Zašto ste šutjeli vi iz Indexa, Jutarnjeg, Novog lista…, zašto je šutjela Aleksandra Kolarić, godinama?

Foto; facebook, snimka zaslona, fah, montaža narod,hr

Pravu medijsku buru u javnosti izazvale su neke hrvatske glumice koje su nakon što je hrvatski branitelj i popularni hrvatski glazbenik Marko Perković Thompson pjevao na Trgu bana Jelačića na dočeku hrvatskim reprezentativcima izrazile svoje nezadovoljstvo. Neke od njih su to učinile na uvredljiv, ponižavajući i nimalo demokratski način. ” Malo je falilo da pobijedimo i u dočeku, ali protivnik je bio jači…”, stav je jedne od njih, tim stavom zapravo se hrvatskog branitelja pretvorilo u protivnika, kao i sve one koji ga slušaju, koji su te večeri bili na dočeku Vatrenih, pa i same Vatrene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nažalost, taj dio je u svakom slučaju sporan, jedno je u demokraciji dobrodošla kritika, nešto je posve drugo pretvaranje ljudi u neprijatelje samo zato što se s tim ljudima iz ovih ili onih razloga ne slažete. Nakon uvredljivih komentara na račun Thompsona, indirektno i na račun Vatrenih te onih koji su sudjelovali na dočeku, a nemaju ništa protiv nastupa Thompsona, uslijedile su, nažalost, uvrede, pa i prostačke prijetnje na račun hrvatskih glumica. U njihovu zaštitu stala je i Aleksandra Kolarić, koja je nedavno doživjela politički fijasko u SDP-u, čak se i ona navodno suočila s prostačkim uvredama te prijetnjama, nakon čega je deaktivirala Facebook profil.  Primitivizmom se ne odgovara na primitivizam, mržnjom na mržnju, to bi svi mi u Hrvatskoj trebali naučiti.

Bez dvojbe i nekih lažnih opravdanja svaki oblik prijetnji, pokušaja nasilja, svaki oblik govora mržnje treba osuditi, kao što treba osuditi i svaki oblik veličanja totalitarnih, zločinačkih režima. Svaki, ne selektivno, kako se to radi u hrvatskim medijima i kako to rade neki političari, odnosno aktivisti i samozvani borci za ljudska prava. Dakle, kako fašističke, nacističke tako i komunističke režime. U Hrvatskoj na ulicama Zagreba mi u 2018. godini imamo mračne likove koji u stilu nekih mračnih vremena totalitarnog režima marširaju s jugoslavenskim i boljševičkim zastavama noseći slike diktatora Josipa Broza Tita. Koji su mediji to osudili i koji su političari s takozvane ljevice to osudili i na kakav način?

Primjerice, zašto su svi oni koji se danas s pravom zgražaju zbog uvreda na račun tri hrvatske glumice, a koje navodno trpe uvrede i zato što su ŽENE,  šutjeli kad se godinama na isti način u  medijima te na društvenim mrežama tretiralo Jadanku Kosor? Dok je bila HDZ-ova predsjednica, na čelo stranke i Vlade došla bez izbora, Jadranka Kosor u gotovo svim medijima bila je ”JACA!”? Tada joj Thompson nije smetao, a u gotovo svakoj rečenici uoči izbora 2011. pozivala se na Domovinski rat, predsjednika Franju Tuđmana i hrvatske branitelje. Kamo je nestala ”Jaca”, ”zapisničarka”, ”Sanaderova nadničarka”, kako su mediji tretirali prije nekoliko godina političarku kojoj danas smeta hrvatski branitelj Marko Perković Thompson smeta? Da ne spominjemo što se o ”Jaci” na Facebooku pisalo prije nekoliko godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto mnogi šute i danas, kao što su šutjeli i tijekom kampanje za predsjednika/predsjednicu države, kada je Ivo Josipović u više navrata uvrijedio na seksistički način Kolindu Grabar-Kitarović? Zašto su ti isti mediji šutjeli kada je ministar Milanovićeve Vlade, Ranko Ostojić, također na primitivan način izvrijeđao Anicu Kovač?

