Žižić nakon ozljede: ‘Doslovno sam ponovno učio hodati, a LeBron je sjajan’

Foto: fah

Dobre vijesti za hrvatskog košarkaša Antu Tonija Žižića. 23-godišnji centar Cleveland Cavaliersa vratio se na NBA parkete nakon dužeg izbivanja uslijed teže ozljede, ali sada hvata formu i nada se većoj minutaži u posljednjem dijelu sezone, piše HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O njegovom putu u Clevelandu, suradnji s LeBronom Jamesom, budućnosti u NBA ligi, nastupima za reprezentaciju, predstojećim kvalifikacijama za Olimpijske igre te drugim zanimljivostima – s Antom Tonijem Žižićem razgovarao je naš Ivan Dorian Molnar.

Vratili ste se na parket prije tjedan dana u utakmici protiv Miamija – imali ste problema s ozljedom, o čemu je točno bila riječ i jeste li sada potpuno spremni?

– Da, dogodila mi se ta nezgodna ozljeda, za koju nikad prije nisam čuo. Naprosto, bio sam u krivo vrijeme na krivom mjestu. Dobio sam taj udarac, javili su se ti simptomi, nisam mogao ni hodati, izgubio sam ravnotežu. Jednostavno, bio sam prikovan za krevet tri, četiri tjedna i doslovno sam morao ponovno učiti hodati. Hvala Bogu, to je sad iza mene i to je prošlost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Minutaža postepeno raste nakon duže stanke, u petak ste nakon duže stanke dobili gotovo 10 minuta u porazu od New Orleans Pelicansa.

– Trenutno je teško govoriti o tome jer sam u ekipi u kojoj su stvarno dva jako dobra centra, Tristan Thompson i Andre Drummond koji eto imaju prednost ispred mene. Tu se teško izboriti za neku minutažu, tako da dobivam neke „komadiće“ kad je netko od njih „out“. No, vidjet ćemo, ja sam jednostavno spreman kad god dobijem priliku. Iako nemamo neki dobar omjer, ekipa nema namjeru stati s biranjem tih igrača u postavu, tako da moram stati u red i čekati svoju šansu.

Odnedavno imate i novog trenera, J.B-a Bickerstaffa – razgovarali ste s njim, kakvu ulogu očekujete da će vam dati?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– J.B. je moj već četvrti trener u Clevelandu i jednostavno, objasnio mi je situaciju. Donedavno je bio pomoćnik, dobar je čovjek i trener. Sam sam svjestan situacije da je teško pronaći minutažu pošto imamo Drummonda i Lovea na centarskim pozicijama, bivše All-star igrače, reprezentativce i velika imena. Tristan Thompson igra najbolju sezonu u karijeru, tu je i Larry Nance koji je opet dijete iz Clevelanda, njegov otac je tu velika zvijezda, ljudi u Ohiu i Clevelandu ga vole i on jednostavno mora igrati. Kad imate četiri takva igrača, teško je naći prostor, ali sezona je duga. Ima puno utakmica, puno ozljeda. Mi smo protiv Pelicansa igrali praktički s osam, devet igrača jer imamo pet, šest ozlijeđenih. Preko dana se sve može promijeniti.

Cleveland je ove sezone uz New York i Atlantu najlošija momčad Istoka, bilo je puno izostanaka zbog ozljeda, može li ova ekipa bolje od igara koje trenutačno prikazuje?

– Sigurno da može, kao što sam rekao ima tih igrača koji su stvarno ekstra kvalitetni, ali politika kluba je drugačija. Radi se za neku budućnost, neki „rebuilding“ što se rijetko viđa. Sve je stavljeno na leđa Collina Sextona i Dariusa Garlanda koji su momci od 19, 20 godina. Igraju u paru, dosta im se grešaka tolerira, ali ovdje je politika da ako ne ideš u play-off – nije ni bitno. Bitno je da ta dva momka igraju i da zabijaju svaku večer svoje poene. Za neke igrače je frustrirajuće biti u takvom okruženju, jer su bili u finalima i osvajali prsten, ali to je NBA i moraš se pomiriti s tim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2018. Cavsi su igrali finale predvođeni LeBronom Jamesom, Kevinom Loveom – i vi ste ubilježili nastupe u dvije utakmice protiv Golden Statea, kako je bilo biti dio – pa zapravo najveće utakmice u profesionalnoj košarci?

