Vušković je jasno poručivao: Nikad nisam varao u sportu i nikad to neću raditi

Foto: snimka zaslona

Loše vijesti stigle su za Marija Vuškovića, mladog hrvatskog nogometnog reprezentativca. Naime, stoper HSV-a, momčadi druge njemačke Bundeslige, proglašen je krivim zbog korištenja dopinga nakon pozitivnih nalaza i A i B uzoraka urina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sud Njemačkog nogometnog saveza u Frankfurtu suspendirao ga je na dvije godine. I Vušković i njegov klub žalit će se na tu presudu.

> Vušković suspendiran na dvije godine zbog navodnog dopinga: ‘Analiza pokazala malu prisutnost tvari’

Nade mladog reprezentativca usmjerene su sada prema žalbi na kaznu. Sudski proces tako nije završen, a preporuka odvjetnika obitelji Vušković je da, dok postupak traje, ne istupaju u medijima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vušković: “Nikad nisam varao u sportu i nikad to neću raditi”

Evo kojim se riječima Mario obratio sudu:

– Nevin sam i zajedno s obitelji i odvjetnicima radim da to dokažem. Nikad nisam varao u sportu i nikad to neću raditi. Ni najgorem neprijatelju ne bih poželio što smo ja i moja obitelj prošli proteklih nekoliko mjeseci. Svakog dana se nadam da će ova noćna mora završiti.

> HNS o presudi Vuškoviću, javio se i Hajduk: Mario, uz tebe smo

Neslaganja među znanstvenicima

U sudskoj praksi postoje slučajevi kao Marijevi, koji su nakon žalbi završavali oslobađajućim presudama. Među znanstvenicima iz antidopinškog svijeta postoje neslaganja o egzogenom eritropoetinu ili skraćeno EPO-u, hormonu koji stimulira proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, što omogućuje krvi da apsorbira više kisika, piše HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mario ima izglede u žalbenom postupku, barem tako misli dr. Božidar Fučkar, osnivač hrvatske antidopinške kontrole.

– Vjerojatno ta dopinška kontrola koja to vodi mora shvatiti da on to nije mogao tehnički izvesti. To je medicinski zahvat kojeg rade liječnici i medicinske sestre, i one to teško naprave, a gdje će on sebi infuziju postaviti. Znači, u tim dopinškim kontrolama se negdje napravila nekakva greška. Po meni, to istraživanje nije provedeno kako treba i normalno je da se tuži dalje, on to nije sam uzeo, smatra dr. Fučkar.

> Obitelj Vušković posebna je nogometna priča:’ Jedino mama nije zaigrala u Hajdukovu dresu’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemački mediji pišu da su dvije godine suspenzije kompromis, jer je predviđena kazna u takvim slučajevima četiri godine, no kada ne postoji dokaz o namjeri, kazna može biti manja.

Vuškovićevi odvjetnici nudili su među ostalim usporedbe DNK testova, no sud to nije uzeo u razmatranje. Cijeli slučaj uzburkao je antidopinški sustav u Njemačkoj, posebno nakon što se mladom hrvatskom reprezentativcu nudila nagodba koja bi mu, ako prizna, donijela blažu kaznu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.