Zašto svi srbijanski mediji i dobar dio hrvatskih glorificiraju atmosferu na ‘Marakani’ tijekom utakmice Crvena zvezda – Liverpool?

Foto: Snimka zaslona

Beogradska Crvena zvezda šokirala je moćni Liverpool, kultni engleski klub koji je prošle godine igrao finale Lige prvaka te izgubio od Reala.  Na kraju beogradska utakmica završila je 2:0 za Zvezdu u susretu koji mnogi u Srbiji smatraju povijesnim.

Naime, velika je to pobjeda Crvene zvezde, vjerojatno najveća nakon osvajanja Kupa prvaka 1991.godine, pobjeda koja je odjeknula i u hrvatskim medijima, posve, naravno, očekivano. Dobar dio hrvatskih medija ionako se već duže vrijeme ponaša kao da nikad raspada Jugoslavije i velikosrpske agresije JNA i četnika na Republiku Hrvatsku nije bilo.

Dio hrvatskih medija, uključujući i trenera Liverpoola, Kloppa, glorificira atmosferu na stadionu Zvezde u Beogradu, pritom se zaboravlja da su se Delije (navijačka skupina Crvene zvezde) po tko zna koji potvrdile kao vjerni učenici svog bivšeg vođe, pokojnog ratnog zločinca Željka Ražnatovića Arkana. Pritom u srbijanskim medijima takav postupak i takvo ponašanje Delija nitko ne osuđuje. Naprotiv.

Naime, nekoliko dana uoči tužne 27. obljetnice pada Vukovara navijači Zvezde tijekom utakmice protiv Liverpoola mahali su transparentima na kojima je lik još jednog ratnog zločinca, ovog puta onog iz Drugog svjetskog rata, četničkog vođe Draže Mihailovića.  A na stadionu se mogla na nekoliko mjesta primijetiti i srpska zastava na kojoj je ćiriličnim slovima ispisan ”Vukovar”, hrvatski grad heroja koji je tijekom velikosrpske agresije sravnjen sa zemljom i u kojem je počinjen genocid kakav do tada u Europi nije zabilježen od Drugog svjetskog rata, točnije od vremena komunističkih zločina na Bleiburgu. Naravno, Delije imaju još svojih ”heroja” koje slave na utakmicama, ratne zločince Ratka Mladića, Momčila Đujića, pa nadalje…

U Srbiji očito još uvijek se nisu ”dogovorili” oko toga čiji je Vukovar zapravo grad. Kako bi to i mogli kad su u Srbiji na vlasti i danas isti oni koji su bili dio zločinačke i genocidne politike koja je poharala Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo…?

Izvor: narod.hr