U Zagrebu održan Festival sporta osoba s invaliditetom, Janica Kostelić poručila: ‘Vi ste pravi primjer kako se zdravo odnositi prema problemima+

Foto: fah

Nije bitno kakve zapreke u životu dođu pred nas, bitno je kako se mi prema njima postavimo, a vi ste pravi primjer kako se zdravo odnositi prema problemima, kazala je državna tajnica Središnjeg državnog ureda za šport Janica Kostelić otvarajući Festival sporta osoba s invaliditetom koji je danas održan na Atletskom stadionu Mladost u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Završno je to događanje Erasmus+ projekta „Change Your Mindset – Sport4Everyone“ koji se provodio proteklih 18 mjeseci, cilj mu je bio promocija i podizanje razine svijesti o važnosti sporta i tjelesne aktivnosti te integracija mladih osoba s invaliditetom u dobi od 15 do 29 godina u rekreativne sportske aktivnosti.

Atletski stadion Mladost ovom je prigodom bio pretvoren u veliki sportski poligon na kojem je predstavljen velik broj sportova za osobe s invaliditetom, a posjetitelji su se tako mogli okušati u boćanju, odbojci, nogometu te brojnim drugim sportovima kojima se bave klubovi sportaša s invaliditetom zajedno okupljeni u Zagrebački športski savez osoba s invaliditetom koji je i organizator ovog događanja.

Foto: fah
Foto: fah

Josip Držaić, predsjednik ZSSOI kazao je kako se nada da, iako prvi, ovaj Festival neće biti i posljednji. U svom pozdravnom govoru se zahvalio svim sportašima koji su došli podržati kolege s invaliditetom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Vi nam dajete podstrek da gajimo duh paraolimpizma – hrabrost, odlučnost, nadahnuće i jednakost. Danas smo ovdje svi skupa jednaki“, poručio je.

Čelni čovjek hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić naglasio je važnost projekta „Change Your Mindset – Sport4Everyone“ i sve ono što je njegova provedba učinila za unaprjeđenje sporta osoba s invaliditetom. „Danas je izniman dan jer ćete vi mladi sportaši s invaliditetom pokazat sva svoja sportska umijeća, inspirirati sve nas i pokazati da sport mora i može biti dostupan svima.“, naglasio je.

„Ustrajte i dalje u svojim nastojanjima da se bavite sportom da mladi koji tek počinju u vama vide uzore.“, poručio je Milan Čolić, pomoćnik pročelnika za sport i mlade grada Zagreba te izaslanik gradonačelnika Milana Bandića te izrazio daljnju potporu: „Grad Zagreb i gradonačelnik će vam uvijek biti na dispoziciji i pomagati na najbolji mogući način.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brojne okupljene sportaše i goste pozdravio je i Tomislav Madžar, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske.

“Sportaši su najbolji ambasadori Hrvatske u svijetu na čemu vam zahvaljujemo i čestitamo na rezultatima, a paraolimpijci i svi koji ovdje sudjelujete ste i više od toga. Uspjeli ste pobijediti brojne brane s kojima se susrećete u svakodnevnom životu, uz pomoć svih institucija.“, zaključio je.

Na priredbi su sudjelovali vrhunski sportaši s invaliditetom Anđela Mužinić, Helena Dretar Karić, Dino Sokolović te Kristijan Vincetić, a podržali su je i vrhunski sportaši Valent i Martin Sinković, Damir Martin, Marijo Možnik, Ana Marija Bujas Čelan, odbojkašice i odbojkaši HAOK Mladost i ŽKK Medveščak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj danas živi više od pola milijuna osoba s invaliditetom, a samo manji dio njih aktivno se bavi sportom, iako su njegovi pozitivni učinci brojni. Tjelesna aktivnost ne samo da unaprjeđuje tjelesno i mentalno zdravlje, već pruža pojedincu priliku za integraciju u društvo. Time može pokazati svoj talent i suprotstaviti se uobičajenim stereotipima s kojima je svakodnevno suočen. Upravo kroz sport se mlade osobe s invaliditetom lakše i brže mogu socijalizirati, imati kvalitetniji život pa niti jedno dijete s invaliditetom ne bi trebalo u potpunosti biti oslobođeno prilagođenim tjelesnim aktivnostima što je projekt i demonstrirao ključnim dionicima kroz brojne radionice, predavanja i okrugle stolove.

Projektni partneri “Change Your Mindset-Sport4Everyone“ su Paraolimpijski odbor Slovenije, Paraolimpijski odbor Srbije, Paraolimpijski odbor Makedonije, Paraolimpijski odbor Crne Gore, Stolnoteniski savez Italije, Stolnoteniski savez Austrije i Udruga za promicanje aktivnog građanstva ECHO, Zagreb koja je suorganizator događaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.