Brojne pozitivne reakcije: Borci protiv surogatstva zahvalni papi što je pozvao na zabranu te prakse

surogatstva
Foto: Montaža Narod.hr / FaH / društvene mreže

Papa Franjo doživio je brojne pohvale zbog poziva na globalnu zabranu roditeljstva putem surogatstva, uz napomene moralnim dvojbama i teškim posljedicama koje ta praksa sa sobom nosi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papinu izjavu pozdravio je i Europski savez katoličkih obiteljskih udruga (FAFCE).

Papa je pozvao na globalnu zabranu roditeljstva putem surogatstva, nazvavši tu praksu “vrijednom žaljenja” i teškim kršenjem dostojanstva žene i djeteta.

Papa je u tradicionalnom obraćanju predstavnicima diplomatskog zbora akreditiranima pri Svetoj Stolici, govoreći o miru, napomenuo da put prema mira zahtijeva poštovanje svakog ljudskog života. A to znači “počevši od nerođenog djeteta u majčinoj utrobi koji ne može biti potisnut ili pretvoren u objekt trgovine”, kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jasna osuda i poziv na zabranu surogatstva

Papa je osudio surogatstvo jer je ono “ozbiljno kršenje dostojanstva žene i djeteta na temelju iskorištavanja situacija majčinih materijalnih potreba”. Dijete je uvijek dar, a nikada temelj komercijalnoga ugovora, naglasio je.

>Papa pozvao na zabranu surogatstva: ‘Zapad nastavlja s kulturom smrti’

“Izražavam nadu u napor međunarodne zajednice da se univerzalno zabrani ova praksa”, poručio je papa. Zapad, na žalost, i dalje nastavlja s kulturom smrti, zaključio je.

Surogatstvo i tehnologija koja se pritom koristi povezani su s velikim poslovnim projektima.
Prema navodima istraživačkog centra Technavio Research, očekuje se da će tržište “potpomognute reproduktivne tehnologije” do 2027. godine porasti za 8,23 milijarde dolara, objavio je The Washington Times.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije dvije godine, istraživačka tvrtka Global Market Insights predvidjela je da će samo tržište surogatstva porasti sa 14 milijardi dolara u 2022. na 129 milijardi dolara 2032. godine.

Mnoge žene koje pristaju rađati djecu za druge potpisuju ugovore koji ih obvezuju da će u određenim slučajevima pobaciti zametke.

Europski savez katoličkih obiteljskih udruga (FAFCE) podsjetio je da katoličke udruge već dugi niz godina predvode napore na zaštiti djece i žena od bilo kakvog pokušaja legitimiranja ove prakse.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nastavit ćemo surađivati s mnogim različitim ljudima i organizacijama koje podržavaju deklaraciju iz Casablance. Zahvaljujući i pozivu Svetog Oca, krajnje je vrijeme da započnemo konkretno međunarodno promišljanje na razini država”, poručio je predsjednik FAFCE-a Vincenzo Bassi.

Treba poštovati dostojanstvo svake osobe, u svakoj fazi života

Chieko Noguchi, izvršna direktorica za odnose s javnošću Američke biskupske konferencije, pohvalila je papinu poruku. Podsjetila je da praksa surogatstva nije dopuštena.

“Umjesto toga, trebamo se moliti i zauzimati se za svijet koji podupire duboko dostojanstvo svake osobe, u svakoj fazi i u svim okolnostima života“, prenosi njezine riječi The Washington Times.

>Europski parlament na mala vrata legalizira surogatstvo

U naputku “Donum Vitae” Kongregacije za nauk vjere iz 1987., što ga je odobrio papa Ivan Pavao II, ističe se da surogatstvo nije moralno prihvatljivo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko 100 stručnjaka iz 75 zemalja potpisalo je 3. ožujka 2023. “Deklaraciju iz Casablance”, kojom traže globalnu zabranu surogatstva.

Predstavnica skupine Olivia Maurel izjavila je da je skupina “duboko zahvalna” papi što je zauzeo čvrsto stajalište protiv surogatstva. Rekla je da je rođena u takvom postupku i da je to ostavilo traga na njoj.

