Zašto je gotovo svaka pobjeda Hajduka za Jutarnji list sporna?

Foto: Snimka zaslona

Hajduk je na Poljudu, pred 15 000 gledatelja, svladao Osijek. Posve zasluženo rekli bi mnogi, i imali bi pravo.  Hajduk je bio bolji, najmanje za jedan gol. No, u nogometu ne pobjeđuju uvijek bolji, kao ni u životu, inače kakvog bi to sve imalo smisla? Nije Hajduk bio toliko bolji, koliko je Osijek bio loš, a to je već zabrinjavajuće kako za oba kluba, tako i za hrvatski nogomet s obzirom da se radilo o derbiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U jednostavnom, ali namjernom, komentaru poslije utakmice Sportske novosti, što onda znači i Jutarnji list, iznose dvojbu glede pobjednika na način na koji se to radi samo ukoliko imate neku skrivenu namjeru u pozadini. Naime, kako protumačiti naslov koji odmah uz pitanje insinuira odgovor? “Situacija koja će SIGURNO podijeliti Hrvatsku: Pogledajte kontroverznu ruku za jedanesterac...” Naravno, video je zapravo Hrvatske nogometne televizije, a on pokazuje sve, samo ne kontroverze koje su tako perfidno smišljene u naslovu.

Igrala se 38. minuta utakmice, “Lukić je zahvatio loptu glavom nakon ubačaja iz slobodnog udarca s lijeve strane, a Nižić igrao rukom, ali Vidulin ili to nije vidio ili nije smatrao vrijednim 11- erca…”, pišu Sportske novosti.  Tek usput, Marin Vidulin je bio sudac utakmice, koji je po mišljenju Sportskih novosti previdio svirati jedanesterac za goste, koji bi da je sviran vjerojatno skrenuo vodu na mlin gostima iz Osijeka. Možda bi utakmica išla u drugom pravcu? Kako bi ojačali labavim “argumentima” utemeljenu insinuaciju Sportske novosti naglašavaju kako će navodno sporna situacija SIGURNO podijeliti Hrvatsku!? Sigurno!? Kako možete biti sigurni i koliko sigurni možete biti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: Snimka zaslona
Foto: Snimka zaslona

Hrvatska će se dakle SIGURNO podijeliti zbog situacije koja je sporna dok je ne pogledate objektivno više puta? Ako će se Hrvatska podijeliti zbog jedne uvjetno rečeno sporne situacije u utakmici koja je bila derbi, ali i u utakmici između dva kluba koji sigurno neće odlučivati o naslovu prvaka Hrvatske onda je ova zemlja, zajedno s nogometom, u ozbiljnim problemima, nepopravljivim.

Objektivno govoreći, bez obzira tko kako shvatio ovu tvrdnju, samo su dva kandidata za naslov prvaka Hrvatske u sezoni 2016./2017. Rijeka i Dinamo. I to je to. Dakako, prvenstvo se neće odlučivati u utakmicama između ova dva kluba, ili vjerojatno neće, naslovi se uglavnom dobijaju ili gube na uvjetno rečeno malim utakmicama, protiv protivnika koje “morate” dobiti jer ste objektivno bolji. A najteže je dobiti kad morate. Dinamo ima iskustva s takvim situacijama, kroz sve ove godine dominacije modri su stekli i određenu psihološku prednost pred konkurencijom, a suci, naravno, ne mogu protiv nekih navika i tradicije.

No, vratimo se pri kraju na Poljud. Naime, je li doista Nižić igrao rukom kada je loptu glavom u skoku prema centru šesnaesterca uputio nogometaš Osijeka Lukić? Barem 80 posto, da ne pretjerano, sudaca ne bi sudilo ovakav “penal”, ruka je bila uz tijelo, koliko je mogla biti s obzirom kako se sve odigralo vrlo brzo i kako je prema Nižiću upućena s vrlo male udaljenosti. U najmanju ruku objektivni stručnjaci neće biti podijeljeni, nego će stati uz odluku suca Vidulina u velikoj mjeri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čemu onda sve ovo i zašto Sportske novosti vide sve češće kako suci “favoriziraju” Hajduk, pa čak i onda kada je Hajduk na Maksimiru u još većem derbiju “sigurno” oštećen? Zaključke ćemo prepustiti vama, međutim, “sigurno” naslućujete… Možda sjede u nekoj Skupštini?

Neki će reći, a ni takvi nisu baš stalno u pravu, kako se radi o amortizaciji štete, zbog onoga što se događalo donedavno, ali i još više zbog onoga što bi se moglo, ne daj Bože, dogoditi u budućnosti. Je li to paranoja? Ovisi iz kojeg kuta gledate. Ako bi Hajduk suci oštetili, ako su Hajduk suci oštetili na Maksimiru, postavlja se pitanje, koje zapravo kao paradigmu želi postaviti Jutarnji list, odnosno Sportske novosti, kako su suci mogli oštetiti Hajduk, kako će ga “oštetiti” u budućnosti ako mu “stalno pomažu?”

Ako ćete o utakmici na Poljudu između Hajduka i Osijeka razmišljati, a vjerojatno nećete dugo, kao što ćete još kraće razmišljati o ovom članku, sjatite se što je trener Osijeka Zoran Zekić rekao nakon utakmice. “Ovako jadno nismo izgledali ni lani…”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.