Zaboravite na prolaz Hrvatske sa dva boda, pobjeda Mađara sve je svela na teoriju

Hamburg, 19.06.2024. - Utakmica 2. kola skupine B nogometnog Europskog prvenstva između Hrvatske i Albanije. Na fotografiji Luka Sučić. foto HINA/ Daniel KASAP/ lsd

Hrvatska danas, od 21 sat, u Leipzigu igra odlučujuću utakmicu Europskog prvenstva protiv Italije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tradicija na strani Vatrenih?

Hoće li utakmica u Leipzigu biti ujedno i posljednja utakmica Vatrenih na Euru ovisi samo o Hrvatskoj, dakako, nešto će se pitati i Talijane. Ako će Hrvatska odigrati protiv Italije onako kako to Hrvatska zna i može igrati, a napokon i termin ide na ruku Vatrenih, šanse za pobjedu nisu zanemarive, naprotiv, iako je Italija aktualni prvak Europe.

Kad smo kod Talijana recimo kako nas nikada nisu pobijedili, nikada od kada je samostalne hrvatske države, igrali smo osam međusobnih susreta Hrvatska ima tri pobjede dok je pet susreta završilo podjelom bodova. Italija ima jednu pobjedu protiv Hrvatske, bilo je to davno, a Hrvatska se tada zvala NDH.

Međutim, tradicija traje dok se ne sruši. Naime, Hrvatska nikada nije pobijedila Portugal, a onda je taj isti Portugal svladala nekoliko dana prije Eura, i to sjajnom igrom, Portugalci u prvom poluvrijemenu nisu izgledali ništa bolje nego što su to izgledali Talijani protiv Španjolske. Dakle, i što Hrvatska ima od rušenja tradicije pobjedom protiv Portugal, što to Daliću i Vatrenima znači na Euru?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez kalkulacija

Pojavila se, a čemu smo već pisali, i kalkulacija kako bi Hrvatskoj možda protiv Italije bio dovoljan i samo jedan bod. Koliko je to realno? Nakon što je Mađarska protiv Škotske zabila pobjednički gol u posljednjoj sekundi te tako zasjela na treće mjesto skupine A šanse su jedva minimalne. Otprilike su šanse kolike su i šanse SDP-a da pobjedi na izborima u Hrvatskoj. Da je ostalo 0:0 tada bi se šanse Hrvatske znatno povećale, ovako preostaje nam ono što zapravo moramo napravii – pobijediti.  Italiji, da ne zaboravimo, igra i bod, iako bi zapravo mogli proći i s porazom.

Podsjetimo, uz dvije prvoplasirane reprezentacije iz svake grupe, u osminu finala će ići i četiri najbolje trećeplasirane ekipe. Hrvatska za takav rasplet jednostavno nema kapacitet, naime, minus tri gol razliku, svega jedan osvojen bod… Realno igra nam samo pobjeda, iako postoji matematika koja se poklapa s tamnom materijom u Svemiru, dakle, jednako ju je lako poklopiti.

No, pokušajmo, AKO u skupini C ovakva Engleska svlada Sloveniju Matjaža Keka s tri ili više golova razlike, a istovremeno u istoj grupi Danska pobjedi Srbiju, AKO u skupini F Portugal dobije Gruziju, a Turska Češku Hrvatska bi i sa dva boda, dakle, remijem protiv Italije prošla u osminu finala te tamo igrala s Njemačkom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, svi ti rezultati nam se moraju poklopiti, ne smije biti odstupanja, koliko je to realno prosudite sami. Međutim, ako mašti ne damo krila nemamo šanse s takvom računicom. Ona bi bila nešto realnija da je. ponovimo, susret Mađarske i Škotske završio neriješeno, a mogao je, sekunde su odlučile susret.

Sami smo se doveli u ovakvu situaciju

U čitavoj ovoj računici pita se još nešto i Albance te Španjolce. No pustimo, to, ta je utakmica posve nevažna ukoliko Hrvatska dobije Italiju, a malo je onih koji bi se kladili na poraz Španjolske, koja je već osigurala osminu finala, od Albanije. Sami smo se doveli u situaciju da se držimo za slamku, i to doslovno, sami se moramo vaditi, ne računajući ni na kakvu pomoć.

Hrvatska, ponovimo, može dobiti Italiju, ali prava Hrvatska. Neće biti lako, Talijani su majstori kad treba sačuvati rezultati, a pogotovo ako treba igrati na bod.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.