to iz dva razloga. Prvi je da igraju u seoskim ligama. Ne možete profesionalnom ligom nazvati lige u kojima igraju klubovi iz sela sa 1500 stanovnika. Drugi razlog je da se više na području bivše države i u četiri velika kluba, danas propala, ne stvaraju igrači. Prešlo se na sustav kupi i prodaj.

Hoće li Srbi sada protiv Engleske navijati za Hrvatsku?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To ovisi od vlasti i establishmenta jer oni to usmjeravaju. Usmjerili su i za navijanje za Rusiju protiv Hrvatske. Srpska radikalna stranka, koju vodi pravomoćno osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj, je poslala poziv građanima da izađu na ulice i slave pobjedu Rusije protiv Hrvatske. Vama ništa ne znači hoće li Srbi više navijati za Engleze ili za Hrvate. No znam da je zastupnik Srpske napredne stranke danas izjavio da samo idioti mogu navijati za Hrvatsku. On je tom izjavu rekao sve o sebi, a ne o Đokoviću ili Pantiću. Da se sportska ikona Novak Đoković proglašava idiotom, to mi ne ide u glavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.