– To je nešto najljepše što mi se dogodilo u košarci, da sam eto došao u taj Cleveland – koji je te godine imao i LeBrona i Wadea, Kevina Lovea, Thomasa, Derricka Rosea….svi ti igrači uz koje sam gledajući NBA odrastao bili su sa mnom u ekipi. Kad imaš LeBrona, naravno – svi odmah „pucaju“ naslove, ideš odmah u finale. Za mene je to bilo sjajno, ja sam uživao, gledao…Bio sam prezadovoljan i preponosan što mogu biti okružen tim igračima, svaki dan upijati nešto od njih. Normalno, bila je veteranska ekipa, ja sam tada imao 20 godina. Tu je teško doći do prostora. Ali, kad znaš da si s LeBronom, uživaš u tom trenutku. Došla je ta nagrada, NBA finale, do kojeg nije došlo puno igrača velike kvalitete. To doživjeti je nešto spektakularno i to mi je jedan od, zapravo najljepši trenutak u košarkaškoj karijeri. Osvajanje Istoka i igranje u finalu.

Kakav je dojam na vas ostavio LeBron James, kakav je bio kao suigrač – ali i van parketa?

– To je jedan veliki profesionalac. Jednostavno, kad si s njim, možeš dosta naučiti. Dovoljno ga je gledati. Sjajna je osoba i van parketa. Suigrače gleda kao svoju braću. Ovo što se piše da je ovakav ili onakav, ja taj osjećaj nikad nisam imao. S njim sam ostao pozitivno šokiran, koliko je dobar čovjek – i on i Wade. Nisam očekivao, kad čujem priče o tim zvijezdama kako se ponašaju i sve to. On nije ostavio takav dojam na mene, njegove kritike bile su upućene samo kako bih bio bolji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Idemo malo na hrvatsku košarku – naša reprezentacija odlično je otvorila kvalifikacije za Eurobasket, vjerujem da ste popratili nastupe, što kažete?

– Pogledao sam obje utakmice i stvarno mogu reći da su momci i stručni stožer odradili odličan posao. Svidjela mi se njihova energija s kojom su igrali, ostavili su srce na parketu i samim time stigle su te dvije pobjede koje su jako bitne za nas za plasman na Europsko prvenstvo.

Čekaju nas kvalifikacije za Olimpijske igre, najprije – hoćete li se odazvati pozivu za reprezentaciju?

– Sigurno da hoću. Nema razloga da ne. Živ sam, zdrav sam, ne vidim razloga zašto bih otkazao reprezentaciji.

Tunis i Brazil su prvi protivnici, pa ako prođemo, netko od sljedećih: Njemačka, Rusija ili Meksiko, vaš komentar protivnika i turnira?

– Što se tiče samog turnira, prvoplasirani samo ide dalje i to nije lagano. Ako se dogodi jedan kiks, možeš izvisiti. Smatram da imamo odličnu ekipu, prednost domaćeg terena i siguran sam da ćemo u Splitu imati veliku podršku naših navijača. Ako nam se neke stvari poklope, to je to. Po meni, mi smo najkvalitetnija reprezentacija od ovih, samo to još moramo dokazati timski.

Gotovo svi NBA igrači iz Hrvatske najavili su dolazak, Bogdanović, Šarić, Zubac…jeste li u kontaktu međusobno, što kažu kada se sretnete na nekim utakmicama?

– Svi smo mi u kontaktu. Naš raspored je dosta težak i stvarno imamo dosta utakmica jedni protiv drugih. Sad baš Bogdanović dolazi u Cleveland i njega ću vidjeti. Prvi put ove sezone igram protiv njega. Sa Zupcem sam igrao već dva puta, Šarića još nisam vidio. Što se turnira u Splitu tiče, svi smatramo da smo veliki favoriti , svi smo uzbuđeni radi toga.

Stignete li pratiti stanje u hrvatskoj košarci, klubove primjerice Split ili Cibonu – u kojoj ste igrali prije odlaska u Darussafaku?

– Pratim sve, imam stvarno nekad i višak vremena, tako da gledam sve moguće lige i sve moguće sportove. Pratim i Split i Cibonu. Danas je sve dostupno preko društvenih mreža. Popratim zapravo sve što stignem.

Od 2017. ste u NBA ligi – kakvi su vam planovi? Biste li voljeli ostati u Clevelandu, što bi mogao donijeti kraj sezone po pitanju vaše budućnosti?

– Još ne znam ništa, ja sam na ljeto slobodan igrač, još nisam napravio neki detaljni plan što dalje i kako. Želim završiti sezonu, koja je bila stresna zbog te dvije ozljede. To je sada iza mene. Što će biti, ne znam. Najbitnije mi je završiti sezonu živ i zdrav, pa ću u međuvremenu donijeti neku odluku.

Dakle, ostanak nije isključen?

– Ništa nije isključeno, teško da ću ostati u Clevelandu jer sam tri godine tu. Nisu uzeli opciju četvrte godine. Postoji interes kluba da ostanem, nije isključeno, ali teško.

Poziv gledateljima HRT-a da prate NBA ligu i nastupe hrvatskih igrača u našem programu?

– Pozivam vas da gledate i pratite NBA na HRT-u i date nam podršku, puno nam to znači!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.