Zašto hrvatski svjetski prvak mora ponovno izboriti plasman na Olimpijske igre i stoji li doista politika iza svega?

Foto: fah

Iako je već osigurao plasman na Olimpijske igre u Tokiju, koje su ove godine odgođene zbog pandemije koronavirusa i prebačene za iduće ljeto, hrvatski karatist, Ivan Kvesić, ponovno mora izboriti plasman na Olimpijadu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, 2018. godinu Kvesić je završio kao svjetski prvak, ovu, 2020., planirao je završiti s olimpijskom medaljom. Sve je izgledalo kako ide prema planu, sjajno je Ivan krenuo prema tom cilju, nakon serije kvalifikacijskih turnira 24-godišnji Kvesić je prije dva mjeseca dobio potvrdu da je čekirao vizu za Tokio, piše portal gol. hr… Izgledalo je predobro da bi bilo istinito.

No, onda, kako smo već spomenuli, dogodio se šok.

“Mi smo imali kroz dvije godine ukupno 20 natjecanja, a bila su predviđena još dva natjecanja koja su odgođena zbog koronavirusa. Međunarodni olimpijski odbor je odlučio zaključiti to i reći da prva četiri idu na Olimpijske igre, a ostali idu u dodatne kvalifikacije. To bi značilo da ja sad mogu teoretski ispasti s Olimpijskih igara sljedeće godine nakon ta dva turnira”, kazao je razočarani Kvesić, koji službeni razlog ovakve odluke nije dobio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O čemu se zapravo radi? Krije li se doista iza svega politika?

“Pravi razlog mi ne znamo ustvari. Budući da je to napravio samo karate od svih olimpijskih sportova, mislim da ne trebamo biti previše mudri da bismo zaključili o čemu se radi. Vjerojatno politika”, rekao je Kvesić za Dnevnik Nove TV.

Karate debitira na Olimpijskim igrama i u našem Savezu su do jučer slavili i spremali pripreme za Kvesića i možda još ponekog natjecatelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Hrvatski karate savez je uputio jedan upit Svjetskoj karate federaciji za obrazloženjem. Oni su nam rekli da kvalifikacijski postupak nije promijenjen nego ga oni samo žele završiti do kraja u ovoj kvoti turnira. Međunarodni olimpijski odbor je to potvrdio”, istaknuo je Davor Cipek, predsjednik Hrvatskog karate saveza.

Brojne Ivanove kolege su ostale zatečene ovakvim raspletom te će pravdu potražiti na sudu.

“Ako se naši savezi i nacionalni odbori ne zauzmu za nas, sportaši su spremni pisati i privatne arbitraže i ići do kraja jer smatram da smo zakinuti”, odlučno je poručio Ivan Kvesić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.