Zbog čega uhićuju BBB-e? ‘Ustaška koračnica’ izvorno je pjesma nastala u čast bana Jelačića

Foto: fah

Na utakmici Gorice i Dinama navijači Modrih, BBB, pjevali su pjesmu kao reakciju na uhićenje 12 navijača nakon incidenta na Opus Areni tijekom utakmice Hrvatske i Turske kada su se pjevale ustaške pjesme. Zbog toga ih je nekoliko uhićeno i kažnjeno.  No, kako se čini izvorno je riječ o pjesmi nastaloj u čast bana Josipa Jelačića, s prepravljenim riječima, kako se pjevala u NDH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“POVRATAK U JUGU: Boyse hapse zbog melodije nastale u čast bana Josipa Jelačića?!
POGLEDAJTE VIDEO I ZAKLJUČITE SAMI – KOJA SE KORAČNICA PJEVALA JOŠ U 19. STOLJEĆU!

MARŠIRALA JELAČIĆA VOJSKA
“Marširala, marširala, Jelačića vojska!
Marširala, marširala, Jelačića vojska!
Korak ide za korakom, a ja junak za barjakom…
Boj se bije, bije, zastava se vije, vije,
za slobodu Hrvatske!
Boj se bije, bije, zastava se vije, vije,
za slobodu Hrvatske!”

> BBB u Vukovaru napravili mural s grbom s prvim bijelim poljem uz poruku: ‘Neka živi Dinamo i majka Hrvatska’

Drug AP – po receptu Kardelja i Marxa, nastavlja politiku Titove komunističke Jugoslavije i hapsi navijače Dinama – zbog pjevanja pjesme, čiji korijeni sežu još u 19. stoljeće! Riječ je o Domobranskoj koračnici, izvorno posvećenoj banu Josipu Jelačiću…
Iako je MARŠIRALA JELAČIĆA VOJSKA stara hrvatska pjesma, u vrijeme prve jugoslavenske okupacije prisvajali su je, po običaju – Srbi i dali joj naziv “MARŠIRALA KRALJA PETRA GARDA“. Kasnije je hrvatska budnica imala različite izvedenice, a osim u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, pjevana je i devedesetih, najviše u izvedbi Najboljih hrvatskih tamburaša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako nije riječ o izvorno “ustaškoj“, već zaista – staroj hrvatskoj pjesmi iz 19. stoljeća, Plenkovićeva i Pupovčeva vlast svejedno hapsi navijače zagrebačkog Dinama zbog zbornog nastupa na stadionu u Velikoj Gorici…

Drug AP se u konkretnom slučaju zaista može pozivati na svog idola Edvarda Kardelja, u čije se vrijeme Hrvate slalo u zatvore zbog raznih pjesama posvećenih banu Josipu Jelačiću! Iz Titove komunističke Juge prepisali su čak i članak 133. Kaznenog zakona, temeljem kojeg se i trideset godina nakon proglašenja hrvatske nezavisnosti i uvođenja demokracije – progoni “nepodobne” mlade Hrvate?!

Druga poznata domoljubna budnica posvećena našem nacionalnom junaku ‘Ustani bane’ smetala je i zgubidanu Marxu, koji je otvoreno govorio da “Hrvate treba potopiti u Dunavu i izbrisati s lica zemlje“. Karl Marx, koji je naš narod nazivao “bijednim pustolovima, podlim kmetovima i čoporom ništarija“ bio je jedan od glavnih inspiratora za maturalni rad Andreja Plenkovića.”, objavio je Bujanec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Korak ide za korakom, mlad ustaša pod barjakom. Boj se bije, bije, ustaški se barjak vije za slobodu i za dom, hrvatski dom”, pjevali su navijači.

Na tribinama se zavijorio transparent na kojem je pisalo “Lijepo ih je lijepo ih je naučila majka”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nosili su i grb s prvim bijelim poljem te su skandirali “Hrvatska, nezavisna država” i skandirali su ime vukovarskog heroja Blage Zadre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.