(VIDEO) Olimpijac osvojio srebro i šokirao svijet: Ubit će me ako se vratim kući

Foto: snimka zaslona

Feyisa Lilesa napravio je križ s rukama i u cilj utrčao kao drugi najbolji maratonac u Riju osvojivši srebrnu medalju za Etiopiju, no, nije želio razgovarati o atletici, već je novinarima ponudio odgovor zašto je napravio “X”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“U posljednjih devet mjeseci ubijeno je više od tisuću ljudi iz mog naroda”, rekao je Lilesa novinarima koji dolazi iz naroda Oromo. Njegov narod prosvjeduje protiv države i premijera koji žele proširiti glavni grad Adis Abebu na zemlju oromaca. Kada su se pobunili krenula je serija ubojstava, uhićenja i mučenja u zatvorima, a pripadnici naroda za vrijeme masakra radili su rukama isti znak kakav je Feyisa napravio u cilju.

Njegovi roditelji, brat, sestra, supruga i dvoje djece su u Etiopiji, a atletičar strahuje da su uhićeni dok je on u Riju svijetu otkrivao istinu o stravičnim događajima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ako se vratim kući, ubit će me”, rekao je Lilesa.

“Ako me ne ubiju, poslat će me u zatvor, a ako me ne pošalju u zatvor zaustavit će me već u zračnoj luci. Želim preseliti u neku drugu zemlju. Svaki put kad netko pokuca na vrata, pomislite da oni dolaze po vas.”

Planira ostati u Brazilu neko vrijeme, a ima ponudu prijatelja iz Kenije da tamo preseli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč medalji, etiopska televizija nije prikazala njegov ulazak u cilj kojim je iskazao podršku svom narodu koji je najbrojniji u Etiopiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.