Bolsonaro odbacio Marakeški sporazum: ‘Brazil je suverena država i sama odlučuje hoće li prihvatiti migrante ili ne’

Foto: Gustavo Lima Camara dos Deputados / wikimedia commons

“Brazil je suverena država i sama odlučuje hoće li prihvatiti migrante ili ne, svatko tko dođe u našu zemlju mora poštivati ​​zakone, pravila i tradicije”, napisao je na svom Tweeter profilu u srijedu brazilski predsjednik Jair Bolsonaro te je dodao da migranti moraju znati pjevati brazilsku državnu himnu i poštivati ​​njezinu kulturu.

“Brazilci i migranti bit će sigurniji ako Brazil postavi svoja pravila bez pritiska iz inozemstva”, istaknuo je.

>Bolsonaro u Brazilu pojačava nadzor nad nevladinim organizacijama i javnim sredstvima

>Što je donijelo pobjedu Jairu Bolsonaru i koji su mu glavni ciljevi za novi Brazil?

Njegova vlada, koja je prisegnula 1. siječnja, već je objavila svoju namjeru da odbije prihvatiti UN-ov globalni sporazum o migracijama.

Bolsonara se često uspoređuje s Donaldom Trumpom. Obojica su protiv sporazuma za koje smatraju da nisu korisni za njihova gospodarstva. Bolsonaro je također priopćio kako razmišlja o isključenju iz Pariškog sporazuma o klimi i napuštanju regionalne trgovinske organizacije Mercosur.

>(VIDEO, FOTO) ‘Brazilski Trump’ i konzervativac Jair Bolsonaro izboden nožem na predizbornom skupu

>Tko je Drago Župarić-Iljić koji je u ime Hrvatske sudjelovao na stvaranju Marakeškog sporazuma

Brazilski ministar vanjskih poslova Ernesto Araujo izjavio je prošlog mjeseca kako Brazil pozdravlja migraciju, ali sporazum UN-a nedovoljan je alat. Brazil će nastaviti pomagati migrantima, uglavnom iz Venezuele, koji bježe od autoritarnog režima i ekonomskog kolapsa u svojoj zemlji, dodao je.

Što stoji u Marakeškom sporazumu?

Globalnom kompaktu usprotivio se niz država, među kojima neke iz srednje i istočne Europe. Protivnici Globalnog kompakta o migracijama kao najveće zamjerke navode zadiranje u suverenitet država, izjednačavanje legalnih i ilegalnih migracija te strahuju od nekontroliranog priljeva migranata, dok zagovornici pozivaju na “potrebu zajedničkog upravljanja migracijama i bolju zaštitu ljudskih prava”.

SAD, Austrija, Australija, Izrael, Bugarska, Švicarska, Latvija, kao i cjelokupna Višegradska skupina u kojoj su Poljska, Mađarska, Češka i Slovačka – također su odbili potpisati Marakeški sporazum.

Hrvatska je podržala Marakeški sporazum, a premijer Andrej Plenković o njemu je tvrdio: ‘Ne vidim zašto izaziva histeriju i prijepore’.

U dokumentu koji ima 30-ak stranica, u točki 8. odjeljka “Naša vizija i vodeća načela” piše sljedeće:

“Ovaj Globalni kompakt izražava našu kolektivnu predanost poboljšanju suradnje oko međunarodnih migracija. Migracija je dio ljudskog iskustva kroz povijest, a mi prepoznajemo da je izvor blagostanja, inovacije i održivog razvoja u našem globaliziranom svijetu, i da se ti pozitivni učinci mogu optimizirati poboljšanjem upravljanja migracijom.”

Nadalje, u točki 12. pod kategorijom Zajedničke odgovornosti navodi se:

“On nastoji stvoriti pogodujuće uvjete koji omogućavaju svim migrantima da obogaćuju naša društva svojim ljudskim, ekonomskim i socijalnim sposobnostima.”

Zaključno, u samom dokumentu koji je neobvezujući pojmovi “obveza” i “obvezujemo” se, spominju se čak 45 puta.

Izvor: narod.hr