Foto: Snimka zaslona

Zašto danas šutite, kada Nenad Stazić u Hrvatskom saboru ”navija za Jugoslaviju”, a doktor Nenad Horvat, psihijatar iz Varaždina, na društvenim mrežama piše: ”Džaba vam drugo mjesto i srebrna medalja kad ste govna, smeće i smradovi…’, ”’Nakon Bleiburga dobili smo i Moskvu-novo kultno mjesto ‘kolektivne memorije hrvatskog naroda” i ”Nije srebro sve što sja’.” Koji su mediji ovakav govor mržnje psihijatra iz Varaždina prenijeli te osudili?

Foto: Snimka zaslona
Foto: Snimka zaslona
Foto: Snimka zaslona

Moramo spomenuti i činjenicu da su i neki mediji, dakle, ne samo primitivci s društvenih mreža, godinama omalovažavali jednu od najboljih hrvatskih sportašica svih vremena, Blanku Vlašić, zbog činjenice da se više puta javno deklarirala kao vjernica.  Nisu se s takozvane ljevice trgali kako bi osudili te napade i uvrede na račun poznate hrvatske sportašice i osvajačice dvije Olimpijske medalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto su mnogi na kraju krajeva šutjeli kad je nedavno Sandi Blagonić na najprimitivniji način, na neprimjeren način izvrijeđao hrvatsku predsjednicu zbog njenog navijanja i načina navijanja na SP-u u Rusiji? Je li Aleksandra Kolarić tada stala u zaštitu predsjednice zato što je ona žena? 

Foto: Snimka zaslona

Mnogi se sjećaju kako je Ivan Kapović iz radikalne Radničke fronte pljuvao, da budemo blagi na žrtve Bleiburga. I opet nije bilo takozvane ljevičarske osude.  Sjećate li se rasističkog govora SDP-ovca Siniše Hajdoša Dončića u Saboru kada je o dr. Zlatko Hasanbegoviću, zastupniku Neovisnih za Hrvatsku, rekao kako su ”poturice gore od samih Turaka”?

Prisjetimo što je svašta izgovorio ”razboriti i tolerantni” Stjepan Mesić o žrtvama poslijeratnih pokolja i svačemu još, Vesna Pusić o silovanim ženama i žrtvama rata, već spomenuti Nenad Stazić i druge političke zvijezde tzv. ljevice, pomalo benigno izgleda kada se jave ljevičarski ekstremisti u bezglavom teturanju poput Gordana Bičaka koji je prijetio krvlju i padanjem glava ”ako se skine tabla s imenom Tita”, ili svojevremeno kada je član mladeži SDP-a iz Velike Gorice napisao da je ”šteta što nije MIG 21 pao 5. kolovoza na Čavoglave”, ili kad je zastupnik SDP-a Saša Đujić nakon gostovanja predsjednice Grabar-Kitarović na HRT-u “civilizacijski i građanski način” napisao: ”YES! Opet sam ispala glupa ko k…c!” Je li tada netko u SDP-u reagirao zato što je predsjednica žena koja se našla na udaru primitivnih ispada?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danima bi mogli ovako nabrajati i kamo bi nas to odvelo?

Samo do jedne jedine istine, primitivizam treba osuđivati bez obzira odakle dolazio, ako to radite selektivno vi ste zapravo licemjer.  Ne sjećamo se da je Aleksandra Kolarić, koja je ponovno došla do svojih pet minuta slave i to ponovno ne zbog novog političkog fijaska već činjenice da se našla na udaru primitivaca na društvenim mrežama, nije oglasila kada je njen šef stranke, Davor Bernardić, lajkao stranicu ”Di su pare”, a na kojoj se prijeti vješanjem i odsijecanjem glave kapetanu Vatrenih Luki Modriću?

Foto: facebook

Tada se nitko nije sjetio reći da je to zlo i da zlo, bez obzira odakle dolazi, treba osuditi.

Foto: Snimka zaslona

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.