‘Istrgnuta sam od majke i prodana ljudima koje nisam poznavala’

“Istrgnuta sam od majke pri rođenju, one koja me rodila, jedine osobe koju sam zapravo poznavala po glasu, mirisu, otkucajima srca”, rekla je.

Prodana sam ljudima koje nisam poznavala. To je izazvalo vrlo, vrlo intenzivnu traumu.”


Olivia Maurel kaže da je pretrpjela posljedice, uključujući drogu i alkohol, seksualno zlostavljanje i silovanje, kao i “užasne veze”.

Rekla je da su žene koje preuzimaju ulogu surogata “također žrtve”, jer im je često potreban novac za uzdržavanje obitelji.

Nikada nismo vidjeli bogatu surogat majku kako nosi dijete devet mjeseci i daje ga besplatno siromašnoj ženi“, rekla je.

Melissa Moschella, profesorica filozofije na Američkom katoličkom sveučilištu, upozorava i na moralna pitanja s kojima se suočavaju katolici glede surogatstva.

“Crkva poziva na brak u cilju rađanja djece, ali uči i da djeca nisu pravo”, rekla je.
Pojasnila je kako mnogi misle da imaju pravo na djecu na bilo koji način.

Na djecu se gleda kao na pravo ili projekt u cilju ostvarivanja roditeljstva

“Čini se da u našoj kulturi, kad je riječ o djeci, prevladava stajalište koje je usmjereno na odrasle, a na djecu se gleda kao na pravo ili kao projekt u cilju ostvarivanja roditeljstva“, pojasnila je Moschella.

>Surogatstvo uvršteno na popis kaznenih djela trgovanja ljudima

Usporedila je surogatstvo s predodžbom da ljudi rode mnogo djece, odaberu najperspektivnije a ostatak smjeste u sirotišta.

Jennifer Roback Morse, ravnateljica Instituta Ruth koji se zauzima za pravo na život, složila se s papom Franjom kad upozorava na sklonost komercijalizaciji ljudskog života i iskorištavanju siromašnih žena.

Podsjetila je kako Biblija “od Knjige Postanka” jasno govori da brak treba biti cjeloživotna, monogamna zajednica koja rađa djecu, a da “vanjske zajednice” ne odgovaraju toj ulozi.

Papin glas se čuje diljem svijeta

Koordinator skupine “Deklaracija iz Casablance”, francuski Čileanac Bernard Garcia Larrain izjavio je da je “vrlo zadovoljan” Franjinim riječima. “I sami smo bili u kontaktu s Vatikanom”, rekao je za list Correio Brasiliense.

Onamo smo otišli prošlog svibnja i rujna, gdje smo se sastali s predstavnicima Papinskog vijeća za život i Državnog tajništva. Naša glasnogovornica Olivia Morel napisala je pismo papi prije tjedan dana, u kojem ga je zamolila za potporu po tom pitanju”, objasnio je.

“Papin glas čuje se diljem svijeta, a ne samo među kršćanima”, rekao je.

“Ako papa ne brani čovječanstvo od reproduktivnog iskorištavanja surogatstva, tko će?”, izjavila je Aude Mirković, francuska profesorica građanskog prava i pravna direktorica nevladine organizacije “Odvjetnici za djecu”.

Ona tvrdi da je surogatstvo moderno tržište roblja. “U katalogu odabiremo svoj transporter, dobavljača jajnih stanica i sperme; programiramo začeće djeteta u laboratoriju. Carskim rezom unaprijed zakazanim tako da možemo rezervirati avionske karte. Dijete je odvojeno od biološke majke. ‘Roditelji’ možda vole dijete, ali su mu stranci”, rekla je.

Berta O. Garcia, zamjenica ravnatelja Međunarodne koalicije za ukidanje surogatstva, izjavila je kako nije iznenađena papinom izjavom, iako smatra da mu je trebalo previše vremena da ih iznese.

Iznad vjere su interesi vrlo moćne industrije, koja se obogaćuje reproduktivnim iskorištavanjem žena i stavljanjem njihove djece na prodaju”, smatra Garcia.

Ona smatra da papine riječi mogu “uzburkati savjest među vjernicima”. “Ostaje za vidjeti hoće li takve izjave imati bilo kakav politički utjecaj. To bi svakako bilo poželjno”, zaključila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.